Weet jij echt hoe je je tanden moet poetsen? Hier zijn de gouden regels van de tandarts voor een gezonde en fris ruikende mond

door Skip

20 Juni 2017

Weet jij echt hoe je je tanden moet poetsen? Hier zijn de gouden regels van de tandarts voor een gezonde en fris ruikende mond
Advertisement

Al vanaf jonge leeftijd krijgen we te horen dat we minstens twee keer per dag onze tanden moeten poetsen om gaatjes en andere gebitsproblemen te voorkomen. Maar hoe moeten we ze dan poetsen en waarom is de routine echt doeltreffend? We gaan het perfecte stappenplan onder de loep nemen om echt een schoon resultaat te hebben waarbij je je tanden niet beschadigt.

via dailymail.co.uk

9 punten die je moet volgen om een gezonde, schone en "frisruikende" mond te hebben."

9 punten die je moet volgen om een gezonde, schone en "frisruikende" mond te hebben."

Graphic Stock

  1. Tanden moeten twee keer per dag worden gepoetst, maar vooral direct voor het slapen gaan omdat juist 's nachts voedselresten die tussen je tanden zitten plak gaan veroorzaken. Dit bevordert de aanhechting van bacteriën.
  2. Het is niet goed om direct na het eten je tanden te poetsen. Zuur eten en drinken kan het tandglazuur aantasten en als we daar direct na de maaltijd met onze tandenborstel overheen gaan dan zou je dit belangrijke beschermende onderdeel gemakkelijker weghalen (en je tanden geler maken!). Het advies is om tanden te poetsen voor het ontbijt en 30 minuten te wachten met poetsen nadat je hebt gegeten.
  3. Gebruik weinig tandpasta. Teveel gebruiken is niet nodig, sterker nog, het kan je zelfs tegenwerken om goed je tanden schoon te krijgen omdat de borstelharen niet goed het oppervlak kunnen raken. Overigens heeft gewone tandpasta meer als doel om een gevoel van frisheid te geven in plaats van de aanwezige bacteriën te bestrijden, dus bespaar op je tandpasta.
  4. We poetsen altijd vol overtuiging de oppervlakten van de snijtanden, maar de aandacht zou eigenlijk moeten worden verschoven naar het schoonmaken van de ruimtes tussen je tanden en de ruimtes tussen tand en tandvlees door steeds met een beweging van boven naar beneden te poetsen.
  5. Poets voorzichtig en op de juiste manier! Overdreven poetsen beschadigt je glazuur en zorgt ervoor dat je tandvlees zich terugtrekt, vooral wanneer je horizontaal poetst of van onder naar boven richting het tandvlees (waar we al op hintten in het vorige punt).

  6. Poets een tand tegelijkertijd. Hierdoor kan je niet alleen veel beter voedselresten wegkrijgen maar 'dwingt' je ook om elk deel van je mond te poetsen en niet alleen de plaatsen waar je het makkelijkst bij kunt.
  7. Spugen, niet spoelen. Als je een kleine hoeveelheid tandpasta gebruikt hoef je dat daarna niet direct weg te spoelen, laat het langer inwerken door alleen een beetje speeksel te spugen.
  8. Vervang elke drie maanden je tandenborstel. Na deze tijd zijn de borstelharen niet meer zo effectief en is de borstelkop een broeihaard van bacteriën geworden.
  9. Poets ook je tong! Weinig mensen denken eraan, maar de tong werkt niet alleen tegen bacteriën die zich er in grote hoeveelheden vestigen, maar het helpt ook om je slechte adem 'te checken...'

Advertisement