kokosolie is niet zo gezond: dit is wat je moet weten over dit 'hippe' ingrediënt

door Skip

20 Juni 2017

kokosolie is niet zo gezond: dit is wat je moet weten over dit 'hippe' ingrediënt
Advertisement

Kokosnoten zijn de raarste vruchten op aarde, maar hun krokante pulp en het vocht dat erin zit zijn niet alleen lekker maar hebben ook enkele eigenschappen die totaal niet goed zijn voor ons lichaam. Uit kokosnoten wordt er vet gehaald in de vorm van olie of boter, de zogeheten kokosolie heeft het web overspoeld en overal wordt er moeite gedaan om de goede voordelen voor het menselijk lichaam te benadrukken. Iets verkeerders bestaat er niet.

Kokosolie bevat 82% verzadigde vetten, meer dan in normale boter.

Kokosolie bevat 82% verzadigde vetten, meer dan in normale boter.

pexels.com

Volgens de Amerikaanse hartstichting (American Heart Association: AHA) is kokosolie helemaal niet gezond, net als boter of het vet in spek. In overeenstemming met een artikel dat gepubliceerd is in het blad Circulation heeft de AHA verklaard dat kokosolie bomvol verzadigde vetten zit. In het artikel komen alle soorten vetten aan bod die zijn gerelateerd aan hart- en vaatziekten en zijn de percentages van verzadigde vetten verzameld. Kokosolie bevat 82% aan verzadigde vetten, gevolgd door gewone boter die op de tweede plaats staat met 63%, vervolgens pindaolie met 17%, olijfolie met 14% en zonnebloemolie met 10%. Zoals blijkt uit de gegevens is kokosolie een van de voedselproducten met de meeste "slechte vetten"

Advertisement

Verzadigde vetten veroorzaken hart- en vaatziekten.

Verzadigde vetten veroorzaken hart- en vaatziekten.

Meal Makeover Moms | Flickr

Verzadigde vetten hebben als eigenschap dat ze het slechte cholesterol in het bloed verhogen en dientengevolge ook het risico vergroten op een aandoening die het hart- en vatenstelsel treft. Dezelfde risico's zijn er vastgesteld bij het eten van boter, rugspek (van varken) en andere vetten in voedsel, of ze nou rauw of niet rauw gegeten worden.

Verdere analyses wijzen uit dat kokosolie en kokosboter niet gevaarlijker zijn uiteindelijk dan andere vetten, maar dat ze wel op hetzelfde niveau zitten. Het heeft dus geen enkele zin om dit product als gezond aan te merken dan wel verkeerde informatie te verspreiden. Als je al een te hoog cholesterol hebt moet je er niet teveel van nemen, maar moet je het net zo behandelen als andere vetten. Als de consulent of arts ze uit je dieet heeft geschrapt dan kan je zelfs dit niet eten. Het komt erop neer dat kokosolie geen wondermiddel is, maar vet zoals elke andere vorm van vet.

Advertisement