hoe zorg je ervoor dat je kinderen meteen de eerste keer naar je luisteren wanneer je ze streng toespreekt - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
hoe zorg je ervoor dat je kinderen meteen…
De juiste lichtinval op het juiste moment: 14 ongelofelijke schaduwen die totaal op iets ANDERS lijken Een enorme collectie Nazi-Voorwerpen zijn gevonden in een geheime kamer in Argentinië

hoe zorg je ervoor dat je kinderen meteen de eerste keer naar je luisteren wanneer je ze streng toespreekt

Door Skip Tromp de Haas
2.949
Advertisement

Ervoor zorgen dat kinderen in een keer zullen gehoorzamen als je iets zegt zou fantastisch zijn, een onschatbare overwinning. Zorgen dat er naar je geluisterd wordt zonder dingen 10 keer te moeten herhalen is waarschijnlijk een doelstelling die de meeste ouders hebben die er nog niet in geslaagd zijn dit probleem op te lossen. Ja, het kan worden opgelost. Het komt vaak voor dat je je geduld verliest en je stem verheft, maar door zo te doen denk je niet meer helder na. Gooi de handdoek echter niet in de ring want er zijn vele manieren waarop je dit resultaat kan bereiken en vandaag hebben we er een voor jou.

foto: ellsworth

Wat gebeurt er wanneer kinderen niet gehoorzamen? Een mogelijke scène zou min of meer als volgt kunnen gaan:

Een kind kijkt TV en om hem heen ligt allemaal her en der speelgoed. Zijn moeder zegt tegen hem: 

- Ruim je speelgoed op!

- Heb je me gehoord? Speelgoed, opruimen!

- Pas op hoor of ik gooi alles weg hoor, als je niet komt opruimen dan doe ik het echt!

- Ik tel tot 3! 1... 2...

Eind van het liedje is dat zij de spullen opruimt en haar zoon verder gaat met T.V. kijken:

- Deze jongen is echt een rommelkont! Maar vroeg of laat zal hij echt naar me luisteren!

In deze scene heeft de moeder enkele dingen fout gedaan. Laten we eens kijken of je weet welke dat zijn als we eenmaal de methode in kwestie hebben uitgelegd waar Dean en Holly mee komen op hun blog Parenthood. Zij zijn ouders van vijf kinderen. Hun systeem bestaat uit drie stappen.

1) Zorg voor discipline. De belangrijkste voorwaarde is dat schreeuwen niet nodig is. De manier waarop je disciplineert moet niet te streng zijn maar wel van betekenis zijn, zoals het verbieden van het naar de bios gaan of het favoriete snoep eten of het aantal uren tv-kijken per dag terugschroeven (dit verschilt van kind tot kind). Deze disciplinaire methode werkt als tegenhanger voor een slechte keuze. Natuurlijk kunnen kinderen dit niet van de ene op de andere dag op hun bord krijgen, het moet iets zijn waar kinderen op de hoogte van zijn gebracht.

2) Praat met kinderen. Leg kinderen uit dat er aan slecht gedrag of onbeschoft gedrag consequenties kleven en leg uit welke dat zijn. Het is heel belangrijk dat ze zich ervan bewust zijn en weten hoe ze slecht gedrag van goed gedrag kunnen onderscheiden. Vertel hen wat er gaat gebeuren wanneer zij slechte beslissingen maken, deze stap is heel belangrijk. 

3) Blijf achter je keuze staan. Nogmaals, slaan of schreeuwen is niet nodig, als je dat punt hebt bereikt dan kan je niet meer terug. Met liefde en rust leg je hen de keuze die je gemaakt hebt op wanneer kinderen tegen de gemaakte afspraken ingaan. Het signaal dat kinderen moeten krijgen is "juist omdat ik van je houd blijf ik bij mijn keuze."

Dus wat heeft de moeder in de bovenstaande scene fout gedaan?

Tags: KinderenFamilie
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt