Deze dakloze man is 103 jaar oud, verdient veel geld maar houdt geen enkele cent voor zichzelf - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze dakloze man is 103 jaar oud, verdient…
Onderzoekers ontdekken het geheim waardoor romeinse pieren zo lang kunnen blijven staan. De verloren indianencultuur op 20 foto's die ontwapenend mooi zijn

Deze dakloze man is 103 jaar oud, verdient veel geld maar houdt geen enkele cent voor zichzelf

Door Skip Tromp de Haas
16.719
Advertisement

Met zijn witte baard en lange haar lijkt Dobri Dobrev een bedelaar als vele anderen die we nu dagelijks op de hoek van straten zien. Maar een man vinden zoals hij vinden in deze wereld is moeilijk. Dobri Dobrev is sinds kort 103 jaar oud geworden en heeft elke vorm van materialisme afgezworen en al de gemakken van de moderne wereld. Hij doneert al het geld dat hij bij elkaar bedelt aan mensen die het nodig hebben.

Dobri Dobrev is een bedelaar die al zijn geld dat hem gegeven wordt weggeeft aan het goede doel.

foto: SaintDobry

Hij heeft maar weinig wensen en daarom noemen ze hem 'Sint Dobri'. Deze man leeft van een oorlogspensioen dat overeenkomt met honderd euro per maand en desondanks geeft hij het merendeel van dat geld en het geld dat hij ontvangt als bedelaar weg aan weeskinderen op straat, aan kerken en kloosters. Stel je voor dat hij meer dan twintigduizend euro (in Bulgaarse Lev uiteraard) aan de Alexander Nevskij-katedraal in Sofia waar hij elke dag zit en bedelt.

Dobri is 103 jaar oud maar ondanks zijn leeftijd gaat hij door met zijn activiteiten.

Op dit moment verblijft hij in een vleugel van de Heilige Cyrillus en Methoduskerk, in zijn geboortestad Bailovo, waaraan hij een bedrag heeft gegeven dat overeenkomt met vijfduizend euro. Sommigen noemen hem daar 'opa Dobri' of 'Oude Dobri'. Jarenlang heeft deze man meer dan twintig kilometer per dag gelopen vanaf zijn huis naar Sofia om te gaan bedelen. Nu hij over de honderd is gunt hij zichzelf om met het openbaar vervoer te reizen.

Dobri heeft een groot deel van zijn gehoor verloren tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Hij trouwde in 1940 en heeft vier kinderen gekregen, twee van hen heeft hij overleefd en een van hen die zorgt voor hem.

Advertisement

Elke dag heeft hij meer dan 20 kilometer te voet afgelegd om in Sofia te komen en te kunnen bedelen.

Deze man heeft echt een gevoelige snaar geraakt bij veel mensen en zo is hij op het internet terechtgekomen, waar ze een internetsite over hem hebben gemaakt waar zijn verdiensten van zijn enorme onbaatzuchtigheid wordt geprezen en een Wikipediapagina die is vertaald in elf talen.

Verder heeft de Porkov-stichting, een Bulgaarse nonprofit die als doel heeft om de doelen van de Bulgaars-orthodoxe kerk te promoten, een film uitgebracht in 2000 "Mite" waar Dobri een bericht achterlaat en zegt: "Goede bedoelingen zijn oprecht en waar. Alles wat daarin zit is goed. We moeten niet liegen, stelen of verraden. We moeten van anderen houden zoals God van ons houdt". 

Tegenwoordig gunt hij zichzelf om het openbaar vervoer te nemen vanwege zijn leeftijd.

Deze man is een voorbeeld van onbaatzuchtigheid voor iedereen. Ze hebben een internetsite over hem gemaakt.

Advertisement

Dobri is ook in een film verschenen waarin hij een liefdevolle boodschap heeft achtergelaten voor ons allemaal.

Tags: DaklozenVerhalen
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt