Je eerste liefde zal je nooit vergeten? Zeker weten... want het is een trauma! - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Je eerste liefde zal je nooit vergeten?…
Dochter redt vader van een hartstilstand nadat ze gezien had bij Grey's Anatomy hoe dat moest Deze BESPEELBARE viool is gemaakt van 1,5 miljard jaar oud gesteente

Je eerste liefde zal je nooit vergeten? Zeker weten... want het is een trauma!

Door Skip Tromp de Haas
2.085
Advertisement

Het is geen trauma omdat het de meest romantische liefde is of om dat het de uniekste is. De eerste liefde vergeet je nooit omdat het neurale banen activeert in de hersengebieden die met angst en stress te maken hebben en dat deze situatie bij ons een soort trauma veroorzaakt. Het interessante is dat dit verschijnsel in elke cultuur voorkomt, of dat nou de Amerikaanse of Europese cultuur betreft of zelfs Aziatische (in de Chinese cultuur zijn het merendeel van de paren uitgehuwelijkt en heeft men daar een aparte kijk op liefde). Dit zijn de resultaten die zijn voortgekomen uit een onderzoek door de Universiteit Stony Brook in New York.

Het onderzoek dat werd geleid door Art Aron, had als doel te laten zien dat de eerste liefde andere chemische reacties uitlokt dan degene die plaatsvinden in de daaropvolgende relaties. De studie heeft drie jaar geduurd en is er onderzoek gedaan naar het verschijnsel onder de Amerikaanse, Engelse en Chinese bevolking en werd er aangetoond hoe in alle drie de culturen dit verschijnsel zich openbaart op dezelfde manier. Er is getoond dat wanneer je aan verschillende relaties denkt, dat er andere gebieden in je hersenen worden geactiveerd.

Terwijl de mensen die deelnamen aan het experiment naar de foto's keken van hun eerste liefde werden er hersengebieden geactiveerd waar de mechanismen van verslavingen zitten. In ieder geval, aldus professor Aron, moet er een onderscheid worden gemaakt tussen romantische liefde en passionele liefde.

Door te kijken naar een foto van de partner waar je op een romantische manier van houdt worden er gebieden geactiveerd die zich bezighouden met motivatie. Iets anders gebeurt er wanneer we een foto zien van iemand waar we op passievolle wijze van hebben gehouden. In dit laatste geval reageren de hersengebieden die te maken hebben met spanning en angst omdat passionele liefde gevoelens van onzekerheid en angst veroorzaakt.

Maar hoe komt het dan dat passionele liefde en romantische liefde van elkaar verschillen? Liefde van het eerste type betrekt hersengebieden erbij die bepaalde taken moeten vervullen. Tijdens de eerste ervaring worden de middenhersenen en het centrale buisgrauw geactiveerd. Daarbij veroorzaakt de amygdala een soort biochemische storm die van invloed is op onze onderbuik. Vandaar de beroemde vlinders in je buik.
Na deze fase, als deze blijft aanhouden dan verandert het passionele gevoel in een romantisch gevoel en zou dat dus een soort van tweede fase zijn.

Maar denk maar niet dat als je eenmaal over je eerste liefde heen bent dat je dan 'veilig bent'. Volgens enkele psychiaters is het mogelijk dat je het minstens drie of vier keer in je leven ervaart.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt