Waarom hebben we kippenvel wanneer we naar muziek luisteren? - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Waarom hebben we kippenvel wanneer we…
Deze beroemde rapper viert de honderdste verjaardag van zijn oma en laat haar in een fantastische videoclip meespelen 28 tekeningen die erin hakken en de keiharde werkelijkheid in de wereld laten zien

Waarom hebben we kippenvel wanneer we naar muziek luisteren?

Door Skip Tromp de Haas
2.060
Advertisement

Heb je ooit wel eens naar muziek geluisterd dat je zo mooi vond dat er een rilling over je rug liep of dat je kippenvel op je armen had? Nou dit gevoel heeft een heel specifieke naam, namelijk frisson dat is Frans voor "schoonheidskippenvel". Frisson ontstaat meestal wanneer je gegrepen wordt door een muziekstuk, maar er zijn mensen die het ook voelen wanneer ze kijken naar een schilderij, een bepaalde scene uit een film zien of contact hebben met iemand. Een aantal onderzoekers bestuderen het fenomeen en zijn op zoek naar de oorsprong.

Waarom loopt ons in sommige situaties ogenschijnlijk onverklaarbare rillingen over de rug?

Onderzoekers hebben ontdekt dat tweederde van de bevolking frisson voelt, maar waarom voelen sommigen het wel en anderen niet? Terwijl men deze vraag probeert te beantwoorden wordt er rekening gehouden met een belangrijk gegeven dat de afgelopen jaren uit het onderzoek is voortgekomen: frisson is onze emotionele reactie op een onverwachte prikkel en met name op een muzikale prikkel. Een lied waarin een onverwachte harmonie, volumeverandering, iemand begint met zingen of wanneer er een instrumentale solo komt, kunnen allemaal een oorzaak zijn van de frisson omdat de verwachtingen op positieve manier worden overtroffen.

Het gebeurt vaak wanneer muziek begint of wanneer je de stem van de zanger hoort.

Hoewel er is begrepen wat de oorzaak is, kan er nog geen reden gegeven worden voor het kippenvel dat ontstaat door de stimulatie van de zintuigen. Bij enkele theorieën zou men dit fenomeen willen laten terugvoeren tot de jaren waarin de mens nog volledig bedekt was door een vacht en dus frisson toe te schrijven aan die tijdperiode. De studies die zijn gedaan hebben daarnaast ook aangetoond dat degenen die deze schoonheidsrillingen ervaart ook een bepaalde karaktereigenschap heeft die "openness to experience" wordt genoemd of openstaan voor ervaringen. Deze mensen hebben een rijke actieve fantasie en kunnen met name de natuur en mooie dingen waarderen en zijn op zoek naar nieuwe ervaringen en denken diep na over hun gevoelens. Frisson zou wel eens een diepgaande emotionele reactie kunnen zijn door wat er gevoeld wordt tijdens de belevenis zelf.

En jij, heb jij dit gevoel ook ooit gehad? En waar kreeg je het dan van?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt