7 dingen die je nooit bij een baby zou moeten doen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
7 dingen die je nooit bij een baby zou…
10 verhalen van mensen die weer gevonden hebben wat ze voor altijd dachten te hebben verloren Een microbioloog laat zien dat een lange baard viezer kan zijn dan... een toilet

7 dingen die je nooit bij een baby zou moeten doen

Door Skip Tromp de Haas
4.623
Advertisement

Ouders zijn is een van de mooiste ervaringen die je kunt hebben in deze wereld maar ook een van de moeilijkste dingen. Niemand weet precies wat er moet gebeuren, maar toch doet iedereen meteen zijn zegje erover. Wees er bedacht op dat je alleen de adviezen meeneemt die verstandig zijn, want soms zouden sommige wenken zelfs schadelijke gevolgen kunnen hebben. Maar maak je geen zorgen want door te doen redt je het uiteindelijk allemaal wel. Belangrijk is wel dat je geen van deze zeven dingen doet die we hier voor jou op een rijtje zetten.

1) Hen negeren

foto: pixabay.com

Je moet ze nooit negeren, zeker wanneer ze huilen. Dit doen zij niet zomaar of omdat zij 'slim' zijn maar ze proberen je altijd iets te zeggen. Het is hun enige manier van communiceren en zij doen het echt niet om je te irriteren. Dus elke keer als je kleintje huilt probeer dan te begrijpen waarom en doe dit zo snel mogelijk. Hen negeren daarentegen zou hen mogelijk problemen bezorgen tijdens hun ontwikkeling.

2) Hen laten huilen totdat zij in slaap vallen

Je zal er nog verrast van opkijken hoe gewoon de volgende kreet is: "Laat hem maar huilen, voreg of laat valt hij wel in slaap". Maar het moment is nog niet daar om hen te leren dat ze alleen moeten slapen want in de eerste maanden van hun leven hebben zij behoeftes waar rekening mee moet worden gehouden en aan moet worden voldaan. Juist in het eerste jaar is het trouwens zo dat zij een gevoel van vertroouwen ten opzichte van de wereld beginnen te ontwikkelen, dus besteed een paar momentjes extra aan het nadenken over hoe bepalend de dingen zijn die je doet. Laat hen veilig in slaap vallen.

3) Met hen gooien of door elkaar schudden

We zijn niet gek, we denken niet dat jullie je kleintjes van links naar rechts zwabberen hoor. Wat we bedoelen zijn de gewoonste spelletjes die je doet met baby's zoals hen in de lucht gooien en hen dan weer opvangen. Iets anders wat je nooit, maar echt nooit mag doen is ze door elkaar schudden. Niet uit boosheid of frustratie of voor de grap. Er zou ernstige hersenbeschadiging kunnen ontstaan bij je baby. Een ander typische manier van spelen waarbij we hen fysiek kunnen beschadigen is wanneer we hen bij de polsen pakken en hen in de rondte zwaaien kunnen ze wel krijgen wat ook een zondagsarmpje wordt genoemd.

Advertisement

4) Niet in de armen nemen

foto: pexels.com

Er komt een moment om hem te leren dat je hem niet altijd vast hoeft te houden, maar dat bedoelen we hier niet. Baby's komen uit de veilige buik van mama en zijn gewend aan een veilige en zachte omgeving, totaal het tegengestelde van de realiteit hierbuiten. Ze hebben er behoefte aan om zich veilig en geborgen te voelen, de enige effectieve manier om dit doel te bereiken is door ze in de armen te nemen, tenminste totdat ze 18 maanden oud zijn.

5) Hen slaan

Nooit, onder geen beding, ook wanneer ze twee jaar oud zijn. Geweld is nergens voor nodig, de enige manier om duidelijk te maken wat goed en verkeerd is door woorden te gebruiken. Wie het tegendeel beweerd heeft het mis.

6) Op de buik slapen

foto: eglin.af.mil

Je kleine poepies op de buik laten liggen wordt juist afgeraden. De reden is eenvoudigweg uit voorzorg omdat als ze op hun buikje slapen de kans om te stikken groter wordt. Veel beter is het om hen op de zij te leggen of op hun rug.

7) Alleen laten

Dit is niet de manier om hen zelfstandigheid aan te leren. Sterker nog, het resultaat wat je zou krijgen kan totaal het tegenovergestelde zijn: hen lange periodes alleen laten zou bij hen  blijvende en diepgaande emotionele wonden veroorzaken.

Tags: KinderenKonijnen
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt