Dit zijn 7 symptomen van een beroerte voordat deze zich voordoet - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dit zijn 7 symptomen van een beroerte…
14 kinderen die hun ouders wisten te verbazen met hun uitvindingen Hoe zou jij dit kleine wiskunderaadsel oplossen?

Dit zijn 7 symptomen van een beroerte voordat deze zich voordoet

Door Skip Tromp de Haas
6.585
Advertisement

In het Latijn betekent de term "ictus" een klap en komt in feite overeen met iets directs en onverwachts en zeer gerichts. Dit gebeurt wanneer er te weinig bloed naar de hersenen stroomt waardoor hersencellen afsterven omdat er een gebrek is aan zuurstof. Dit is niet altijd dodelijk maar in het merendeel van de gevallen laat het duidelijke en permanente schade achter. In ieder geval geeft een ictus/beroerte van tevoren ook signalen af voordat de ergste fase van de ziekte plaatsvindt. Vaak zijn de symptomen verwarrend en worden ze genegeerd, daarom is het goed ze te kennen zodat een dodelijke attaque iets wordt dat je kunt voorspellen.

De symptomen die wijzen op een beroerte voordat deze plaatsvindt.

Het is belangrijk om te weten dat er twee soorten beroertes bestaan. Een ischemische variant (veroorzaakt door een inefficiënte toevoer van zuurstof naar de hersenen) en een bloeding, een variant waar een of meer bloedvaten die in de hersenen komen, scheuren. De eerste variant komt statistisch gezien vaker voor, maar het is de laatste variant die het ergste is.

In beide gevallen kunnen ze worden herkend aan gewone symptomen en dit zijn ze:

  • Plots in verwarde toestand verkeren
  • Moeite met begrijpen van wat je zegt en het uitspreken van woorden
  • Gezichtsverlamming die beperkt blijft tot een helft van het gezicht. Vaak gaat de mond scheefhangen en lukt het niet om met een van de ogen te knipperen
  • Vermoeide en verstijfde ledematen: benen of handen
  • Intense duizeligheid, moeite met overeind blijven staan, draaierig gevoel in het hoofd
  • Slaperigheid
  • Plotse en onverklaarbare pijn aan het hoofd.

Als je merkt dat je deze symptomen hebt of je ze bij iemand anders ziet, bel dan direct een ambulance en geef een beschrijving van de toestand van de patiënt en benadruk dat de bovengenoemde symptomen aanwezig zijn, allemaal of slechts ten dele.

Het verplegend personeel kan als ze eenmaal ter plekke zijn controleren of er echt sprake is van een beroerte die aan de gang is door middel van de volgende methoden.

  • Er wordt gecontroleerd of de gezichtsassymetrie ook echt niet bewust gebeurt
  • Er wordt gecontroleerd of de patiënt zijn ledematen zelf kan bewegen en er wordt gekeken of er tintelingen zijn.
  • Dialoog met de patiënt om moeilijkheden met spraak vast te stellen

Experts zeggen ook dat de hierboven beschreven symptomen ook voorkomen bij andere ziektebeelden en er sowieso tijdig ingrijpen noodzakelijk is. Het is dus noodzakelijk om kalm te blijven en naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan.

Deel deze post om mensen bekend te laten zijn met de symptomen van een beroerte en dat er tijdig kan worden gereageerd om erger te voorkomen.

 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt