5 tekenen van een beroerte die belangrijk zijn om te weten, om het tijdig te herkennen

Janine image
door Janine

25 November 2019

5 tekenen van een beroerte die belangrijk zijn om te weten, om het tijdig te herkennen
Advertisement

Een beroerte is een zeer ernstige gebeurtenis die niet alleen oudere mensen treft: statistieken tonen aan dat een niet onaanzienlijk percentage ook jonge mensen in goede gezondheid treft. Net als bij andere pathologie├źn, blijkt preventie het meest effectieve wapen te zijn om ervoor te zorgen dat de beroerte een episode blijft zonder onaangename gevolgen: weten hoe de eerste tekenen van een beroerte te herkennen en zo snel mogelijk in te grijpen, kan het verschil maken.

Hier zijn 5 symptomen waarmee een beroerte optreedt.

via Centers for Disease Control and Prevention

Advertisement
Needpix

Needpix

Een beroerte treedt op wanneer de hersenen niet langer de normale bloedtoevoer ontvangen als gevolg van de occlusie of afsluiting van een hersenslagader: in het geval van een vernauwing of volledige afsluiting van de slagader spreken we van een ischemische beroerte, terwijl we spreken van hemorragische beroerte wanneer het bloedvat scheurt.

Het proces van occlusie of scheuring van de slagaders geeft geen duidelijke signalen totdat de beroerte al aan de gang is, met de mogelijkheid om neurologische schade te veroorzaken: snel handelen, de duidelijke tekenen van een beroerte herkennen, is de sleutel zodat de gevolgen beperkt blijven.

Dit kunnen de belangrijkste tekenen zijn van een beroerte:

  • Plotselinge gevoelloosheid of zwakte van het gezicht, armen en benen.

Een beroerte beïnvloedt alleen een zeer specifiek deel van de hersenen, dat op zijn beurt het tegenovergestelde deel van het lichaam bestuurt: schade aan de rechterkant heeft bijvoorbeeld gevolgen aan de linkerkant van het lichaam en vice versa. Dit is de reden waarom vaak slechts één been, één arm of een deel van het gezicht gevoelloos of ongecoördineerd is.

  • Plotselinge verwarring, moeite met praten of begrijpen wat anderen zeggen
  • Plotseling wazig zien in één of beide ogen
  • Plotselinge moeite met lopen, duizeligheid, verlies van evenwicht en coördinatie
  • Plotselinge hevige hoofdpijn.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Als iemand in onze buurt zich niet goed voelt, is het mogelijk om hem enkele eenvoudige acties te laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat het om een beroerte gaat: het is bijvoorbeeld handig om de persoon te vragen te proberen te glimlachen en te controleren of een kant van de mond niet hangt, of om beide armen omhoog te doen en zich ervan te verzekeren dat beide op dezelfde manier worden opgeheven, of om een eenvoudige zin te herhalen om eventuele moeilijkheden met de spraak te verifiëren.

Als een of meer van deze symptomen verschijnen of worden ervaren, is het noodzakelijk om onmiddellijk om hulp te vragen: als je in de gelegenheid bent, kun je het noodnummer bellen, maar het is even belangrijk om de hulp van de dichtstbijzijnde persoon te garanderen. Het is essentieel om te voorkomen om de auto te pakken om naar het ziekenhuis te rijden, omdat de symptomen op elk moment erger kunnen worden.

Het is ook erg belangrijk om te weten dat een of meer van deze symptomen slechts een paar minuten of minder kunnen duren: hoewel je je misschien daarna goed voelt, bestaat het risico dat je een beroerte hebt gehad, waar onmiddellijke medische interventie noodzakelijk is.

Zoals altijd herinneren we je eraan dat dit artikel louter ter informatie is geschreven en in geen geval de mening van een specialist kan vervangen. Voor elk gezondheidsprobleem is het altijd beter om op een arts te vertrouwen.

Advertisement