Leer wat het verschil is tussen een hartinfarct, hartstilstand en beroerte. Je zou een leven kunnen redden

door Skip

29 September 2017

Leer wat het verschil is tussen een hartinfarct, hartstilstand en beroerte. Je zou een leven kunnen redden
Advertisement

Hartinfarct, hartaanval, hartstilstand, beroerte... vaak worden deze termen gebruikt door mensen die niet bevoegd zijn om datgene aan te geven wat volgens hen min of meer hetzelfde type gezondheidsprobleem is.
Maar heb je je ooit wel eens afgevraagd waarin zij verschillen van elkaar? Dat weten zou ook inhouden dat je de symptomen kent waarmee deze kwalen zich manifesteren en dat kan nog heel handig blijken te zijn om tijdig in te kunnen grijpen en het verschil tussen leven en dood te kunnen maken.

Advertisement
Source

Source

 1. Hartinfarct (hartaanval)

  Wanneer we dit woord gebruiken dan hebben we over het zogenaamde 'myocardinfarct' oftewel het afsterven van hartspierweefsel om precies te zijn. Dit komt doordat er een aanblijvende blokkade is van de bloedtoevoer; dit komt bijna altijd door een verstopping in een van de hartslagaderen. Deze verstopping kan in verschillende vormen voorkomen (niet-blijvend, gedeeltelijk of volledig) en verschillende soorten letsel veroorzaken. Het meest voorkomende symptoom is een sterke pijn op de borst die zich snel richting de linker schouder en arm uitbreidt. Ook in dit geval maakt de snelheid waarmee medische hulp wordt ingeroepen het verschil.

 2. Hartstilstand

  Bestaat uit het plots niet goed functionerende hartwerking. In het merendeel van de gevallen komt dit door een verstoring in het elektrische systeem van hart die een plotse verandering (dan wel niet een volledig stoppen) 
  van het hartslagritme en het daaruit voortvloeiende slecht werken van het geheel. Het is een van de ergste problemen want de bruikbare tijd om in te grijpen met hartmassage is zeer kort: maximaal tien minuten. Jammer genoeg, zoals al eerder aangegeven gaat een hartstilstand niet gepaard met symptomen, ook al kunnen mensen in sommige gevallen hartkloppingen, duizeligheid, stokkende adem of pijn op de borst krijgen. Al met al hangt alles dus af van het snelle handelen van het medisch personeel.
 3. Beroerte (Ictus)

  Een ictus of een apoplectische schok) onderscheidt zich van een infarct en hartstilstand omdat dit meer te maken heeft met de hersenen. Dit wil zeggen dat er een verminderde doorstroom van bloed is naar de hersenen wat het afsterven van de cellen daar veroorzaakt. Er zijn twee verschillende soorten beroertes: de ischemische door een beperkte bloedtoevoer, en een hemmoragische welke is veroorzaakt door een bloeding. De symptomen kunnen voorbijgaand of blijvend zijn en bestaan doorgaans uit het plotselinge onvermogen om te kunnen bewegen of een gedeelte van het lichaam te voelen, problemen met spraak, een gedeeltelijk verlies van het gezichtsveld. De voornaamste risicofactor van een beroerte is een hoge bloeddruk.

Advertisement