Wetenschappers voorspellen dat kakkerlakkenmelk het voedsel van de toekomst is

door Skip

14 Oktober 2017

Wetenschappers voorspellen dat kakkerlakkenmelk het voedsel van de toekomst is
Advertisement

Het is bekend dat insecten op dit moment bijzondere onderzoeksobjecten zijn omdat ze mogelijk de primaire voedselbron van de toekomst kunnen worden. We moeten echter met een grimas op het gezicht vaststellen en als feit beschouwen dat als de wereldbevolking toeneemt zoals dat de laatste jaren is gebeurd, dat de traditionele manier van vee en groente telen niet meer duurzaam zullen zijn. Er zal een te grote vraag zijn en zou er ook niet genoeg aardoppervlak zijn om ruimte te bieden aan woningen, akkers en weiden. De jongste ontdekking die is gedaan met betrekking tot insecten onderstreept dat het echt om bijzondere dieren gaat waar we nog veel van moeten leren.

via journals.iucr.org

Advertisement
Junkyardsparkle/Wikimedia

Junkyardsparkle/Wikimedia

Een internationaal team van wetenschappers heeft een proteïnekristal geïsoleerd dat zich in de darmen van een kakkerlakkensoort bevindt. Onderzoekers blijken verrast te zijn door deze vondst. Waarom? Het is vier keer zo voedzaam als koemelk en zij denken daarom dat het een voedingsmiddel van de toekomst zal zijn, noodzakelijk om de toenemende bevolking te voeden.

Het merendeel van kakkerlakken produceren geen melk, alleen de Diploptera punctate doet dat. Er is waargenomen dat het een soort van "melk" kan maken waar proteïnekristallen inzitten die het gebruikt om de eigen kroost mee te voeden. Het gegeven dat een insect melk kan produceren is op zich al fascinerend maar wetenschappers vinden het nog unieker dat een enkel proteïnekristal meer dan drie keer de hoeveelheid energie bevat die normaal in koemelk zit.

We moeten natuurlijk niet denken dat je een kakkerlak kunt melken zoals je dat bij een koe doet. Zo heeft een groep Indiase onderzoekers naar stamcellen en regeneratieve geneeskunde geprobeerd om de genen te isoleren die zorgen voor de productie van melkkristalproteïnen zodat ze een labversie ervan konden maken.

De analyses tonen aan dat de kristallen in alle opzichten 'eten' is: er zitten eiwitten in, vetten en in de eiwitreeksen zitten alle essentiële aminozuren.

Waar de wetenschappers door zijn geboeid is het feit dat deze proteïnen schijnbaar met bepaalde regelmaat vrijkomt: wanneer de proteïne in de melk wordt verteerd, komt er in het kristal nog een hoeveelheid proteïne vrij om het verteringsproces voort te zetten.

Deze "kakkerlakkenmelk" lijkt alles in zich te hebben dat nodig is om te worden verkozen als voedsel voor de toekomst: "Als je een voedingsmiddel nodig hebt waar veel calorieën in zitten, volledig is en aan de lopende band kan worden gemaakt, dan is dit het" zegt een van de onderzoekers. Het ligt voor de hand dat dit product niet bestemd is voor ontwikkelde landen waar al diëten zijn met teveel calorieën, maar voor landen waar honger nog een aanzienlijk probleem is.

Op dit moment hebben de onderzoekers de DNA-reeks van de eiwitten/proteïnen, maar moet de meest ambitieuze stap nog worden gezet van heel het onderzoek, namelijk de reproductie ervan in het lab. Alleen dan kunnen we beschikken over superfood.

Rechten: Santeri Viinamäki/Wikimedia 

Advertisement