Na 40ste verjaardag zouden we 3 dagen per week moeten werken volgens experts

door Skip

19 November 2017

Na 40ste verjaardag zouden we 3 dagen per week moeten werken volgens experts
Advertisement

Als je al langer zo een vermoeden had, dan heb je nu het bewijs want een onderzoek heeft bevestigd dat als je de 40 bent gepasseerd dat je veel productiever bent wanneer je 3 dagen per week werkt.

Concentratie en het vermogen om intuïtieve oplossingen te bedenken nemen toe wanneer er tot 25 uur per week wordt gewerkt. Door langer te werken neemt de vermoeidheid en stress de overhand en dalen de prestaties aanzienlijk.

Dit onderzoek zou interessant kunnen wezen bij het bepalen van nieuwe regels omtrent arbeidscontracten en de pensioenleeftijd.

via independent.co.uk

Advertisement
Na 40ste verjaardag zouden we 3 dagen per week moeten werken volgens experts - 1

Het onderzoek is gepubliceerd in het Melbourne Institute Worker Paper en bevatte een reeks cognitieve tests.

Om precies te zijn hebben 3,500 Australische vrouwen en 3,000 mannen met verschillende werkgewoontes eenvoudige leesoefeningen gedaan, oefeningen tekstbegrip en reproductie van teksten of nummerreeksen. Het doel was om zowel de opgedane kennis te monitoren als het vermogen om informatie op te slaan in het kortetermijngeheugen en deze te uit te werken.

Uit het analyseren van de gegevens kwamen interessante factoren. De mensen die 25 uur per week werkten hebben laten zien betere vaardigheden te hebben in alle opzichten, op de tweede plaats gevolgd door werklozen terwijl degenen met de slechtste prestaties (zij die meer dan fulltime, 55 uur per week werkten) als laatste eindigen.

Zoals opgemerkt door professor Colin McKenzie van de Keio University kan de terugloop van de cognitieve vaardigheden komen door het aantal uren dat er gewerkt wordt. Enerzijds is werk van belang voor het stimuleren van het brein (dit wordt duidelijk uit het feit dat werklozen niet goed waren voorbereid), anderzijds kunnen de lange werkdagen het functioneren van de hersenen aantasten.

De klassieke fulltimebaan si volgens McKenzie is hoe dan ook prikkelender dan werkloos zijn, maar wordt het potentieel van de werknemer niet ten volle benut, vooral wanneer deze de veertig is gepasseerd.

In het tijdperk waarin de pensioenleeftijd steeds maar weer verder opschuift wordt het van groot belang te weten wat de  hersens van mensen kunnen op basis van leeftijdsgroepen en dat hier rekening mee moet worden gehouden. Parttime jobs voor mensen van middelbare leeftijd of oudere leeftijd de voorkeur geven kan beslissend zijn voor hun gezondheid en productiviteit, en het welzijn van werknemers en de prestaties van het bedrijf.

Advertisement