5 dingen die je moet laten (Of niet) om een aanval door een hond te voorkomen

door Skip

15 November 2017

5 dingen die je moet laten (Of niet) om een aanval door een hond te voorkomen
Advertisement

Wanneer we van huis gaan om een endje te joggen of gewoon een relaxt wandelingetje te maken dan kunnen we onderweg een of meerdere zwerfhonden tegenkomen. Wat doe je dan?

Er zijn reacties die iedereen zou moeten voorkomen om niet in vervelende situaties te geraken. Er zijn echter ook manieren waarop je je beter zou kunnen opstellen om de hond waar je oog in oog mee staat niet nerveus te maken. Hier zijn vijf nuttige tips die je goed moet onthouden.

Coverfoto: FreepickFreepick

Advertisement
5 dingen die je moet laten (Of niet) om een aanval door een hond te voorkomen - 1

  1. Raak niet in de greep van paniek: het klinkt misschien gewoon, maar het eerste wat je echt niet moet doen is je opwinden, haal diep adem in een poging om kalm te blijven. Het is bekend dat honden, net als andere dieren dat kunnen, angst bij mensen kunnen ruiken. Wanneer we opgelaten zijn dan hebben we de neiging om plotse bewegingen te maken, schreeuwen met een scherp geluid en te rennen zonder te weten waarheen. Dit zijn allemaal dingen die het jachtinstinct bij honden oproept.
  2. Probeer de hond te verjagen met je stem: de beste manier om een hond bij je vandaan te krijgen is door je stem te gebruiken. De toon moet ferm zijn, vastberaden, en let daarbij op geen te hoge tonen te gebruiken. Roep hard "Ga weg", alleen "Weg!" of "Nee!". Dit kan voldoende zijn om de hond weg te jagen. Van belang is om hem niet intens aan te kijken, aangezien dit oogcontact altijd wordt beschouwd als het aanvaarden van een uitdaging.
  3. Ga langzamer lopen: als het je gebeurt een hond onderweg tegen te komen tijdens het hardlopen, vertraag dan, en maak dan geen plotse bewegingen en draai je, terwijl je doet alsof je niets ziet, om en loop langzaam in de tegengestelde richting. Kijk vanuit je ooghoeken om te checken wat hij doet, en sla zodra je kan een andere weg in. Als je jezelf veilig genoeg voelt kun je er ook voor kiezen gewoon bewegingsloos stil te blijven staan met je armen langs je lichaam. In luttele seconden raakt de hond z'n interesse in jou kwijt.
  4. Probeer de hond af te leiden: de hond waardoor je wordt verrast kan mogelijk geen enkele kwaad in de zin hebben, maar gewoon geïnteresseerd zijn in wie je bent. Als het duidelijk is dat de hond niet wil bijten of aanvallen kan je hem proberen af te leiden met een willekeurig voorwerp. Als je een kauwgompje hebt in je mond, gooi dit dan voorzichtig naar hem toe alsof het een snoepje was, of leg een zakdoekje of een sleutelbos op de grond.
  5. Staar de hond niet aan: oogcontact versterkt de agressie bij de hond en kan voor hem een goede reden zijn om aan te vallen. Zorg er natuurlijk altijd voor dat de hond niet uit je gezichtsveld raakt, maar kijk hem niet strak aan. Sla je je ogen neer dan is dit een teken van onderwerping en kan mogelijk voldoende zijn om hem van zijn voornemen om aan te vallen af te brengen.

Advertisement