Hoe lang moet je eigenlijk onder de douche staan? Hier het antwoord van experts en andere adviezen

door Skip

16 November 2017

Hoe lang moet je eigenlijk onder de douche staan? Hier het antwoord van experts en andere adviezen
Advertisement

Een lekkere warme douche nemen is altijd fijn, vooral na een lange dag buiten de deur. Maar hoe lang duurt de ideale douche nou? Volgens experts is te lang onder een warme straal water staan niet goed voor het lichaam.

Moeten we zorgvuldig elke millimeter wassen van ons lichaam? Hoe lang kan je onder de douche blijven staan en wat zijn de risico's die je loopt wanneer je te lang onder warm water staat? Hier hebben we alle antwoorden erover.

Advertisement
Rogelio Cano/Wikimedia

Rogelio Cano/Wikimedia

Als je net bent zoals het merendeel van de mensen en je behoefte hebt om elke 24 uur te douchen, dan moet je de adviezen van de American Academy of Dermatology in het achterhoofd houden.

Als het bijvoorbeeld om je kinderen gaat dan moet je volgens het instituut hen een of twee keer per week laten douchen omdat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is en het moet opnemen tegen bacteriën en viezigheid. Dit gaat op voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar oud.

Advertisement
Steven Depolo/Flickr

Steven Depolo/Flickr

Als ze eenmaal de 11 gepasseerd zijn dan kunnen ze inderdaad gewoon een dagelijkse douche nemen, maar dan zonder overdrijven. Te vaak zeep en/of douchegel gebruiken kan de bovenste laag van de huid beschadigen, en in combinatie met de werking van het warme water kan het daardoor droog gedehydrateerd worden.

Dus hoe lang moet een dagelijkse douche duren? Maximaal 3 minuten! Ook al wil je langer onder de warme stralen staan, dat kan (maar dan wel met mate natuurlijk, blijf er niet 30 minuten onder staan), maar gebruik dan niet te warm water. Gebruik daarnaast ook niet teveel zeep om elk deel van het lichaam te reinigen, maar veeg alleen over de delen die nodig zijn en spendeer niet teveel aan de rest. En dan nog een andere handige tip: denk je ook niet nadat je onder een kokend hete douche hebt gestaan, dat afspoelen met een lekkere koude plens water over je lichaam ideaal is omdat er wordt gedacht dat dit voordelen heeft? Die duren niet lang, dus je kunt het weglaten!

Advertisement