Dit van de wereld afgesloten huis bevindt zich in IJsland en werd gebouwd door 5 families op zoek naar rust en stilte - Curioctopus.nl
x
Dit van de wereld afgesloten huis bevindt…
18 designvoorwerpen die heel succesvol zijn 12 insecten die Moeder Natuur moet hebben gemaakt toen ze een goed humeur had

Dit van de wereld afgesloten huis bevindt zich in IJsland en werd gebouwd door 5 families op zoek naar rust en stilte

17 December 2017 • Door Skip
7.579
Advertisement

Op het web circuleren er onophoudelijk al enkele jaren foto's van een huis dat behoorlijk afgelegen ligt. Er zijn genoeg verhalen over het bestaan van het huis op de rotsen op het kleine eiland Elliðaey in de eilandengroep Vestmannaeyjar in Noord-Ijsland. Wij hebben geprobeerd deze kwestie nader te onderzoeken en hebben we de verschillende verklaringen bij elkaar gezet en kiezen we de verklaring die ons het meest plausibel lijkt...

Het eenzame huis van Björk.

Het eerste verhaal dat in het oog springt na een eerste zoektocht is dat het huis naar het schijnt te zijn gebouwd op de steile rotsen van Elliðaey op wens van een mysterieuze miljardaair. Na nog verder zoeken bleek dit de beroemde zanger Björk te zijn. Het is mogelijk dat hij begin deze eeuw een vergunning heeft gekregen, direct van Davíð Oddsson de premier van Ijsland om te mogen bouwen op het eiland. De concessie moet zou moeten worden gezien als een blijk van erkenning door het IJslandse volk voor de grote bijdrage die is geleverd aan het cultureel en artistiek erfgoed door de zanger en dat nog blijft leveren.

Ondanks dat het verhaal intrigerend klinkt is er een kanttekening die het ontkracht. Als de nauwkeuriger kijken naar de kaarten van IJsland dan kunnen we twee eilanden zien die dezelfde naam hebben. Van deze twee eilanden bevindt het beoogde eiland waarop de te bouwen woning van de zanger moet staan, zich niet tussen de Vestmannaeyjar, dan wel in een ander gebied, te weten Breiðafjörður.

Advertisement

Photoshop of zombie-Apocalyps?

foto: Source

Volgens enkele andere verhalen die rondgaan op het web over het afgelegen huis op Elliðaey zou het huis gemaakt zijn met Photoshop en dat het dus niet bestaat. Bij andere verhalen gaat het idee dat er een woning is gebouwd door een selecte groep mysterieuze mensen die als doel hebben een soort van veilig oord te hebben voor het uitbreken van een soort geplande zombie-apocalyps. De twee versies lijken gewoon pertinent onwaar te zijn, en wel door een simpelere en geloofwaardigere verklaring.

Vijf families op zoek naar rust.

foto: Source

Drie eeuwen geleden besloten vijf IJslandse families zich te vestigen op Elliðaey met als doel een vreedzame gemeente op te bouwen die in staat was zichzelf te onderhouden. Deze mensen bouwden tenten en probeerden louter van visserij, veeteelt, en jacht op de papagaaiduiker (typisch IJslandse vogels) te leven. De poging bleek te mislukken aangezien de locatie hen ervan weerhield om te leven volgens de plannen die waren gemaakt.
In 1930 verliet ook de laatste nakomeling het eiland en ging terug naar het vasteland waar het leven makkelijker bleek te zijn. Echter, in 1950 besloot de Elliðaey Hunting Association een schuilplaats te bouwen om de leden van de vereniging onderdak te bieden tijdens het jagen op de papagaaiduiker in de zomer en de eieren van deze vogels te verzamelen in de winter: Elliðaey  blijkt dan ook de beste plek te zijn in heel IJsland om dit te doen.

Het mysterie van het eenzame huis midden op zee is dus ontraadseld!

 

 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt