8 echt bestaande persoonlijkheden waarvan de levens je zullen verrassen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
8 echt bestaande persoonlijkheden waarvan…
10 enkelvoudige psychische aandoeningen waarvan je het bestaan misschien niet kende Dit zijn de macabere en gewelddadige details van sprookjes waar Disney de voorkeur aan gaf ze niet te vertellen

8 echt bestaande persoonlijkheden waarvan de levens je zullen verrassen

Door Janine
4.555
Advertisement

Als we de pagina's van de geschiedenis door bladeren kun je onverwachte persoonlijkheden ontdekken die zo'n uniek leven hadden, dat er gemakkelijk een film van gemaakt had kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld meisjes tegenkomen die door Indianenstammen in Amerika zijn grootgebracht, priestermoordenaars of zelfs de rijkste man die ooit heeft bestaan! De levens van deze 8 persoonlijkheden in dit artikel zullen je ongetwijfeld sprakeloos doen staan.

1. De "onzinkbare vrouw".

Violet Jessop werkte als hostess op de Olympic, een schip van de White Star Line, toen deze een aanvaring had met het engelse schip Hawke. Jessop slaagde erin zichzelf te redden en vervolgens haar werkzaamheden te hervatten op een ander cruiseschip: de Titanic. Iedereen kent het ongelukkige lot van de Titanic, maar weinigen weten dat Violet Jessop erin slaagde zichzelf opnieuw te redden, door middel van een reddingsboot. Vastbesloten om haar beroep niet te verlaten, voegde Violet zich bij de staff van de Britannic, een ziekenhuisschip dat opereerde in de periode van de Tweede Wereldoorlog. Welnu, ook de Britannic zonk (door een duitse mijn), maar de "onzinkbare vrouw" overleefde ook deze keer!

2. De rijkste man uit de geschiedenis.

Mansa Musa I werd keizer van Mali in 1312. Dankzij de handel in goud en zout, verzamelde hij zo'n groot fortuin (ongeveer 400 miljard, omgerekend in dollars) dat Rockefeller (ongeveer 336 miljard) er jaloers op was! Wat deed de keizer met al dat geld? Veel van zijn economische macht werd geïnvesteerd in de bouw van moskeeën (volgens de legende, elke vrijdag één).

Advertisement

3. De prostituee die de koningin van de piraten werd.

Het verhaal van Ching Shih speelt zich in China af in de negentiende eeuw. Shih, een vrouw van eenvoudige afkomst, werkte als prostituee tot de dag dat de piraat Zheng Yi zijn land plunderde en haar koos als zijn bruid. Shih leerde dus de piraterij kennen en kreeg snel macht over de enorme vloot van Zheng Yi: na de dood van de piraat nam Shih zijn plaats in en werd zij één van de meest gevreesde en gerespecteerde vrouwen in China. Toen de Chinese keizer de piraten vrede schonk, in ruil voor het stoppen van hun criminele activiteiten, accepteerde Shih en keerde terug naar het burgerleven, rijker dan ooit!

4. De Amerikaanse priester die werd veroordeeld tot de elektrische stoel.

foto: Wikimedia

Hans Schmidt, een van oorsprong duitse priester, besloot te verhuizen naar de St. Boniface Church van Manhattan, waar hij een relatie met een begeleidster had. In 1913 besloten zij in het geheim te trouwen, maar toen de vrouw een kind verwachtte, vermoordde Schmidt haar en gooide haar in de Hudson Rivier (als iemand iets over hun verhouding te weten had gekomen, zou zijn carrière eindigen). Maar de onderzoekers, die de overblijfselen van de vrouw in de rivier vonden, kwamen zo bij de priester uit, arresteerden hem veroordeelden hem tot de elektrische stoel.

5. De krabman.

Grady F. Stiles Jr. leed aan ectrodactyly ("krabklauw", vervorming van de handen en voeten), reden waarom hij ernstige belemmeringen had bij het lopen en gedwongen werd om in een rolstoel te zitten. Vanwege deze vervorming werkte Grady in de circuswereld; hier leerde hij zijn toekomstige bruid kennen. Omdat hij niet in staat was zijn onderlichaam te gebruiken, ontwikkelde hij een grote kracht in het bovenlichaam; helaas reageerde hij deze kracht op zijn vrouw en kinderen af (als gevolg van de alcoholproblemen die Grady had), totdat zijn vrouw besloot de buurman te betalen om hem uit de weg te ruimen.

Advertisement

6. De seriemoordenaar wiens hoofd tentoongesteld wordt in een vaas aan de Universiteit van Lissabon.

Diogo Alves, de gevaarlijkste seriemoordenaar van Portugal, stond erom bekend boeren aan te vallen die op weg naar huis de brug van de Aqueduto Das Aguas Livres in Lissabon namen. De crimineel werd drie jaar na het begin van zijn activiteit gearresteerd (een periode waarin hij maar liefst 70 moorden had gepleegd!) en, door de keuze van sommige wetenschappers, werd zijn hoofd in een vaas geplaatst om de aard van de misdaad te bestuderen. Sinds dat jaar (1839) bevindt het hoofd van Alves zich nog steeds in de vaas, momenteel tentoongesteld in de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Lissabon.

7. De arts die in een gekkenhuis belandde vanwege een revolutie in de ziekenhuispraktijken.

Ignaz Semmelweis was een arts (opererend in Wenen) die een vreemd feit opmerkte: zwangere vrouwen die stierven aan sepsis bevonden zich vijf keer zoveel op afdelingen die door mannelijke artsen werden beheerd dan die door vrouwelijke verloskundigen. Erover nadenkend, begreep Semmelweis dat dit te wijten was aan slechte desinfectiemaatregelen: artsen opereerden de vrouwen met dezelfde instrumenten die werden gebruikt voor autopsies, zonder goede sterilisatie. Vanwege zijn harde kritiek op het ziekenhuissysteem, werd de promotor van de desinfectie van medische instrumenten door middel van chloor belachelijk gemaakt door collega's (die zich aangevallen voelden) wat hem tot waanzin bracht. Hij stierf in een gekkenhuis, misschien (ironisch genoeg) door sepsis!

Advertisement

8. Het Mormoons meisje dat opgevoed werd door de Mohave.

Het verhaal van Olive Oatman (1838-1903), een jong meisje van mormoonse religie, begint wanneer ze op 13-jarige leeftijd door de Yavapai-stam werd ontvoerd, tijdens een treinreis richting Californië. De Yavapai scheidden haar van haar ouders en verkochten haar kort daarna, als een slaaf, aan de Mohave (Inheemse Amerikaanse stam van de woestijn van Mojave); deze mannen verwelkomden haar echter als een volledig lid van de stam, ze tatoeëerden haar en deden haar hun kleding aan. Het meisje woonde tot haar 19e bij de Mohave, toen (als gevolg van een dreiging van de Europeanen van Fort Yuma) ze werd vrijgelaten en terugkeerde naar haar familie.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt