5 mysteries met betrekking tot enkele beroemde schilderijen van Leonardo da Vinci - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
5 mysteries met betrekking tot enkele…
10 leuke raadsels om je hersenen te stimuleren 10 bijzondere beroepen die echt bestonden, ook al herinnert niemand zich dat nog

5 mysteries met betrekking tot enkele beroemde schilderijen van Leonardo da Vinci

Door Janine
7.977
Advertisement

Leonardo da Vinci, een genie met een veelzijdige inspiratie en ongelooflijke intellectuele capaciteiten, heeft ons vele malen verrast door middel van zijn legendarische werken. Maar je raakt nooit gewend aan verrassingen, en daarom, hoe meer we ons verdiepen in de kennis van Leonardo's werken, hoe meer we ons verbazen en fascineren door de enorme hoeveelheid mysteries die deze lijken te verbergen. In dit artikel zullen we vijf bijzondere geheimen onthullen van deze italiaanse genie. 

Laten we beginnen met twee details van het Laatste Avondmaal die je zeker doen verbazen:

1. De gelijkenis tussen de gezichten van Jezus en Judas

Als je goed kijkt naar de gezichten van Jezus en Judas Iscariot, kun je een zekere gelijkenis tussen hen opmerken. Volgens een legende vroeg Leonardo da Vinci namelijk een jonge koorzanger met een onschuldig gezicht om voor het karakter van Jezus Christus te poseren; na drie jaar vond de kunstenaar in een tot dood veroordeelde man het ideale gezicht voor Judas, en al snel legde hij Leonardo uit dat hij dezelfde persoon was die een paar jaar eerder als voorbeeld voor Jezus had geposeerd.

Advertisement

2. Het omgevallen zoutvaatje naast Judas

Als we ons blijven focussen op Judas, maar de blik naar de rechter arm richten, rustend op de tafel, zie je een omgevallen zoutvaatje: dit zou verband kunnen houden met het wijdverbreide geloof dat omgevallen zout ongeluk brengt, omdat het schilderij het moment afbeeldt waarin Jezus het toekomstige verraad door één van de apostelen aankondigt.

3. De versies van de Dame met de Hermelijn

foto: BBC News

Bij het analyseren van het schilderij van de Dame met de Hermelijn, constateerden deskundigen dat er onder de definitieve versie van het portret ten minste twee eerdere versies zijn. Op de eerste van deze drie lagen zou hij oorspronkelijk de edelvrouw Cecilia Gallerani hebben afgeschilderd zonder de witte hermelijn in haar armen.

4. De fout in de Salvator Mundi

foto: Wikimedia

In de linkerhand van de Christus afgebeeld in het werk Salvator Mundi bevindt zich een glazen bol met een flagrante fout: de palm van de hand van Jezus die vanuit de bol schijnt, ondergaat geen brekingseffect vanwege het glas. Hoewel Leonardo het gedrag van het licht en de wetten van de optica grondig kende, verschijnt de palm van de hand zoals die is door de bol heen, zonder vervaging, vervorming of vergroting.

Advertisement

5. De recente toekenning van het Portret van Isabella d'Este

Na een nauwkeurige vergelijkende en structurele analyse van een portret behorend tot een belangrijke Zwitserse collectie, hebben geleerden vastgesteld - een fel debat tussen kunstcritici oplossend - dat dit schilderij toebehoort aan Leonardo da Vinci als een latere versie van het ontwerp met de titel Portret van Isabella d'Este. Deze conclusies werden getrokken op basis van de gelijkenis tussen de twee schilderijen, van de nabijheid tussen het gezicht van de vrouw en die van de Mona Lisa, de resultaten van de analyse van de inleiding en van een geschrift dat teruggaat tot 1517 en dat getuigt van de toeschrijving van Leonardo.

Foto: Web Gallery of Art/ Wikimedia

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt