10 signalen van je lichaam die je laten weten dat je nieren niet goed functioneren - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
10 signalen van je lichaam die je laten…
27 effectieve schuilplaatsen waar je waarschijnlijk nooit aan hebt gedacht Een hele familie heeft 6 maanden lang getraind: de voor- en na- foto's laten je sprakeloos

10 signalen van je lichaam die je laten weten dat je nieren niet goed functioneren

11.203
Advertisement

Nieren behoren tot de organen die vaak op de tweede plek worden geplaatst in vergelijking met andere die om de één of andere reden belangrijker worden beschouwd, zoals hart, longen, hersenen, en ogen. En toch is hun functie essentieel voor het overleven van de mens: bekend is hun filterende activiteit van stoffen die nutteloos of schadelijk voor het lichaam zijn, die naast die van de productie van andere hormonen staan. Het is zeer gevaarlijk om de signalen van het lichaam die overeenkomen met niet goed functionerende nieren te onderschatten of te negeren: dit zijn de symptomen die worden opgemerkt wanneer het noodzakelijk is om een medisch onderzoek te ondergaan.

Omslagfoto: BruceBlaus/WikimediaPixabay

Slechte adem en metaalachtige smaak in de mond

Als nieren niet goed functioneren, hopen gifstoffen en afvalstoffen zich op in de bloedbaan, veroorzaken een slechte adem en een metaalachtige smaak in de mond. In combinatie met deze symptomen kan een verandering van smaak van veel voedingsmiddelen optreden, je kunt misselijk worden bij alleen al de gedachte aan sommige voedingsmiddelen, resulterend in een ongezond gewichtsverlies.

Opgelet: metaalachtige smaak en slechte adem kunnen worden veroorzaakt door vele andere factoren, zoals slechte mondhygiëne. Probeer in te grijpen in wat jij denkt dat de oorzaak kan zijn; als het probleem aanhoudt, moet je naar een arts gaan.

Zwelling van de onderste ledematen

Zieke nieren kunnen geen vloeistoffen uit het lichaam verwijderen en daarom hopen zij zich op in het lichaam: als je zonder duidelijke reden gezwollen voeten hebt, overweeg dan om specifieke nieronderzoeken te laten doen.

Opgelet: als je een oorzaak kunt vinden in de zwelling van de voeten en enkels, probeer dan in te grijpen. Vaak veroorzaakt zelfs het gebruik van medicijnen deze bijwerking. Als het probleem blijft, praat er dan eens met de arts over.

Advertisement

Gezwollen ogen

Albuminurie is de aandoening waarbij de nieren geen albumine kunnen vasthouden, een eiwit dat intravasculair water 'verzamelt', waardoor de diuretische werking van de nieren wordt bevorderd.

Wanneer het albumine samen met de urine verloren gaat, dus wanneer de nieren het niet vasthouden, verspreidt het water in het lichaam zich in de weefsels en veroorzaakt zwelling, vooral in het omringende gebied van de ogen.

Wallen onder de ogen kunnen een symptoom zijn van vele ziekten en aandoeningen: overleg met je arts om de oorzaak te achterhalen.

Verandering van kleur en geur van de urine

foto: pixabay.com

Signalen met betrekking tot de urine warmee je naar de dokter moet gaan, zijn deze:

Verhoogde behoefte om te plassen, vooral 's nachts (Tot 10 keer per dag naar het toilet gaan wordt als normaal beschouwd).

Aanwezigheid van bloed in de urine: wanneer dit gebeurt betekent het dat de nieren niet langer de juiste filterfunctie uitvoeren.

Belletjes in de urine: wanneer er in de urine een groot aantal belletjes zitten, betekent dit dat er ongewenste eiwitten aanwezig zijn.

Verhoogde bloeddruk

Meer dan een symptoom, is het de oorzaak van een nieraandoening: nieren zijn nauw verbonden met de bloedsomloop en wanneer de nieren problemen veroorzaken, zullen ze zich wenden tot de gezondheid van de nieren. In het bijzonder kan hoge bloeddruk leiden tot nierbeschadiging door het weinige zuurstof die de nefronen ontvangen van het bloed waarmee ze in contact komen.

Rugpijn

Nierfalen veroorzaakt ernstige rugpijn, die zich direct onder de ribbenkast bevindt. Als het om een nierprobleem gaat, treedt rugpijn samen met andere symptomen op: algehele malaise, overgeven, koorts, en vaak moeten plassen.

Kortademigheid, geen lucht krijgen

foto: pixabay.com

Onder de nierfuncties is er één met betrekking tot hormoonproductie: Erytropoëtine is een hormoon dat de productie van rode bloedcellen bevordert en dat, wanneer het in kleine hoeveelheden wordt geproduceerd als gevolg van nierfalen, bloedarmoede veroorzaakt.

Als je na een kleine inspanning het gevoel van kortademigheid voelt, kan er een nierprobleem aan de basis staan: de vloeistof die niet 'verwijdert' wordt door de nieren, kan de longen onderdrukken en daardoor kortademigheid veroorzaken. Tegelijkertijd ontneemt bloedarmoede het lichaam de nodige zuurstof om spierinspanningen te ondersteunen.

Droge en jeukende huid

Omdat ze gifstoffen en schadelijke stoffen niet uit het lichaam kunnen verwijderen, verliezen de nieren langzaam hun functionaliteit: dit alles vertaalt zich in een gevoel van jeukende huid, droge huid en een tintelend gevoel.

Hoofdpijn en een gevoel van vermoeidheid

foto: pixabay.com

De nieren gebruiken vitamine D om de botten gezond te houden en om een hormoon te produceren dat erythropoëtine wordt genoemd, die de productie van rode bloedcellen bevordert. Wanneer de nieren niet naar behoren functioneren, worden de niveaus van dit hormoon verlaagd, samen met de hoeveelheid zuurstof die het menselijk lichaam heeft: dit alles zorgt na verloop van tijd voor een gevoel van vermoeidheid.

Problemen met slapeloosheid

foto: pexels.com

Wanneer de door de werking van de organen geproduceerde toxines en afvalstoffen niet door de nieren worden geëlimineerd, hopen ze zich op in het bloed. Wanneer dit gebeurt, is de moeilijkheid om in slaap te vallen één van de eerste symptomen.

Preventie is de basis om gezond te blijven en tijdig de problemen op te lossen die zich op een volledig natuurlijke manier kunnen voordoen: het is echter ook waar dat diagnose en behandeling alleen door artsen moeten worden vastgesteld. Stel dus geen zelfdiagnose van ziekten die je misschien niet hebt en daardoor onnodig bezorgd bent. Als je één of meer van deze symptomen hebt, hoef je niet noodzakelijk nierfalen te hebben: neem contact op met je arts en voer de juiste onderzoeken uit.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt