13 echt bestaande wezens die een nieuwe betekenis geven aan het woord “groot”

Janine image
door Janine

14 Januari 2018

13 echt bestaande wezens die een nieuwe betekenis geven aan het woord “groot”
Advertisement

Wie aan megalofobie lijdt is bang van alles dat groter is dan de gewone dimensie: we dagen iedereen uit die geen rilling over de rug voelt bij het zien van deze foto's van deze werkelijk bestaande wezens, die elk idee van 'groot' overtreffen. Niemand van ons zou oog in oog willen staan met een spin die groter is dan een hand, of met een kwal waarvan de tentakels 30 meter kunnen bereiken! Zelfs het vinden van een gigantische bloem kan een zeker effect hebben, vooral als de geur vergelijkbaar is met die van rottend vlees!

Advertisement

De armillaria

De armillaria

Alan Rockefeller/Wikipedia

Biologisch gezien kunnen paddenstoelen onder de grootste levende wezens ter wereld worden geplaatst, welnu, het is precies een schimmel die het primaat van grootheid vasthoudt, om precies te zijn een exemplaar van de armillaria gevonden in Oregon. Het mycelium, oftewel het wortelstelsel van de schimmels, van deze paddestoel strekt zich uit over 965 hectare! Zou het niet indrukwekkend zijn om letterlijk omringd te worden door een enorme paddestoel?

Advertisement

De lederschildpadden

De lederschildpadden

Bernard DUPONT/Wikimedia

Van dichtbij gezien zijn schildpadden bijzondere dieren, met zachte delen uit een geknoopte schaal. Er is een soort schildpad, genaamd 'lederschildpad', waarvan de afmetingen echt uitzonderlijk zijn: enkele exemplaren hebben een lengte van meer dan 2,5 meter en het maximale gewicht ooit gemeten is 700 kg! En dan te denken dat ze bij de geboorte slechts 5 cm zijn...

De struisvogel

De struisvogel

Yathin S Krishnappa / Wikipedia

Het is één van de grootste levende vogels, maar helaas kan hij niet vliegen. Ter compensatie heeft hij een ongelooflijk vermogen ontwikkeld om te rennen, zo'n 80 km/u, maar haalt zelfs een snelheid van 100 km/u wanneer het een kwestie van leven of dood is. Deze enorme vogel heeft een spanwijdte die 2 meter kan meten en de hoogte zakt zelden onder de 2,5 meter.

De zeekrokodil

De zeekrokodil

Obtained from Molly Ebersold of the St. Augustine Alligator Farm/ Wikimedia

Zeekrokodillen zijn de grootste reptielen op aarde, en zijn ook degenen die de krachtigste beet ooit hebben: ze kunnen 7 meter lang zijn en meer dan 100 kg wegen.

De groene anaconda

De groene anaconda

Tserres34/Wikimedia

Op de plekken op aarde waar dit dier leeft, worden legendes verspreid die praten over tien meter lange exemplaren, die een mens binnen enkele seconden kunnen doorslikken, en die verborgen leven onder de oppervlakte van het water van de rivieren. Ze zouden legendes blijven als ze niet vergezeld waren van getuigenissen van waarnemingen van een gigantische anaconda. De grootte van de exemplaren die echt gezien waren, is niet minder legendarisch: deze dieren groeien hun hele leven door en kunnen zelfs 15-20 meter lang worden.

Advertisement

De trapvogel van Kori

De trapvogel van Kori

Lip Kee/Flickr

Denk je dat een gigantische vogel je niet kan laten schrikken als een spin of een insect? Bedenk dan dat deze trapvogel op schouderhoogte zelfs 1 meter meet en dat de volwassene tot 13 kg kan wegen! Niet slecht voor een vogel!

De gigantische kelp

De gigantische kelp

Tewy/Wikimedia

Er wordt altijd wantrouwend naar algen gekeken, ondanks hun zeer belangrijke biologische functie. De kelp is ongetwijfeld de grootste variëteit en kan zelfs 50 meter lang zijn. Elke dag kan hij een halve meter groeien: stel je voor dat je erdoor omringd wordt... Walgelijk!

Advertisement

De blauwe vinvis

De blauwe vinvis

pixabay.com

Het is het grootste zoogdier ooit, maar het is ook het grootste dier dat ooit op aarde heeft bestaan. Wat cijfers? Het is 33 meter lang en weegt 180 ton!

De Maanvis

De Maanvis

Fred Hsu/Wikimedia

Deze vis lijkt in alles op een volle maan: het is één van de grootste bekende beenvissen en kan zelfs 4 meter groot zijn.

Advertisement

Hercules Kever

Hercules Kever

mike_pants/Reddit

Het is één van de grootste kevers ter wereld, met een lengte van 18 cm (de mannetjes) en 110 gram gewicht. Wetenschappers zijn onder de indruk van zijn fysieke kracht: bedenk dat hij in staat is om een voorwerp 850 keer zwaarder dan zijn lichaam te verplaatsen!

De Goliath Tarantula

De Goliath Tarantula

stronso / imgur

De Goliath Tarantula is één van de grootste en zwaarste spinnen ter wereld: vrouwtjes kunnen 30 cm worden, maar vanwege een speling van de natuur is deze soort voor de mens niet dodelijk, hoewel hij giftig is. Er wordt gezegd dat de pijn veroorzaakt door zijn beet vergelijkbaar is met die van een wesp! Dit alles maakt het geen schattig dier om in de hand te houden...

Advertisement

De Rafflesia

De Rafflesia

James Gagen/Flickr

Als je denkt iets aangenaams te kunnen vinden in de grootste bloem ter wereld, vergeet het want de Rafflesia is een parasitaire plant, dat wil zeggen, het leeft ten koste van andere planten, zijn diameter is meer dan een meter en hij kan 1 kilo wegen. Om het walgelijk en eng te maken is het feit dat de geur lijkt op die van rottend vlees!

De leeuwenkwal

De leeuwenkwal

Dan Hershman/Flickr

Om de grootte te begrijpen, moet je hem in het echt zien of bedenken dat deze kwal zelfs 2 meter hoog kan zijn, en zijn tentakels kunnen zich zelfs van 30 meter afstand aan je vastklampen! Om al deze redenen is het één van de grootste ongewervelde dieren ter wereld.

Advertisement