Visser vindt enorme en zeer zeldzame meerval: hij is knalgeel - Curioctopus.nl
x
Visser vindt enorme en zeer zeldzame…
De beste tips voor het verzorgen van Sansevieria, de prachtige plant die het huis zuivert Fan van de Simpsons? Een bedrijf is bereid £5.000 te betalen aan wie alle afleveringen thuis bekijkt

Visser vindt enorme en zeer zeldzame meerval: hij is knalgeel

28 Oktober 2021 • Door Janine
774
Advertisement

We denken dat we alles om ons heen kennen en we denken te weten wat er buiten onze omgeving verborgen is, maar we hebben het mis: de natuur kan ons verrassen, en dat op de meest ondenkbare manieren en vormen. Een beroepsvisser uit Nederland, Martin Glatz, zat op een boot. Hij heeft in de loop van zijn leven veel meervallen gezien, maar geen enkele was ooit vergelijkbaar met de vis die hij die dag zag. Volgens de verhalen van Martin kwam er een enorme meerval uit het water die op zijn boot "landde". Aanvankelijk voelde de man zich overweldigd: hij had nog nooit zo'n vis gezien en wist niet wat hij moest doen en hoe hij zich moest gedragen.

Het is misschien geen meerval, maar een andere soort: een Silurus glanis. Deze vissen, afkomstig uit meren en rivieren in heel Europa, lijken op meervallen, maar zijn veel groter: ze kunnen tot 2,7 meter lang worden en tot 130 kg wegen, volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Gezien de grootte van de door Martin gevonden vis is het dus zeer waarschijnlijk dat het om deze soort gaat. Maar wat de visser verbaasde is de kleur van deze vis: hij is knalgeel, terwijl de meeste meervallen of Silurus glanis zwart of donkergroen zijn, met gele vlekken. De door Martin gevonden vis heeft waarschijnlijk leucisme: een genetische pathologie die een vermindering van huidpigmentatie aantoont.

Het is namelijk niet ongewoon dat dieren - zowel zoogdieren als reptielen, vogels of vissen - getroffen worden door leucisme: er zijn in de loop van de tijd verrassende waarnemingen gedaan, zoals gele pinguïns of witte orka's. Hoewel het voor ons fascinerend is om dieren met felle en bizarre kleuren te observeren, kan het voor de dieren in kwestie een groot nadeel zijn om deze genetische fysieke eigenschap te hebben: de felle kleur maakt ze beter zichtbaar en dus meer blootgesteld aan prooien, waardoor ze gemakkelijker doelwitten worden. Nadat hij wat foto's had gemaakt met de zeldzame en fascinerende vis, gooide Martin hem terug in het water in de hoop dat hij ook enkele andere vissers zal verrassen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt