7 gigantische dieren van verschillende soorten die mensen moeilijk zullen tegenkomen

Janine image
door Janine

10 Maart 2022

7 gigantische dieren van verschillende soorten die mensen moeilijk zullen tegenkomen
Advertisement

De fauna van onze planeet is zeer gevarieerd en omvat veel verschillende soorten: er zijn er miljoenen op de wereld, daarom is het echt moeilijk om ze allemaal te kennen. Sommige dieren zijn ook extreem moeilijk voor mensen om te vinden en te identificeren: dit geldt niet alleen voor de kleinste of zelfs microscopisch kleine dieren, maar ook voor die van veel grotere afmetingen.

Naast de gewone grote dieren, zoals beren, olifanten en giraffen, zijn er enkele "reuzen" exemplaren die je misschien nog nooit hebt gezien. Hier zijn er enkele die opvallen door hun grootsheid.

via Live Science

Advertisement

1. Blauwe vinvis

1. Blauwe vinvis

anim1754/Wikimedia commons

Op de eerste plaats onder de grootste dieren ter wereld staat zij: de balaenoptera musculus, een walvisachtige waarvan de lengte tot 30 meter kan reiken en ongeveer 180 ton weegt.

Advertisement

2. Goliathkikker

2. Goliathkikker

Ryan Somma/Wikimedia commons

Onder de amfibieën heeft deze kikker de titel van gigantisch exemplaar: de afmetingen zijn vergelijkbaar met die van een kat, met een lengte van meer dan 30 centimeter en een gewicht van 7 pond. Zijn eigenaardigheid is dat hij geen geluid maakt: daarom wordt hij ook wel "de doofstomme kikker" genoemd. Daarentegen weet hij lange sprongen van drie meter breed te maken.

3. Alexandra's vogelvlinder

3. Alexandra's vogelvlinder

Pixabay

Deze gigantische vlinder uit Nieuw-Guinea is de grootste ter wereld. Het is een zeer zeldzame soort, maar het is een echte schoonheid: met een spanwijdte van ongeveer 30 centimeter voor vrouwtjes en bijna 20 voor het mannetje, is de vleugel van Alexandra’s vogelvlinder kleurrijk in bruine tinten voor de eerste en blauw, geel, groen en zwart voor de tweede.

4. Netpython

4. Netpython

Mariluna/Wikimedia commons

Van alle 41 bekende slangensoorten is deze python de langste ooit: het grootste exemplaar dat tot nu toe is geregistreerd, meet acht meter en werd gevonden in Maleisië.

5. De vliegende vos

5. De vliegende vos

Mnolf/Wikimedia commons

Bekend als de vliegende vos, werd de vleermuis Pteropus vampyrus gevonden in de Filippijnen en is de grootste van zijn soort. Het kenmerk is de "gouden kroon" en de spanwijdte kan 1,7 meter bereiken. Desondanks is hij erg licht: hij weegt iets meer dan een kilo.

Advertisement

6. Blakistons visuil

6. Blakistons visuil

Tokumi/Wikimedia commons

Wetenschappers hebben nog niet vastgesteld of het de grootste uil ter wereld is, maar het is zeker een van de meest majestueuze exemplaren van zijn soort: hij werd ontdekt in 1883 en leeft in de bossen van Japan, Siberië, China en Noord-Korea, dus ver weg van menselijke blikken. Zijn gewicht is vierenhalve kilo en de spanwijdte is ongeveer twee meter.

7. Capibara

7. Capibara

Charles J. Sharp/Wikimedia commons

De eerste plaats op het podium van het meest imposante knaagdier ter wereld, is voor de capibara: afkomstig uit Zuid-Amerika, kan hij ongeveer 60 centimeter hoog worden. Een respectabele grootte die hij trots op zijn poten met zwemvliezen draagt.

Had je al eens over deze gigantische dieren gehoord?

Advertisement