8 zwangerschapsfabeltjes die veel mensen nog geloven

door Skip

03 Februari 2018

8 zwangerschapsfabeltjes die veel mensen nog geloven
Advertisement

Het zal wel komen doordat je negen maanden lang moet wachten en dat iedereen dan een beetje geprikkeld raakt, maar feit is wel dat ook nu nog de lijst met theorieën over wat je wel of niet moet doen tijdens de zwangerschap veel langer is dan de lijst officiële richtlijnen die wordt gegeven door professionals. Dit maakt dat vrouwen niet alleen te maken kunnen krijgen met de terechte angsten die bij een verandering zoals de komst van een baby teweeg kunnen brengen, maar ook een hele reeks aan commentaar, suggesties, en dooddoeners (90% daarvan waar je niet op zit te wachten) die meestentijds niet werkelijk te onderbouwen zijn. De meest wijdverbreide mythes zullen gaan worden ontkracht.

Advertisement

1. Vrouwen in verwachting moeten voor twee eten

1. Vrouwen in verwachting moeten voor twee eten

Curictopus.guru/Storyblocks

Wanneer vrouwen in goede gezondheid verkeren en een normaal gewicht hebben dan is het in het eerste trimester niet nodig om het aantal calorieën die je binnenkrijgt te verhogen. Medische richtlijnen suggereren dat alleen te doen vanaf het tweede trimester (ongeveer 340 calorieën extra tot aan de zesde maand en dan 450 calorieën extra tot het einde van de zwangerschap).

2. Vrouwen worden 'dom' door zwangerschap
Het klinkt velen misschien gek in de oren maar toch zijn er mensen die zich permitteren te zeggen dat het lijkt alsof zwangere vrouwen niet helemaal snugger zijn. Zoals deskundigen aangeven, is het inderdaad zo dat er in de laatste drie maanden er enkele veranderingen op cognitief niveau aan het licht komen die hebben plaatsgevonden in de maanden ervoor, en die het moeilijker maken voor sommige vrouwen om zich te kunnen concentreren en dingen te herinneren. Dat dit gebeurt komt door een feitelijke afname van grijze materie en wel om een heel geldige reden. Er worden namelijk andere gebieden in de hersenen actief die veel belangrijker zijn voor alles wat bij de geboorte van een kind komt kijken zoals bijvoorbeeld binding met het kind.  

Advertisement

3. Een zwangere vrouw moet rusten

3. Een zwangere vrouw moet rusten

pixabay.com

Als er een geen problemen met de gezondheid zijn vastgesteld hoeft een vrouw die in blijde verwachting is dan zou ze haar sportroutine niet op hoeven geven maar deze hoogstens minder intens te maken als deze routine behoorlijk pittig is: de spieren op goede spanning houden en goed getraind zijn in bewegen helpt niet alleen bij het in vorm blijven maar geeft het lichaam ook de steun die het nodig heeft om het gewicht te kunnen dragen van de baby en de vloeistoffen. Daarnaast komt het de bevalling ten goede doordat de spieren rekbaarder zijn (vooral wanneer er goed is getraind met de bekkenbodem).

4. Vrouwen zouden voor hun dertigste hun eerste kind moeten krijgen.
Wanneer vrouwen een goede gezondheid hebben en voor zichzelf zorgen dan sta je door een kind krijgen na je dertigste niet gelijk bloot aan risico's op complicaties omdat deze zijn gebonden aan de fysieke gesteldheid van de persoon in zijn geheel, niet alleen aan de biologische leeftijd. Het is echter nog altijd waar dat vooral na je 35-40ste een zwangerschap per definitie risicovol is en waarbij er dan wat extra moet worden opgelet. 

5. Laten we het hebben over eetlust hebben...

5. Laten we het hebben over eetlust hebben...

pixabay.com

Het bestaat, het is echt en het komt in feite door twee factoren: de eerste is psychologisch van aard en is gewoon de natuurlijke behoefte van vrouwen om geknuffeld te willen worden en zich geborgen te willen voelen gedurende een delicate periode. Het tweede heeft met hormonen te maken en dat komt doordat er in het lichaam in de loop der tijd de vraag naar voedingstoffen dat het nodig heeft, wat toeneemt. Let er echter om je hier niet helemaal aan over te geven!

6. Seks hebben tijdens de zwangerschap 
Tenzij er geen sprake is van een vroegtijdige opening van de baarmoedermond of te vroege weeën, is seks helemaal niet schadelijk voor de baby omdat deze blij rondzwemt in het vruchtwater (dat goed de schokken opvangt!).
Het klopt dat een orgasme bij een vrouw tijdelijk kan zorgen voor een vertraging van de bloedsomloop in de placenta, maar is het volgens experts eigenlijk een nuttige 'oefening' voor de circulatie van de baby. Al met al... geen enkele reden om het niet te doen! 

7. Crème tegen striae moet

7. Crème tegen striae moet

Storyblocks

Zeker helpt het gebruiken van een klinisch getest product dat tijdens de zwangerschap opgesmeerd kan worden, en helpt de huid van buik en heupen elastisch te blijven, hoewel er niet zou mogen worden vergeten dat er veel verschillende factoren zijn die meespelen in het ontstaan van deze schoonheidsfoutjes, met als voornaamste genetische en dieetgerelateerde factoren!

8. In de laatste drie maanden moet je minder drinken
Vooral in het verleden verminderden veel vrouwen de hoeveelheid water dat ze dronken, in de overtuiging dat ze zo zwelling in benen en armen konden reduceren, iets dat doorgaans gebeurt op een zeker moment, net als  overproductie van vruchtwater (in 2% van de zwangerschappen). Hartstikke verkeerd! Wanneer je in verwachting bent moet er veel water worden gedronken, indien mogelijk wat glazen meer dan je normaal zou doen omdat veel plassen helpt bij het verkleinen van risico op infecties!

Advertisement