8 wijdverbreide gewoontes die je nachtrust niet ten goede komen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
8 wijdverbreide gewoontes die je nachtrust…
Op deze 7 plaatsen vinden nogal raadselachtige verschijnselen plaats 15 interessante psychologische fenomenen op wetenschappelijke wijze verklaard

8 wijdverbreide gewoontes die je nachtrust niet ten goede komen

Door Skip Tromp de Haas
1.716
Advertisement

Als je vaak moeite hebt met opstaan 's ochtends dan moet je weten dat de oorzaken achter dit probleem minder voor de hand liggend en duidelijk zijn dan je zou denken. Afgezien van slechte gewoontes en stress waar we alles aan wijten, bestaan er verkeerde gewoontes die je niet helpen met het op tijd opstaan met de juiste dosis energie, gewoontes waar je misschien nooit over hebt nagedacht maar die wel verstandig zijn.

Omslagfoto: Designed by Freepik

1. Slaap inhalen tijdens het weekend

foto: Storyblocks

Als je gedurende de week per nacht zes à zeven uur slaapt en je in het weekend tot 12 uur in je bed blijft liggen, dan moet je weten dat jee eigenlijk niet echt je uren slaap inhaalt die je gemist hebt. Je brengt eerder je biologische klok in de war!
Langer rust nemen als je daartoe de gelegenheid hebt is beter, maar nog beter zou zijn om een uurtje langer te slapen dan je gewoonlijk doet.

2. Er is teveel licht in de kamer

foto: pixabay.com

Onderhand zouden we al wel moeten weten dat het gebruik van elektronische apparaten voordat we gaan slapen, schadelijk is voor onze nachtrust. Die schade vindt plaats omdat het geproduceerde licht de aanmaak van het hormoon melatonine onderdrukt dat het slaapwaakritme regelt. Hetzelfde verhaal geldt ook voor natuurlijk licht, want als je nachtdiensten draait, wees er dan zeker van dat je ramen goed zijn verduisterd voordat je gaat slapen. Voor alle andere gevallen... beperk de felheid van je smartphonescherm tot het minimum!

Advertisement

3. Je houdt je aan geen enkele routine

foto: Storyblocks

Zo nu en dan iets later naar bed gaan dan gebruikelijk valt niet in de categorie van "fouten": het is vooral dat je niet mag vergeten dat mensen beter functioneren wanneer er regelmaat zit in de prikkels (natuurlijke bronnen - zoals licht en temperatuur, sociale activiteiten en eten op een vast tijdstip) die de innerlijke klok reguleren.

4. Je zet veel wekkers...

... en ondanks dat druk je steeds maar op die sluimerknop. Misschien heb je het al opgemerkt, maar wanneer je weer in slaap valt na de eerste wekker, dan heb je weer grote kans in een diepere slaap terecht te komen dan de slaap waar je eerst uit wakker werd, met als resultaat dat wanneer je dan echt opstaat dat het dan onredbaar te laat is. Probeer slechts een wekker in te stellen op een zo laat tijdstip als mogelijk is.

5. Je slaat het ontbijt over

foto: pixabay.com

Op een vast tijdstip ontbijten is een van die gewoontes die de biologische klok helpt zichzelf goed in te stellen, dat je een ijkpunt hebt tussen de ene maaltijd en de volgende. Wanneer we teveel tijd laten zitten tussen opstaan en de eerste maaltijd dan maakt het lichaam meer cortisol aan, het zogenaamde "stresshormoon".

Advertisement

6. Je eet geraffineerde suikers voor het slapen gaan

foto: StoryBlocks

Ook hier geldt, om de productie van cortisol niet toe te laten nemen, dat het slim zou zijn om pizza, snacks en snoep en dat soort dingen te vermijden voor het slapen gaan.

7. Hele warme douches nemen voor het slapen gaan

foto: pixabay.com

De gewoonte hebben om een douche te nemen voor het slapen gaan, maakt dat je niet alleen veel schoner in bed gaat liggen, maar kan ook helpen het lichaam te relaxen en kan douchen het lichaam "'t signaal geven" dat het moment is gekomen om uit te rusten. Let er echter wel op niet te heet te douchen. Wanneer we slapen dan zakt de lichaamstemperatuur enigzins, deze verhogen door te heet te douchen daarmee zou je de hersenen meer een 'word-wakker-signaal' geven dan 'ga-slapen'.

Advertisement

8. Het is altijd een rommeltje op je kamer

foto: pixabay.com

Uitgaande van een onderzoek dat door de St. Lawrence University is gedaan, is het zo wanneer de kamer niet is opgeruimd waar we in slapen dat de hersenen dit dan oppikken als iets wat die dag nog niet is afgerond. Echter regelmatig de bedlakens verschonen en geen dingen op laten stapelen in de slaapkamer zijn een van de factoren waardoor je makkelijker kunt slapen!

Tags: TrucjesNuttigWelzijn
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt