4 Taoïstische lessen om met moeilijke mensen om te gaan

door Skip

02 Februari 2018

4 Taoïstische lessen om met moeilijke mensen om te gaan
Advertisement

Taoïsme, een Chinese filosofische stroming, is gebaseerd op de eenheid tussen mens en universum. De enige manier om je goed te voelen is om eerst de regels die dat bepalen, voor zover dat gaat, te begrijpen. Er bestaat geen geluk dat voortkomt uit het bestrijden van deze universele regels.

Van de Taoïstische levensweg kunnen we dit en meer leren: bijvoorbeeld hoe we de Tao-principes kunnen lezen zodat we om kunnen gaan met moeilijke mensen, mensen die ons leven aantasten en ons belemmeren een staat van evenwicht te bereiken of dit te behouden.

via psychologytoday.com

Advertisement
 Internet Archive Book Images/Flickr

Internet Archive Book Images/Flickr

Advertisement

Leeg het kopje, oftewel laat je negatieve emoties los en laat je niet van je stuk brengen

Leeg het kopje, oftewel laat je negatieve emoties los en laat je niet van je stuk brengen

pixabay.com

"Het gevoel van leegte is het punt van begin: laat al je vooroordelen en je vaste overtuigingen los en wees neutraa. Weet je waarom dit kopje nuttig is? Omdat het leeg is." - Bruce Lee

Mensen die moeilijk zijn overladen ons met hun negatieve emoties, zorgen dat we de controle over onszelf verliezen en dat ze onze hele dag gaan bepalen. De eerste regel in het omgaan met dit soort mensen is om niet van je stuk te raken. Des te minder je dus reageert, je laat meevoeren in de negatieve stroom en voorkom je des te meer impulsief te reageren.

Wanneer we door iemand worden opgehitst dan kan het gebeuren dat we dingen zeggen waar we kort daarna spijt van krijgen. Dus, als je merkt op het punt te staan te reageren, haal dan diep adem en wacht. Gedurende deze pauze, zal je woorden en manieren van reageren vinden die veel passender zijn voor de situatie, in plaats van het allemaal groter te maken. Als het zelfs niet lukt na diep adem te halen om te kalmeren, negeer dan de persoon die je irriteert volledig. Ga de confrontatie pas weer aan als je weer rust gevonden hebt.

Zelfbeheersing is cruciaal in het omgaan met lastige situaties.

Onderzoek beide kanten. Wordt van reactief, proactief

Onderzoek beide kanten. Wordt van reactief, proactief

Veel te vaak maken we de dingen die ons overkomen persoonlijk. Hierdoor gaan we impulsief reageren en ontstaan er misverstanden. Als iemand bijvoorbeeld ons negeert en niet onze telefoontjes beantwoordt dan kunnen we denken dat diegene boos op ons is, of dat diegene gewoon een hele drukke periode heeft.

Wanneer we ophouden met altijd te kijken of de dingen die ons gebeuren door ons komen, dan lukt het om objectiever te kijken en voorkom je door een bredere kijk te hebben op het probleem er situaties van onbegrip ontstaan.

Een manier om het geheel minder persoonlijk te bekijken is door je in de ander te verplaatsen. Probeer de zin "Het is vast niet eenvoudig..."

Bijvoorbeeld, "Mijn zoon is zo vijandig naar mij toe. Het is vast niet makkelijk om te gaan met de stress van school en groot worden", "Mijn man is zo weinig sensibel: het is vast niet makkelijk voor hem zich te uiten wanneer je uit een gezin komt waar niemand ooit zijn gevoelens heeft geuit", "Mijn baas is zo veeleisend: het is vast niet makkelijk om zulke hoge verwachtingen te hebben van het werk van zijn mensen..."

Je inleven betekent echter niet dat je onnaceptabel gedrag moet aanvaarden. Het punt is om weer een eigen objectiviteit op te bouwen, die vrij is van persoonlijke interpretaties om dan vervolgens de meest rechtvaardige conclusies mee te kunnen trekken.

Evenwicht bereik je door mild naar mensen te zijn en streng wat betreft kwesties

Evenwicht bereik je door mild naar mensen te zijn en streng wat betreft kwesties

In elke situatie waar er gecommuniceerd wordt speelt de relatie die je hebt tot de gesprekspartner mee en de kwestie waar het over gaat. Een goed communicator is in staat de twee dingen te scheiden en mild te zijn voor mensen maar streng wat betreft kwesties.

Bijvoorbeeld: "Ik waardeer de moeite die je in dit plan hebt gestoken, maar ik denk dat er veel dingen zijn die nog eens moeten worden bekeken.", "Ik zou het erg fijn vinden om je met me mee te nemen maar ik kan het me niet veroorloven te laat te komen: als je niet op tijd bent zal ik zonder jou moeten vertrekken". 

Mild zijn naar mensen toe betekent dat zij ook meer bereid zijn om te luisteren en het beter te doen na de geleverde kritiek. 

Gebruik je kracht net als bamboe.

Gebruik je kracht net als bamboe.

maxpixel.freegreatpicture.com

Tao biedt ons een schitterende metafoor met bamboe, een plant die tot hele hoge stengels uitgroeit. Deze stengels laten zich bewegen door de wind, maar zijn daarin niet passief omdat zij door te buigen nog sterker worden om terug te keren naar de beginpositie.

Wanneer je te maken hebt met moeilijke mensen dan moet je op dezelfde manier reageren: negatieve mensen, zoals de wind, daar moet je meebewegen om eventuele dwarsliggerij in de kiem te smoren. Tegelijkertijd hoeft het allemaal niet kapot, maar kan er wijs en vastberaden worden gereageerd.

Kan je je vinden in deze lessen? Laat het weten in de comments!

Advertisement