7 kenmerken die zeer intelligente mensen gemeen hebben

door Skip

11 Februari 2018

7 kenmerken die zeer intelligente mensen gemeen hebben
Advertisement

Een van de dingen die het vaakst gezocht wordt op internet is 'Wat zijn veelvoorkomende karaktereigenschappen van hele intelligente mensen?' Het is duidelijk dat goed zijn in wiskunde of een goede schoolcarrière hebben niet voldoende is, want in het echte leven, om intelligent te zijn, moet je kunnen laten zien dat je heel anders bent en anders kunt doen.

Veel mensen hebben geprobeerd een antwoord te vinden op de bovenstaande vraag: er zijn mensen die spreken uit eigen ervaring, en je hebt mensen die expert zijn op het gebied. De bijdragen van experts en van mensen met hun persoonlijke ervaringen zijn meegenomen in de lijst met enkele karaktereigenschappen die mensen met een bovengemiddelde intelligentie met elkaar delen. 

via Business Insider

Advertisement

Dit hebben intelligente mensen met elkaar gemeen.

Dit hebben intelligente mensen met elkaar gemeen.

Jeffrey Beall/Flickr

1. Ze passen zich heel gemakkelijk aan: intelligente mensen weten zich doorgaans te redden op verschillende terreinen door hun aanpassingsgerichte geest. Ook experts zijn het ermee eens: een hoger IQ maakt je flexibeler en kan je gemakkelijk je karakter aanpassen aan het type situatie (Bron: Brittanica). Met andere woorden, intelligente mensen zijn net als vloeistof, dat zich aanpast aan de vorm van waar het in zit bijvoorbeeld een fles of een glas.

2. Geeft toe het niet te weten: betweterigheid staat ver af van intelligentie. Een briljant iemand zal toegeven niet geïnformeerd te zijn over een feit omdat hij op deze manier kan zien waar hij in zich moet verdiepen. Hij heeft het vooral niet nodig om net te doen alsof hij datgene weet wat hij eigenlijk niet weet. Een onderzoek bevestigt dat des te meer de intelligentie wordt overschat des te dommer we zijn (Bron: Psych.edu).

3. Ze zijn ontvankelijk voor andermans ervaringen: naar het schijnt is inlevingsvermogen een eigenschap die bij intelligente mensen hoort. Zij tonen zich altijd bereid te luisteren naar de problemen van een vriend, maar kunnen zich ook verplaatsen in het verhaal van iemand die ze niet kennen. Met veel gemak kunnen zij zich in de 'schoenen gaan staan' van iemand anders zonder onwaarheden te spreken.

4. Het zijn uitstellers: experts stellen dat mensen die intelligent zijn de neiging heeft om de dagelijkse taken uit te stellen, vooral omdat ze iets belangrijkers hebben om tijd aan te besteden. Voor experts is er een reden voor de correlatie tussen intelligentie en uitstellen: door iets op te schuiven betekent tijd hebben voor nieuwe dingen en dat is de sleutel tot innovatie. Het lijkt wel alsof Steve Jobs een chronisch uitsteller was!

5. Zij kunnen zichzelf goed beheersen: intelligente mensen kunnen impulsiviteit overwinnen omdat ze een goed ontwikkeld reflectievermogen hebben, omdat ze kunnen analyseren en alle alternatieven kunnen uitpluizen en verkennen.

6. Ze zijn heel grappig: ken je iemand die intelligent is en ook heel grappig is? Dit is geen zeldzaamheid zo zeggen ook de experts. Dit is een gegeven dat uit verschillende tests die zijn voorgelegd aan mensen die wilden deelnemen. De grootste grappenmakers (zij moesten striptekeningen afmaken met grappige tekstjes) scoorden ook heel hoog op een intelligentietest.

7. Ze zijn heel nieuwsgierig: Einstein zei: "Ik heb geen talent in het bijzonder, ik heb alleen een onbedwingbare nieuwsgierigheid". Als je iemand kent die altijd maar vragen stelt, iemand die echt niet zonder internet kan om een gegeven te checken en alle bovenstaande karaktereigenschappen heeft... nou dan heb je te maken met een kleine Einstein!

Advertisement