13 bijzondere feitjes over alledaagse dingen waardoor je denkt: 'De wereld zit vol verrassingen!'

door Skip

23 Februari 2018

13 bijzondere feitjes over alledaagse dingen waardoor je denkt: 'De wereld zit vol verrassingen!'
Advertisement

Ooit waren er encyclopedieën waarin je de meest uiteenlopende thema's kon uitdiepen. Vandaag staan deze boeken waarschijnlijk stof te happen ergens in de kast, aangezien het merendeel van de mensen liever het internet gebruikt om antwoorden op vragen en bijzonderheden te vinden. Ondanks dat sinds de komst van het internet er steeds meer gegevens beschikbaar zijn, kan niemand echt zeggen van alles op de hoogte te zijn. De verrassingen met betrekking tot planeet aarde zullen er waarschijnlijk altijd zijn, en in dit artikel vind je er een hoop van die je waarschijnlijk nog niet kende!

Advertisement
pexels.com

pexels.com

 • Nijlpaarden zijn de meest nabije verwanten van walvissen: heel lang werd gedacht deze wezens een gezamenlijk evolutiepad deelden met varkens, maar DNA-onderzoek heeft dit ontkracht.

 • Het Griekse volkslied bestaat uit de eerste twee coupletten van een immense dichtbundel geschreven door Dionysios Solomos in 1823.

 • In de metro van New York hebben lampen iets bijzonders: de schroeven van de lampenkappen zijn tegen de klok in vastgedraaid en niet met de klok mee, zoals dat bij gewone lampen het geval is, om te voorkomen dat ze worden gestolen.

 • Het nationale voetbalteam van Brazilië is het enige team ter wereld dat aan alle wereldkampioenschappen (20) heeft meegedaan. Ook zijn zij degenen die het 't vaakst gewonnen hebben, wel vijf keer.

 • De vieze geur in je mond als je net wakker wordt komt doordat de speekselproductie 's nachts afneemt. Kort nadat je echter opstaat of na het ontbijt verdwijnt deze geur bijna helemaal omdat de speekselproductie weer op gang komt waardoor alle voedselresten worden meegenomen.
Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

 • Vliegtuigen zijn voor het leeuwendeel wit omdat deze kleur beter helpt bij het lokaliseren van eventuele schade aan de constructie (brandplekken of delen die ontbreken) en voorkomt het daarnaast oververhitting.

 • Ondanks de gelijkenis, behoren hazen en konijnen tot twee verschillende geslachten. Een van de verschillen is de hoeveelheid chromosomen die er zijn. Zo hebben konijnen er tweeëntwintig en hazen er vierentwintig.

 • Onderzoeken tonen aan dat baby's bewust lachen: ze doen dat om degene naar wie ze lachen weer terug te laten komen.

 • Saudie-Arabië importeert kamelen uit Australië. Er bestaan wel Arabische kamelen maar deze worden alleen ingezet als toeristische attractie of als vervoermiddel. De Australische kamelen zijn vooral geschikter voor culinaire doeleinden.
Wikimedia

Wikimedia

 • In de 19e eeuw waren de hygiënische omstandigheden dusdanig dat 43% van de pasgeborenen niet ouder werd dan vijf jaar.

 • De chocoladerepen van Ritter zijn vierkant omdat ze ooit moesten passen in een zak van een type jas die erg populair was in de jaren dertig: het reepje moest namelijk het er niet moeilijker op maken om te bewegen, mocht het niet breken en moest het net zoveel wegen als een gewone chocoladereep.

 • Johannesbroodpitten werden gebruikt als gewichtsmaat: alle zaden hadden hetzelfde gewicht (een vijfde van een gram), karaat genoemd, tegenwoordig als aanduiding gebruikt voor waardevolle stenen.

 • Het verhaal gaat dat de uitvinder van draaideuren, Theophilus van Kannel, deze zou hebben uitgevonden omdat hij er moe van werd te zien dat mannen deuren openhielden voor vrouwen.
Advertisement