De 2 minuten regel die je kunt gebruiken om te beginnen aan alles wat je tot nu toe uitgesteld hebt.

door Skip

21 Maart 2018

De 2 minuten regel die je kunt gebruiken om te beginnen aan alles wat je tot nu toe uitgesteld hebt.
Advertisement

Een confrontatie uitstellen, een discussie, een taak, een afspraak, een beslissing. Mensen die uitstelgedrag vertonen zijn van mening dat er altijd wel een volgend moment zal komen om iets te doen dat beter is dan het huidige moment. Zo kom je in een cirkel terecht die wordt gekenmerkt door het 'niet-doen' dat alleen in de eerste instantie opluchting biedt, maar je meteen daarna de volledige last van het onafgemaakte laat voelen, samen met alle andere dingen die maar half af zijn of waar nog niet eens aan begonnen is. Uitstellen is je eigen bestaan op pauze zetten, terwijl de film van het leven maar door blijft lopen, zonder te stoppen. Hoe kom je uit de greep van het niets doen? Er is een regel waarvan niet alleen het leven van uitstellers beter wordt.

P.S.: en als je denkt dat je het lezen van dit artikel gaat uitstellen naar een later moment, doe dat dan niet, want het kost MINDER DAN TWEE MINUTEN.

Advertisement

Wat je moet doen is simpel: als iets minder dan twee minuten kost, doe het dan.

Wat je moet doen is simpel: als iets minder dan twee minuten kost, doe het dan.

pexels.com

Er is maar een regel: maak een afspraak. Als je datgene wat je moet doen in twee minuten kunt afwerken, krabbel dan niet terug.

Dat gezegd hebbende kan er tot actie worden overgegaan en kan je alles doen wat je kunt doen, dat je echter om een of andere reden maar uit blijft stellen. De tweeminutenregel gaat uitstellen tegen, waardoor het veel makkelijker wordt om te beginnen en wat te gaan doen.

Uitzoeken hoeveel tijd je nodig hebt voor alles laat je beseffen hoeveel meer het kost (lees: je krijgt stress) om uit te stellen in plaats van die ene taak nu te doen. De afwas doen na het eten (tenminste wat je zelf gebruikt hebt), de wasmachine aanzetten, het vuilnis naar buiten brengen, email lezen enzovoorts....

Nu zul je denken dat deze regel alleen goed is voor de simpele dingen, de dingen die je in minder dan een paar minuten kunt afwerken, maar er zijn ook dingen die uitstellers op de lange baan schuiven die je niet zo'n korte tijd kunt doen.

En dat is nou juist het mooie: de tweeminutenregel werkt net zo goed voor kleine doelen als grote doelen. Waarom? Door een principe dat door Newton is opgesteld. Wees niet bang hoor, we zijn niet van plan om een lesje natuurkunde in te lassen.

"Alles wat stilstaat blijft stilstaan en alles dat beweegt, blijft in beweging" (dit is een versimpelde versie van het ingewikkeldere principe van traagheid). Daarom is deze regel ook goed voor de 'onoverkomelijke' doelen.

Wanneer je de gewoonte aan zult nemen van doen, zal je blijven doen.

Stel je voor dat je het tot een gewoonte wil maken om 's avonds een boek te lezen: je hebt hem niet binnen twee minuten uit, maar je kunt wel op deze manier beginnen. Lees een paar pagina's van een boek (maximaal twee minuten, weet je nog?) en dan zal je zien dat je veel meer leest. En als je de volgende avond weer de neiging hebt om uit te stellen, begin dan met twee minuten.

Wil je minstens drie keer per week gaan hardlopen? Elke maandag, woensdag en donderdag trek je je sportschoenen aan en ga je twee minuten naar buiten en zul je zien dat je kilometers loopt.

Deze regel blijkt heel effectief te zijn voor iedereen die deze ingezet heeft (en dit echt wilden zonder valsspelen). Er is geen andere behandeling voor uitstellen dan jezelf op te leggen iets te gaan doen, NU. 

Advertisement