3 hele belangrijke regels voor een gelukkig leven uit het land met de hoogste geluksscore ter wereld

door Skip

11 Maart 2018

3 hele belangrijke regels voor een gelukkig leven uit het land met de hoogste geluksscore ter wereld
Advertisement

In het officiële rapport over de gelukkigste landen staat Denemarken niet op de eerste plaats maar staat het wel in de top vijf en is het "verschil met die landen in dat gebied in de lijst (Noorwegen, Zweden, IJsland, Zwitserland) zo klein dat dit rustig zou kunnen worden genegeerd."
Het geheim van het Deense geluk is een beetje zoals we dat al vertelden over de Japanners, en zou mogelijk zijn te vinden door het nastreven van het zogenaamde hygge een zelfstandig naamwoord waarin vele betekenissen liggen opgesloten, maar tegelijkertijd een gevoel van rust in het algemeen aanduidt, iets dat de Denen duidelijk weten te bereiken.

Advertisement

Tijdelijk geluk? Nee bedankt!

Tijdelijk geluk? Nee bedankt!

Storyblocks

Volgens de onderzoeken die het geluksniveau meten in landen, blinken Denen uit omdat ze in het algemeen meer relaxt zijn en in de gelegenheid zijn hun vrije tijd en plichten goed in te delen.
In Denemarken wil je hygge zijn (voortdurend!) en om dat te doen moet je de moeite doen om al het moois in de dingen te zien... maar waar begin je dan? Dit zijn hun 'algemene richtlijnen':

Advertisement

1. Zorg voor je ruimtes in huis en creëer sfeer

1. Zorg voor je ruimtes in huis en creëer sfeer

Pixabay.com/Skitterphoto

Onder dit punt kunnen we zeker drie van de tien sleutelwoorden rekenen om het concept hygge te beschrijven: atmosfeer, comfort, toevluchtsoord. Een huis waar je gelukkig bent moet welkom voelen en dat uitstralen, en gekenmerkt worden door zachte moderne, (maar simpele!) lijnen. Er gaat veel aandacht uit naar natuurlijk licht, waar je zoveel mogelijk gebruik van probeert te maken, of naar het scheppen van een harmonieuze en relaxte sfeer (Denen gebruiken veel kaarsen). Andere dingen die niet ontbreken bij de Denen thuis zijn houten accessoires die een gevoel van warmte geven, kussens en boeken. 

2. In gezelschap zijn

2. In gezelschap zijn

Pixabay.comLekies

Denen zijn een hygge gemeenschap omdat zij graag tijd doorbrengen met familie en vrienden* een speels samenzijn zoveel mogelijk vrij van competitie, maar waar je gehoor vindt, gelijkheid, solidariteit en samen kunt delen.
Hygge zijn in je geest betekent dat je een houding ontwikkelt van je mentaal bewust zijn en het leven dankbaar zijn.

*Europese statistieken tonen aan dat 78% procent van de Denen minstens een keer per week afspreekt, bijna 20% meer dan in andere landen! De enige negatieve noot bij deze gewoonte is dat Denen uitkijken niet teveel onbekende mensen in een keer mee te nemen om te voorkomen dat de groepsbalans teveel verstoord raakt. 

3. Goed en lekker eten

3. Goed en lekker eten

Wikipedia/Mr.choppers

Foto: Wikipedia/Tiia Monto

Goed en lekker eten betekent voor Denen dat ze een goede balans vinden tussen gezonde voeding en het zichzelf iets lekker zoets gunnen op het juiste moment. Het is dus niet toevallig dat zij taart, koekjes, koffie en al die hapjes en drankjes (zoals gløgg die je op de foto ziet) bijdragen aan het gezellig samenzijn en alles wat hierboven is beschreven.

Dat is dus het recept voor geluk waar Denen op bouwen in het dagelijks leven. Niet slecht toch?

Bronnen:

http://worldhappiness.report/wp-content/uploads/sites/2/2017/03/HR17-Ch1.pdf
http://www.curioctopus.nl/read/14814/ikigai-is-het-levensgeheim-van-japanners-voor-het-vinden-van-geluk

Advertisement