7 gewoontes die helpen het ontstaan van spataderen tegen te gaan

door Skip

26 Februari 2018

7 gewoontes die helpen het ontstaan van spataderen tegen te gaan
Advertisement

Een slechte houding, veel zitten, ongezond voedingspatroon, genetische aanleg: er kunnen veel oorzaken zitten achter het ontstaan van spataderen. Doorgaans is het probleem niet helemaal te verhelpen, maar wanneer er maar beperkt sprake is van spataderen en dan op een bepaalde plaats, dan kan je een aantal tips gebruiken in het dagelijks leven waarmee je op zijn minst het erger worden van de aandoening kan voorkomen. Indien er sprake is van veel spataderen (varices), leg dan deze kwestie voor aan een arts.

Advertisement

1. Voldoende bewegen

1. Voldoende bewegen

Pixabay.com

Vooral wanneer de eerste varices verschijnen, moet er regelmatig worden gesport om ervoor te zorgen dat het probleem niet verergert (buiten dat sporten goed voor de mens en gezondheid is in het algemeen). Let er echter wel op welke manier je wilt gaan bewegen. Kie bij voorkeur uit activiteiten die de bloedsomloop weer goed, maar voorzichtig kunnen activeren, zoals lopen of yoga.

2. Gebruik van voedingssuplementen 

Sommige natuurlijke middelen kunnen een positieve invloed hebben op de symptomen die horen bij veneuze insufficiëntie, zoals tegengaan van zwellingen en kramp. Voedingssupplementen zoals druivenpittenextract, rutine of gotu kola zijn een goede manier om varicose aders te behandelen. Voordat hieraan begonnen wordt moet dit van tevoren worden besproken met de huisarts om zeker ervan te zijn dat deze voor jou geschikt zijn en dat deze niet tegen medicijnen ingaan die eventueel gebruikt worden op dit moment.

Advertisement

3. Gebruik van steunkousen

3. Gebruik van steunkousen

emiliozzi.it

Foto: Wikipedia/Blausen Medical Communications, Inc.

Een van de meest voorkomende oorzaken van spataderen is de lichaamshouding: als je een baan hebt waar je lange uren moet staan, dan kunnen steunkousen een grote dienst bewijzen in het verminderen van druk in de bloedvaten die in dit geval is geconcentreerd in de (boven)benen en voeten en kan deze druk wel vertienvoudigen.

4. 'Relaxter' gaan leven.

4. 'Relaxter' gaan leven.

Wikimedia Commons/lanchai (CC BY-SA 3.0)

Hoge hakken en lang zitten zijn vijand nummer een. Mensen die vermoeden spataderen te hebben zouden direct de volgende veranderingen uit te proberen: de hoeveelheid tijd verminderen die je zittend of staand doorbrengt of sokken aantrekken die lekker zitten.

5. Beheersing van je gewicht en letten op wat je eet.

Zorg dragen voor je dieet is van het grootste belang in het voorkomen van spataderen. Let er vooral op dat je dingen eet waar veel vitamine C (goed voor de aanmaak van collageen en het gezond houden van aderen), vitamine E als antioxidant waardoor het probleem minder opvalt, en vezels voor een regelmatige darmwerking.

6. Niet vergeten om je benen omhoog te doen zodra je kan

6. Niet vergeten om je benen omhoog te doen zodra je kan

Pixabay.com

Elke keer je benen boven je hartlijn tillen wanneer je daar de kans toe krijgt (terwijl je leest, een film kijkt, slapen met een kussen onder je kuiten) zal grote verlichting geven en daarnaast gaat dit het ontstaan van spataderen ook nog eens tegen.

7. Je laten masseren ter preventie of specifieke behandelingen

7. Je laten masseren ter preventie of specifieke behandelingen

Wikimedia Commons/lanchai (CC BY-SA 3.0)

Massages verhelpen het probleem van spataderen niet, maar toch kan dit een enorme opluchting zijn en de microcirculatie weer op gang brengen. Wees er zeker van dat je je laat behandelen door vakkundige beroepslieden die kunnen inschatten wat er kan worden gedaan en zo ja, met welke intensiteit.

We willen nogmaals zeggen dat deze tips zijn bedoeld voor mensen die geen ernstige vorm van spataderen hebben. Bij twijfel adviseren we om contact op te nemen met een specialist.

Bron: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD003229.pub3/epdf/standard

Advertisement