7 weetjes over het leven van vrouwen in de arabische wereld waar veel mensen niet van op de hoogte zijn

door Skip

27 Juni 2018

7 weetjes over het leven van vrouwen in de arabische wereld waar veel mensen niet van op de hoogte zijn
Advertisement

De situatie van de vrouw in de Arabische wereld is een zeer complexe kwestie die moeilijk te onderzoeken is, zowel omdat er enorme cultuurverschillen zijn tussen de verschillende groepen als wel omdat deze kwestie vaak terugkomt in situaties die lastig zijn te rijmen met de wet. Maar toch kunnen overigens in diezelfde situaties, omstandigheden voor vrouwen sterk variëren (zoals dat altijd het geval is) naargelang tot welke klasse deze vrouwen behoren. In dit artikel willen we graag duidelijkheid scheppen over enkele aspecten van het leven van vrouwen in de Arabische wereld en daarnaast over hoe deze aspecten in de wet en plaatselijke verordeningen zijn geregeld. Het ligt voor de hand dat je dit met fluwelen handschoenen moet doen, want enerzijds heb je de regel en anderzijds heb je - helaas - de effectieve naleving ervan.

Advertisement

1. Uithuwelijken

1. Uithuwelijken

S.M. Samee/ wikimedia

Gearrangeerde huwelijken bestaan nog in de Arabische wereld en beslaat dit de helft van het totaal aantal huwelijken. Veel mensen denken echter dat vrouwen niets in de melk te brokkelen hebben. Maar eigenlijk mag de vrouw de man weigeren die haar wordt voorgesteld.

Advertisement

2. Kindbruiden?

2. Kindbruiden?

Pexels

In het merendeel van Arabische landen is de minimumleeftijd om te mogen trouwen 18 jaar. Maar om een voorbeeld te geven, in Tunesië, waar de legale leeftijd om te trouwen 18 jaar is, trouwen vrouwen gemiddeld op hun vijfentwintigste.

3. Alcohol op bruiloften

3. Alcohol op bruiloften

Pexels

We mogen niet vergeten dat dit geloof alcohol verbiedt. En hetzelfde gaat op voor bruiloften. Mocht je ooit voor een islamitische bruiloft worden uitgenodigd, vergeet dan niet dat er geen alcohol zal worden gedronken en dat het helemaal niet als netjes wordt gezien om het bruidspaar een fles cadeau te doen.

4. Huwelijken met niet-moslims

4. Huwelijken met niet-moslims

Claude Renault/Wikimedia

De islamitische wet behandelt mannen en vrouwen heel anders aangaande deze kwestie. Mannen mogen niet-moslimvrouwen trouwen, die in geval van scheiding de voogdij over de kinderen zal verliezen. In bijna alle Arabische landen is het vrouwen verboden om met iemand te trouwen die een ander geloof is toegedaan.

5. Scheiden

5. Scheiden

Pxhere

Het is heel moeilijk voor Arabische vrouwen om een scheiding te krijgen. Ze moeten kunnen aantonen dat hun man nalatig is en hen niet onderhoudt. Voor mannen is het veel makkelijker. Volgens enkele tradities moet een man drie keer zeggen "Ik wil van je scheiden", waarna er een korte periode volgt waar de vrouw in huis blijft en zij niet met elkaar praten. Als deze tijd voorbij is kan de man zeggen "ik neem je weer terug" en het huwelijk weer herstellen. In een enkel huwelijk kan hij deze procedure drie keer herhalen. Na de derde keer, moet hij scheiden van haar.

Advertisement

6. Monogamie

6. Monogamie

Firdaus Latif/Wikimedia

In tegenstelling tot wat er wordt aangenomen is polygamie niet zo wijverbreid in de Arabische wereld. Hoewel een man tot wel vier vrouwen magen hebben, moet hij, zoals we hebben gezien, ze alle vier onderhouden! Daarom is polygamie alleen een realiteit voor de rijkste mannen in de Arabische wereld zoals de beroemde sjeiks.

7. Weekly Women's Day

7. Weekly Women's Day

GarryKnight/Flickr

Een bijzonder gebruik is er van kracht in de Verenigde Arabische Emiraten: de Weekly Women's Day. Een dag in de week mogen er alleen vrouwen komen op stranden, bij zwembaden en schoonheidssalons.

Advertisement