7 weetjes over het leven van vrouwen in de arabische wereld waar veel mensen niet van op de hoogte zijn - Curioctopus.nl
x
7 weetjes over het leven van vrouwen…
In China is een gigantische zonne-Energiecentrale neergezet in de vorm van een panda... bedacht door een meisje van 15 Uit deze 13 situaties blijkt wel dat Japan deel uitmaakt van een andere planeet

7 weetjes over het leven van vrouwen in de arabische wereld waar veel mensen niet van op de hoogte zijn

27 Juni 2018 • Door Skip
6.295
Advertisement

De situatie van de vrouw in de Arabische wereld is een zeer complexe kwestie die moeilijk te onderzoeken is, zowel omdat er enorme cultuurverschillen zijn tussen de verschillende groepen als wel omdat deze kwestie vaak terugkomt in situaties die lastig zijn te rijmen met de wet. Maar toch kunnen overigens in diezelfde situaties, omstandigheden voor vrouwen sterk variëren (zoals dat altijd het geval is) naargelang tot welke klasse deze vrouwen behoren. In dit artikel willen we graag duidelijkheid scheppen over enkele aspecten van het leven van vrouwen in de Arabische wereld en daarnaast over hoe deze aspecten in de wet en plaatselijke verordeningen zijn geregeld. Het ligt voor de hand dat je dit met fluwelen handschoenen moet doen, want enerzijds heb je de regel en anderzijds heb je - helaas - de effectieve naleving ervan.


1. Uithuwelijken

Gearrangeerde huwelijken bestaan nog in de Arabische wereld en beslaat dit de helft van het totaal aantal huwelijken. Veel mensen denken echter dat vrouwen niets in de melk te brokkelen hebben. Maar eigenlijk mag de vrouw de man weigeren die haar wordt voorgesteld.

2. Kindbruiden?

foto: Pexels

In het merendeel van Arabische landen is de minimumleeftijd om te mogen trouwen 18 jaar. Maar om een voorbeeld te geven, in Tunesië, waar de legale leeftijd om te trouwen 18 jaar is, trouwen vrouwen gemiddeld op hun vijfentwintigste.

Advertisement

3. Alcohol op bruiloften

foto: Pexels

We mogen niet vergeten dat dit geloof alcohol verbiedt. En hetzelfde gaat op voor bruiloften. Mocht je ooit voor een islamitische bruiloft worden uitgenodigd, vergeet dan niet dat er geen alcohol zal worden gedronken en dat het helemaal niet als netjes wordt gezien om het bruidspaar een fles cadeau te doen.

4. Huwelijken met niet-moslims

De islamitische wet behandelt mannen en vrouwen heel anders aangaande deze kwestie. Mannen mogen niet-moslimvrouwen trouwen, die in geval van scheiding de voogdij over de kinderen zal verliezen. In bijna alle Arabische landen is het vrouwen verboden om met iemand te trouwen die een ander geloof is toegedaan.

5. Scheiden

foto: Pxhere

Het is heel moeilijk voor Arabische vrouwen om een scheiding te krijgen. Ze moeten kunnen aantonen dat hun man nalatig is en hen niet onderhoudt. Voor mannen is het veel makkelijker. Volgens enkele tradities moet een man drie keer zeggen "Ik wil van je scheiden", waarna er een korte periode volgt waar de vrouw in huis blijft en zij niet met elkaar praten. Als deze tijd voorbij is kan de man zeggen "ik neem je weer terug" en het huwelijk weer herstellen. In een enkel huwelijk kan hij deze procedure drie keer herhalen. Na de derde keer, moet hij scheiden van haar.

Advertisement

6. Monogamie

In tegenstelling tot wat er wordt aangenomen is polygamie niet zo wijverbreid in de Arabische wereld. Hoewel een man tot wel vier vrouwen magen hebben, moet hij, zoals we hebben gezien, ze alle vier onderhouden! Daarom is polygamie alleen een realiteit voor de rijkste mannen in de Arabische wereld zoals de beroemde sjeiks.

7. Weekly Women's Day

Een bijzonder gebruik is er van kracht in de Verenigde Arabische Emiraten: de Weekly Women's Day. Een dag in de week mogen er alleen vrouwen komen op stranden, bij zwembaden en schoonheidssalons.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt