9 bijzondere dingen over het dierenrijk waar ze je op school zeker niets over verteld hebben - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
9 bijzondere dingen over het dierenrijk…
13 typische situaties waar mannen van zwangere vrouwen mee moeten leven Zeg maar doei tegen vullingen, want in de toekomst vullen gaatjes in je tanden zichzelf

9 bijzondere dingen over het dierenrijk waar ze je op school zeker niets over verteld hebben

Door Skip Tromp de Haas
2.965
Advertisement

Als ze tijdens de lessen biologie een beetje zouden praten over de eindeloze interessante dingen uit het dierenrijk, dan zou dit vak een plekje veroveren in het lijstje van je favoriete vakken. Gelukkig zijn er programma's op TV en internet die met ons alle min of meer bekende waardevolle zaken van het dierenrijk willen delen! Wij sluiten ons bij hen aan en verklappen  jou 9 feitjes die je zeker zullen verbazen! 

1. Wie of wat zal deze perfecte vormen hebben gemaakt?

foto: Imgur

De maker van dit kleine hoogstandje filterwerk van zand is een vis met de naam Arothron hipsidus die zwemt in de tropische wateren van de Stille en Indische Oceaan.

2. Een jachttechniek die even wreed als slim is.

Australische dierendeskundigen hebben onlangs ontdekt dat sommige soorten vogels, waaronder sperwers, het droge gras naast holen van hun prooien in vlam kunnen zetten. Zo moeten prooien, zoals knaagdieren, gedwongen naar buiten komen en hebben de vogels minder werk aan het jagen. 't Is toch ongelofelijk?

Advertisement

3. Wat is de functie van de bijzondere vacht van zebra's?

Er zijn geen op waarheid gecheckte theorieën over de reden waarom zij zo'n zwart-wit gestreepte vacht hebben ontwikkeld, maar volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Experimental Biology, zou een mogelijke verklaring kunnen zijn: de manier waarop licht terugkaatst op de vacht zou vervelend zijn voor de vele insecten die steeds proberen erop te willen zitten, met name voor vervelende dazen.

4. Een haai die niet bijt.

Hij kan wel 12 meter lang worden en moet hij alleen de walvishaai voor zich dulden op de eerste plaats. Hoewel hij in een enkele hap een mens in zou kunnen slikken, eet hij uitsluitend microzeeplankton!

5. Kikkers in de bossen van Noord-Amerika gaan in winterslaap.

Om de zeer strenge winters in Alaska en Canada te kunnen overleven hebben enkele kikkersoorten het vermogen ontwikkeld om ureum op te sparen en glycogeen in grote hoeveelheden suiker om te zetten, twee stoffen die beschermen tegen de vrieskou. Hiermee kan het dier overleven zolang het percentage bevroren vloeistoffen in zijn lijf niet boven de 65% komt. Als de lente weer is aangebroken, dan begint de de kikker langzaam te ontdooien om zijn activiteiten weer op te pakken!

Advertisement

6. De beet van een komodovaraan is te vergelijken met die van een kat.

De komodovaraan is de grootste levende hagedissensoort en ziet er niet echt al te vriendelijk uit. Het bijzondere is echter dat de Indonesische komodovaraan niet beschikt over een sterke bek om zijn dieren mee te vangen. Wat hem echter wel dodelijk maakt zijn z'n krachtige halsspieren en dat hij een giftige stof in zijn mond kan maken die snel doodt. Toen werd gekeken naar hoe goed het dier zijn kaken op elkaar kon doen, bleek het dit nauwelijks te kunnen, en als het alleen maar krachtige kaken zou hebben, dan zou het zeer waarschijnlijk de botten in zijn schedel breken.

7. Riemvis in het Guiness Book of World Records

foto: Reddit

De lengte van riemvissen uit de familie Trachipteridae kan onderling zeer verschillen. Degene die je hier op de foto ziet, is gevangen in de zee nabij het Santa Catalina (Californië) en is wel vijfenhalve meter lang!

Advertisement

8. Hoe overleven goudvissen in ijswater?

Je zult dit vast niet geloven maar ze kunnen dit dankzij een eiwit waardoor zij giftig melkzuur om kunnen zetten in ethanol en dus ook overleven wanneer er weinig zuurstof beschikbaar is. 't Is net een beetje als je opwarmen door een slokje alcohol te drinken!!!

9. Van wie zijn deze vingerafdrukken?

De afdruk links zijn afgenomen bij een koala en de rechter, zoals je wel denkt, is van een mens. De gelijkenis tussen de twee is indrukwekkend, ook wanneer ze eenmaal onder een microscoop zijn gelegd!

Bronnen:

http://jeb.biologists.org/content/215/5/iii
https://news.nationalgeographic.com/news/2008/04/080418-komodo-dragons.html
https://www.smithsonianmag.com/smart-news/now-we-know-how-goldfish-produce-alcohol-180964502/

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt