Japans spoorwegpersoneel wijst alleen maar met het vingertje. Waarom ze dat toch doen lees je hier

door Skip

21 Maart 2018

Japans spoorwegpersoneel wijst alleen maar met het vingertje. Waarom ze dat toch doen lees je hier
Advertisement

Japan is een van die landen waar ze het meest gebruik maken van spoorwegen. Ze beschikken dan ook over een complex netwerk van sporen en is het een voornaam voorbeeld van technologische ontwikkeling, maar om ervoor te zorgen dat het zonder haperingen functioneert is een bijzonder nauwkeurig beheer noodzakelijk.
Binnen dit kader valt de bijzondere gewoonte die conducteurs en perronpersoneel hebben waar buitenlanders vaak gek van opkijken, namelijk een aantal bewegingen die ze met hun handen en lichaam maken, waar echter een geldige verklaring achter zit.

Advertisement

Wat is dat toch met al die gebaren?

Wat is dat toch met al die gebaren?

Flickr/James Abbott CC BY 2.0

Mocht je de metro wel eens in Tokio hebben gepakt dan heb je het soms vast wel gezien: op de perrons en ook aan boord van treinen staat er altijd personeel in uniform met witte handschoentjes aan die een aantal bewegingen maken met hun handen en naar verschillende punten wijzen, waarbij ze van tevoren bepaalde geluiden laten horen.
Zij noemen het shisa kanko dat het systeem van 'aanwijzen en zeggen' betekent, en staat voor een werkwijze waarbij elke taak, van bijvoorbeeld een machinist of iemand op het perron, wordt versterkt met een gebaar en geluid. Het landelijk instituut voor veiligheid en gezondheid ziet in deze gewoonte een goede steun in de strijd tegen het verminderen van de kans dat men niet oplet, waardoor allerlei ongelukken vermeden kunnen worden
Een praktijkvoorbeeld? Wanneer er moet worden gecontroleerd dat de situatie op de sporen en de perrons in de metro volgens de regel verlopen (vergeten voorwerpen, geblokkeerde deuren enz.) begeleidt de medewerker met de hand zijn blik "en loopt hij daarmee" zo het hele perron af, en maakt hij een geluid bij elke fase van de procedure. Op dezelfde manier wanneer er een snelheidscontrole wordt gedaan, wijst een machinist naar de monitor en zegt hij duidelijk wat hij aan het doen is als manier van zelfcontrole van zijn werk.
Volgens de statistieken die zijn bijgehouden kan er middels deze methode 85% van de fouten die door mensen gemaakt worden, vermeden worden.

In de twee bijgevoegde video's zie je twee voorbeelden van hoe dit allemaal in de praktijk verloopt.

Advertisement

YouTube/sandabee

Advertisement