5 psychologische manoeuvres die je kan leren om van mensen te krijgen wat je wilt

door Skip

01 April 2018

5 psychologische manoeuvres die je kan leren om van mensen te krijgen wat je wilt
Advertisement

Vaak zijn we vol van bewondering als we iemand zien die behoorlijk goed kan spreken in het openbaar, de interesse kan wekken en misschien mensen kunnen overtuigen. Naar het schijnt is het meer een aangeboren vaardigheid dan een aantal vastomlijnde trucjes. Ze brengen er een aantal van in de praktijk zonder dat ze dit ook maar doorhebben, maar psychologen bevestigen dat er bepaalde strategieën bestaan die je invloedrijker maken en waardoor je kan krijgen wat je wenst.

Advertisement

5 psychologische trucs waarmee je mensen kan beïnvloeden en je kunt krijfgen

5 psychologische trucs waarmee je mensen kan beïnvloeden en je kunt krijfgen

Ben Stanfield/Flickr

  1. Maak complimentjes: tijdens een onderzoek is er waargenomen dat de deelnemers die complimenten kregen betere prestaties neerzetten de volgende dag. Dit komt volgens de onderzoekers omdat waardering krijgen (om het werk dat je gedaan hebt bijvoorbeeld) hetzelfde hersengebied activeert wanneer je financieel beloond wordt. Als je meer inzet uit je team wilt halen, geef hen dan complimentjes en schouderklopjes: de rest komt vanzelf!

  2. Kijk naar de mimiek: wanneer twee mensen goed met elkaar kunnen opschieten dan doen ze elkaars bewegingen na. Deze observatie kan je je voordeel mee doen wanneer je bewust een band aan wil knopen met iemand. Dit gegeven blijkt uit een onderzoek waarin obers de gebaren en in het algemeen de mimiek van hun klanten nadeden, en dat zij dan meer fooi kregen van deze laatsten.

  3. Noem dingen bij de naam in plaats van werkwoorden te gebruiken: in een enquête werd deelnemers twee verschillende vragen gesteld. De eerste was "Hoe belangrijk is het voor u dat u morgen gaat stemmen?" en de tweede "Hoe belangrijk is het dat u morgen een stemmer bent?" Hier blijkt uit dat deelnemers de wens voelen om bij een categorie te horen, dat ze op een of andere manier een definitie hebben gekregen dat ze dan ook meer geneigd waren om te gaan stemmen. Als je dus mensen aan boord moet krijgen teneinde een doel te bereiken, probeer dan meer zelfstandige naamwoorden te gebruiken en minder werkwoorden.

  4. Gebruik handgeschreven briefjes: bij een studie werd er waargenomen hoe deelnemers meer gemotiveerd waren om een opdracht af te maken wanneer dit op een briefje werd geschreven en op hun bureau werd neergelegd. Ook was de kwaliteit van het werk beter wanneer dit werd doorgegeven via een briefje in plaats van een mail of berichtje, omdat een post-it meer doet denken aan een persoonlijke gunst dan aan iets wat je moet doen voor je werk.

  5. Spreek mensen aan met hun naam: mensen hebben meer zin om een opdracht te doen wanneer degene die deze geeft hen bij de naam noemt. Dat iemand jouw naam herinnert lijkt dan wel een gunst waarvoor je iets terug moet doen. 

Bronnen: 

Advertisement
Ben Stanfield/Flickr

Ben Stanfield/Flickr

Advertisement