13 psychologietrucs waardoor je met iedereen kunt communiceren... met succes

door Skip

11 Juli 2018

13 psychologietrucs waardoor je met iedereen kunt communiceren... met succes
Advertisement

Communicatie is geen kinderspel, want er zijn mensen die alle aspecten van (verbale en non-verbale) communicatie heel aandachtig bestuderen, met als doel om haar in het eigen voordeel te gebruiken. Dingen op een bepaalde manier kunnen zeggen kan het verschil maken op het werk en in persoonlijke relaties. Moet je aan je baas om een paar dagen extra vakantie vragen? Moet je een goede indruk maken bij de eerste kennismaking?

Laat niet alles aan het toeval en improvisatie over; alles is haalbaar; volge gewoon enkele communicatietrucs!

Advertisement
DesignPicsInc/depositphotos.com

DesignPicsInc/depositphotos.com

  1. Als het antwoord dat je krijgt niet je niet overtuigt of wanneer je iets niet duidelijk is, maar wil je dat niet laten merken, dan hoef je, als je meer opheldering wilt, diegene alleen maar aan te blijven kijken; door dit te doen oefen je een lichte psychologische druk uit waardoor diegene iets extra's over het onderwerp zal zeggen.

  2. Ben je gespannen omdat je een gesprek met een belangrijk iemand moet voeren? Doe je best om die persoon te zien als een goede vriend van je waar je erg vertrouwd mee bent. Door jezelf daarvan te overtuigen zal het je veel gemakkelijker afgaan om vragen te beantwoorden en je relaxter te voelen.

  3. Wanneer je iemand ontmoet, wees dan blijer dan je daadwerkelijk bent: verwelkom diegene met een lach, geef eerder de hand, groet hem of haar en noem de naam van diegene. Deze techniek maakt het makkelijker om een goede band te smeden en zal diegene je meteen gunstig gezind zijn.

  4. Onthoud dat je stress kunt managen: wanneer je hart snel begint te kloppen en je zwaar begint te ademen, zeg dan tegen jezelf om diep adem te halen en rustig te blijven. Als je jezelf eenmaal weer herpakt hebt, dan hoef je je geen zorgen meer te maken over je opwinding.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

5. Mensen vertrouwen instinctief mensen die zelfverzekerd zijn en geloven in wat zij doen. Dus, laat gewoon zien dat je weet waar je het over hebt... ook als dat niet het geval is!

6. Wanneer je een eerste goede indruk moet maken en iemands sympathie moet winnen, probeer dan om bij de ontmoeting te bepalen welke kleur ogen diegene heeft. Oogcontact werkt altijd! Als alternatief kan je ook een complimentje geven over zijn of haar kleding, schoenen...

7. Wil je iemands aandacht? Kijk naar een punt direct achter z'n schouders. Wanneer je merkt dat je zijn aandacht hebt, kijk hem dan aan en glimlach voorzichtig. 't Werkt!

8. Weet je dat iemand je bekritiseert tegenover anderen? Als je niet van plan bent om diegene te confronteren, ga dan achter haar zitten. Zo zal diegene stoppen met het negatieve dingen zeggen over je of dat minder doen.

13 psychologietrucs waardoor je met iedereen kunt communiceren... met succes - 3

9. Als iemand tegen je schreeuwt in een discussie, schraap de moed bij elkaar en antwoord niet. Buiten dat je geen dingen gaat zeggen uit boosheid waar je later spijt van krijgt, laat diegene die je heeft belaagd een schuldgevoel krijgen. Zij zal het zijn die d'r excuses gaat aanbieden en verder gaat discussiëren op een andere toon.

10. Kauwgom kauwen doen we doorgaans op plekken waar we onszelf op ons gemak voelen. Dus daarom kan je dan proberen op kauwgom te kauwen. Je fopt zo je hersenen dat je aan het eten bent en dat er niets is om je zorgen over te maken.

11. Als je in een groepje bent en iedereen begint tegelijkertijd te lachen, dan kijkt iedereen naar de degene tot wie hij of zij zich het meest aangetrokken voelt of naar degene die zij willen benaderen. Gebruik deze truc om te ontdekken welke verborgen dynamieken er zijn in de groep waarin je je bevindt.

12. Als je een baan hebt waar je met mensen in contact staat, dan is het mogelijk om je klanten te 'dwingen' om beleefd en vriendelijk te zijn. Hoe dan? Ga zo staan dat je een spiegel in je rug hebt zodat je gesprekspartner zichzelf terug kan zien. Mensen willen altijd op hun best eruitzien als ze voor de spiegel staan en zullen ze hierdoor meer lachen en minder onaardig zijn!

13. Als je toestemming voor iets of een positief antwoord moet krijgen, eerst iets noemen dat echt onhaalbaars is zal je een negatief antwoord opleveren. Als je dan begint over wat je echt wilt, dan krijg je je 'ja'. Mensen zijn eerder geneigd om een kleiner verzoek in te willigen als ze eerder een groter verzoek hebben afgewezen.

Advertisement