8 gebouwen met de meest spectaculaire en efficiënte 'Groene' daken ter wereld - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
8 gebouwen met de meest spectaculaire…
Een paar van de leukste en geniaalste protestborden ooit gezien bij een demonstratie 6 slechte gewoontes die we allemaal hebben en die ons ervan weerhouden om te sparen zoals we dat willen

8 gebouwen met de meest spectaculaire en efficiënte 'Groene' daken ter wereld

Door Skip Tromp de Haas
1.746
Advertisement

Groene daken zijn, net als hangende tuinen of muren die zijn bedekt met planten, binnen de architectuur een efficiënte manier om tegemoet te komen aan de uiterlijke wensen, maar vooral ook om de behoefte aan duurzaamheid te bevredigen in de bouw. Er wordt zo niet alleen bijgedragen aan het terugbrengen van zuurstof in de lucht, maar ook het verlagen van temperaturen in stadscentra. Ook interieurs krijgen de voordelen mee van dit temperatuurstabiliserende effect en wordt er bespaard op verbruik.

Bij dit alles kan je ook de psychologische effecten optellen. Veel tests hebben namelijk aangetoond dat het stress- en spanningsniveau bij mensen zakt die in de buurt zijn van grote stukken groen.

Hieronder hebben een aantal groene gebouwen op een rijtje gezet die het mooist en het meest goed gelukt zijn ter wereld.

1. ACROS Fukuoka Prefectural International Hall, Japan

foto: ACROS

Dit gebouw van de staat moest worden gebouwd in een groene zone van de stad Fukuoka, maar architect Emilio Ambasz lukt het in 1995 om het project te verplaatsen omdat hij garandeerde dat hij architectuur en natuur met elkaar zou verenigen. Het resultaat is een pareltje van groene planning. Een dak van honderdduizend vierkante meter bedekt het gebouw, en biedt de mogelijkheid om de warmte te reguleren in de onderliggende ruimtes en biedt een volwaardig openbaar park voor inwoners.

Advertisement

2. Nanyang Technological University, Singapore

Het gebouw, dat onderdak biedt aan de Media en Designschool, wordt bedekt door twee daken die je doen duizelen en 45 graden afhellen. Ze zijn volledig bedekt met gras waardoor energieverbruik minder wordt en een plaats aan inwoners biedt om op te spelen. De grond bestaat uit verschillende lagen om het gras te dragen, af te wateren en te voeden en dat voornamelijk gevoed wordt met regenwater.

3. City Hall, Chicago

Het dak van deze constructie was er gekomen om te bewijzen dat groene gebouwen een positieve uitwerking kunnen hebben op de luchtkwaliteit in de stad. Op dit gebouw werden er twintigduizend planten geplaatst van honderdvijftig verschillende soorten die komen uit de omgeving. De planten, die zich verrassend goed hebben aangepast aan hun locatie, maken het heel goed.

Advertisement

4. Moesgaard Museum, Højbjerg, Denemarken

Dit betoverende Deense museum is zo goed geplaatst in de omgeving dat het wel een gebouw lijkt dat uit de grond komt. Het platte dak helt niet overdreven af en maakt het daardoor een natuurlijke overloop naar het omliggende groen en biedt het ruimte voor ontspanning en spel. Tegelijkertijd wordt er met het gebouw voldaan aan de criteria duurzaamheid, prijskwaliteitverhouding en sociale functie.

Advertisement

5. Biesbosch Museum Werkendam

Architecten van het Studio Marco Vermeulen, dat werd belast met de vernieuwing van het museum, slaagden erin om het oude gebouw met het nieuwe te verbinden door een reeks grondverzettingen te bedekken met gras en planten. Het resultaat is een doolhof van heuvels en openingen dat een prettige plek is voor mensen, planten en dieren.

Advertisement

6. The Solaire, New York City

Het gebouw, waarbij men er bewonderingswaardig in geslaagd is om luxe en gevoel voor ecologie met elkaar te bundelen, biedt plaats voor waanzinnige apartementen die uitkijken op Battery Park. Bewoners kunnen maximaal profiteren van natuurlijk licht en water gebruiken dat ter plaatse verzameld en gefilterd wordt. De plek die is ontworpen door Rafael Pelli en Diana Balmori, biedt een groen eiland in een zee van beton.

foto: Balmori
foto: Balmori

7. California Academy of Sciences

De academie, ontworpen door Renzo Piano in 2008, is opgebouwd rondom een centraal hof waar een park van 37.000 vierkante meter ligt. Ontworpen om zoveel mogelijk op een natuurlandschap te lijken, met vlakke delen en heuvelachtige stukken, is het dak de plaats van 1.700.000 plaatselijk voorkomende planten.

8. Vulcano Buono, Italië

Ook dit is door Renzo Piano ontworpen in 2007. Het multifunctionele complex bevindt zich in Nola en lijkt qua bouw ook op een vulkaan, waar meer dan 2.500 planten leven.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt