Twee Noorse ziekenhuizen hebben afdelingen in het bos opgezet om kinderen te helpen herstellen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Twee Noorse ziekenhuizen hebben afdelingen…
Een Japanse vader maakt fantastische composities van sashimi voor zijn dochters, en het hele web is er gek op! 8 manieren waarop landen in de wereld proberen vervuiling te bestrijden ... met vindingrijkheid en creativiteit

Twee Noorse ziekenhuizen hebben afdelingen in het bos opgezet om kinderen te helpen herstellen

575
Advertisement

Ziekenhuizen bieden misschien wel de belangrijkste service voor de bevolking van een land: ze stellen ons in staat toegang te krijgen tot de zorg die we nodig hebben door ons de beste professionals en de meest geschikte hulpmiddelen te bieden. Ziekenhuisfaciliteiten lijken echter bijna nooit uitnodigend, ontspannend of leuk. Dit is de reden waarom patiënten, vooral kinderen, erg lijden om in deze steriele ruimten te moeten zijn.

foto: Ivar Kvaal

Om de periode van opname minder moeilijk te maken voor de jongere patiënten, hebben de twee belangrijkste Noorse ziekenhuizen (Oslo Universitetssykehus en Sørlandet Kristiansand) en het goede doel Stiftelsen Friluftssykehuset, met medewerking van het architectenbureau Snøhetta, het Friluftssykehuset-project bedacht. Friluftssykehuset is een Noorse naam die letterlijk “buitenziekenhuis” betekent.

foto: Ivar Kvaal

Het project leidde tot de bouw van twee ziekenhuiskamers volledig omringd door groen. De eerste, onderdeel van de Oslo Universitetssykehus, is omgeven door het Noorse bos en bevindt zich in de buurt van een beek; de tweede, behorend tot Sørlandet Kristiansand, bevindt zich ook in het bos, maar ligt aan de oever van een meertje.

Advertisement
foto: Ivar Kvaal

De kamers doen denken aan boomhutten die kinderen bouwen als een schuilplaats van de buitenwereld die op de een of andere manier schuilplaatsen van hun ziekten vertegenwoordigen. Ze zijn ongeveer 115 vierkante meter, volledig gebouwd in hout en heel kleurrijk; ze zijn uitgerust met een centraal dakraam dat de zon binnen laat komen en verschillende ramen die kinderen de mogelijkheid bieden om de omringende natuur te bekijken en te worden meegesleept door de geluiden van vogels, het gekabbel van het water van de rivier of het meer en het geritsel van de bomen.

foto: Ivar Kvaal

De kamers zijn toegankelijk via mooie zigzag-doorgangen, breed genoeg voor rolstoelgebruikers of patiëntenbedden.

foto: Ivar Kvaal

Het project werd uitgevoerd vanuit de studies van Maren Østvold Lindheim, een kinderpsychologe die werkt op de afdeling geestelijke gezondheidszorg van Oslo Universitetssykehus, die al jarenlang haar patiënten rond de Noorse bossen heeft gebracht. Volgens de psychologe zorgt het verwijderen van kinderen uit ziekenhuiskamers ervoor dat ze weer vertrouwen krijgen in genezing en het humeur kunnen verbeteren.

De kamers verwelkomen op dit moment zieke kinderen tot 18 jaar en alleen na medische toestemming. Ook volwassen patiënten zijn welkom, maar alleen in het weekend. Dit is een prachtig initiatief, want ook jezelf laten behandelen kan moeilijk zijn, wanneer ons moreel gebroken is.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt