Drie gebouwen bedekt met duizenden planten en bomen: dit is het eerste verticale bos in Afrika

Janine image
door Janine

31 Augustus 2019

Drie gebouwen bedekt met duizenden planten en bomen: dit is het eerste verticale bos in Afrika
Advertisement

Gebouwen bedekt met planten en bomen om de lucht te reinigen van steden die vervuild zijn? Het klinkt als een bijzonder of moeilijk te bereiken idee, maar in werkelijkheid is het haalbaarder dan je denkt.

We weten hoe belangrijk de functie van vegetatie is. Bomen en planten absorberen koolstofdioxide, filteren stof en geven zuurstof in de lucht af. Daarom is het van vitaal belang om ze te behouden en hun groei te bevorderen, vooral op plaatsen waar de kwaliteit van wat we inademen zwaar wordt getest door menselijke activiteiten.

Het idee van een belangrijk Italiaans team van architecten ging hier vanuit en stelde een origineel project voor dat een Egyptische stad uniek en groen zal maken. Laten we eens kijken wat het is.

via CNN

Advertisement
Facebook

Facebook

Ongeveer 45 km ten oosten van Caïro verrijst de toekomstige administratieve hoofdstad van Egypte. Het is een stad in aanbouw, ontworpen om de huidige hoofdstad van het land te ontlasten en die in een woestijngebied zal worden gebouwd.

Studio Stefano Boeri Architetti onthulde de plannen om drie gebouwen te realiseren die allemaal bedekt zijn met planten en bomen, die de nieuwe hoofdstad zullen verfraaien en schoner zullen maken. In samenwerking met de Egyptische ontwerper Shimaa Shalash en de landschapsarchitect Laura Gatti, heeft studio Boeri leven gegeven aan wat het eerste verticale bos van Afrika wordt.

Het concept van dit project begon in 2014, met het Bosco Verticale in Milaan, twee gebouwen ontworpen door de architect en stedenbouwkundige Boeri, met meer dan 20 duizend planten en struiken en 900 bomen. En de projecten van het Milanese bedrijf verrijken ook andere steden in de wereld: van Singapore tot Sydney, tot Eindhoven in Nederland en Liuzhou in China.

Advertisement
Drie gebouwen bedekt met duizenden planten en bomen: dit is het eerste verticale bos in Afrika - 2

De "groene" gebouwen die in de toekomstige administratieve hoofdstad van Egypte zullen worden gebouwd, inclusief ministeries, ambassades en woonwijken, zullen tuinterrassen hebben die plaats bieden aan maximaal 14 duizend struiken van meer dan 100 verschillende soorten, samen met 350 bomen. Twee gebouwen worden residentieel, terwijl het derde een hotel zal zijn.

Dergelijke projecten zijn zeker positief en lovenswaardig, en misschien zullen ze de basis leggen voor toekomstige bouw die meer aandacht heeft voor het milieu, duurzaamheid en vooral de kwaliteit van leven en lucht: dingen die vaak, voor degenen die in de stad wonen, niet heel gunstig zijn…

Facebook

Facebook

Advertisement