Het geheime leven van Sissi, de beroemde prinses die was geobsedeerd door schoonheid - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Het geheime leven van Sissi, de beroemde…
Een man met depressie onthult de ware oorzaken van de ziekte, en dat is allemaal niet wat we dachten Deze Italiaanse tekenaar weet goed op papier te krijgen hoe mooi fysiek contact is

Het geheime leven van Sissi, de beroemde prinses die was geobsedeerd door schoonheid

2.733
Advertisement

Prinses Sissi leefde van 1837 tot 1898, maar kon worden gezien als een vrouw die met dezelfde angsten en onzekerheden vocht als iemand uit deze tijd.
Ondanks dat ze een dochter was van een hertog, groeide Elisabeth in een nogal vrij klimaat op, vrij van strenge regels. Haar huwelijk met haar neef Frans Josef I van Oostenrijk, toekomstig keizer, onderbrak haar zorgeloze tienerjaren en stond symbool voor het begin van een leven waarin Oostenrijk z'n meest geliefde prinses altijd moeite moest doen om zich op haar gemak te voelen.

Ze trad met Frans Josef in het huwelijk op 23 april 1854 toen Elisabeth nog maar 17 jaar oud was.

Elisabeth was erg gehecht aan haar familie, met name aan haar moeder. Door haar huwelijk met de toekomstige keizer van Oostenrijk moest ze rollen gaan vervullen en verantwoordelijkheden gaan dragen waarvan ze niet voelde die aan te kunnen.

Op haar jonge leeftijd vond ze het altijd moeilijk om zich met haar rol als moeder en keizerin te identificeren. Vooral in de eerste jaren van het huwelijk weigerde ze zich eraan te houden door niet deel te nemen aan activiteiten aan het hof en het gezelschap van haar man uit de weg te gaan en zich te richten op lezen, studeren, sporten en haar uiterlijk.

Advertisement

In een gezinssituatie waar het haar onmogelijk werd gemaakt om voor zichzelf beslissingen te nemen, vluchtte Sissi in het enige waar ze van geloofde waar ze om werd bewonderd: haar schoonheid.

Sissi had een ongebruikelijk lichaam voor haar tijd. Ze was 172 cm lang en woog ongeveer 52 kilo, deze vorm behield ze haar hele leven, ondanks haar vier zwangerschappen.

Het enige waar zij controle over uit kon oefenen was haar lichaam en als snel werd dit de enige bron van troost die ze kon vinden.

Stel je voor dat haar eerste twee kinderen weg werden gebracht na de bevalling op besluit van aartshertogin Sofia, moeder van de keizer, die haar belette de kinderen de borst te geven of voor hen te zorgen. Deze gebeurtenissen, waarbij je je wel kunt voorstellen welke andere plichten en verboden ze moest accepteren zonder weerwoord, waren zeer waarschijnlijk de oorzaak van een ernstige depressie die uitmondde in problemen met eten en een obsessie met uiterlijke perfectie.

Advertisement

Sissi begon haar dagen door intens te sporten en wilde overal waar ze kwam ingerichte sportzalen hebben.

Ook was ze bezeten van het zogenaamde tight-lacing, oftewel het dragen van korsetten die haar wespentaille toonden. Er wordt gedacht dat haar heupen een omvang van slechts 48 centimeter had.

Advertisement

Sissi was ook een zeer goede ruiter en kon met haar paard 's ochtends vertrekken en pas na uren later weer terugkeren bij het kasteel.

Ze begon ook met een ruim aantal sporten te beoefenen, zoals bijvoorbeeld schermen waarbij ze altijd een competitieve houding aannam naar zichzelf toe.

Advertisement

Toen ze last kreeg van haar onderrug en moest stoppen met paardrijden, begon ze met lopen...

Logischerwijs werd ze tijdens haar excursies vergezeld door bedienden die dus de prinses moesten volgen. Zij ging in elk weer naar buiten, en begon aan wandelingen die wel uren konden duren.

Elisabeth had ook problemen met anorexia-bulimia en mettertijd kreeg ze een soort van fobie voor dikke mensen, dat ze ook doorgaf aan haar jongste dochter Maria Valerie.

Het verhaal gaat dat tijdens een ontmoeting met de stevig gebouwde koningin Victoria van Engeland dat het meisje heel bang werd. 

Naast het sporten, waren sessies met haar kapper onderdeel van de ochtendroutine van prinses Sissi en konden die ook wel drie uur duren.

Voor deze vrouw, Franziska Feifalik, was het verboden om ringen te dragen en moest zij als ze bezig was met het haar van de prinses, schone witte handschoenen dragen.

De lijst met taken die je aan het hof moest verrichten kon heel lang zijn. Het is heel moeilijk om je in te leven en medelijden te voelen voor iemand die een leven leefde dat zo afweek van wat normaal is. Velen vonden haar maar zwak, maar als je bedenkt dat zij een van haar dochters vroegtijdig heeft zien sterven en dat haar enige zoon die de troon zou erven zelfmoord heeft gepleegd, dan kan je niet anders dan meeleven met een vrouw die in wezen een leven had waar ze niets in de melk te brokkelen had.

Dit is de laatste foto van Sissi toen ze nog leefde, enkele dagen voordat zij stierf.

foto: Wikipedia

Sissi werd vermoord door de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni op 10 september 1898.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt