In Zweden wordt de eerste weg in gebruik genomen die auto's oplaadt als ze eroverheen rijden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
In Zweden wordt de eerste weg in gebruik…
Een nieuwe theorie suggereert dat het eitje de zaadcel kiest... en niet andersom! Een potvis spoelt aan op Spaans strand. In zijn maag: 30 kilo plastic afval

In Zweden wordt de eerste weg in gebruik genomen die auto's oplaadt als ze eroverheen rijden

Door Skip Tromp de Haas
1.676
Advertisement

Het is bekend dat een gebrek aan oplaadstations een van de problemen zijn die het er moeilijker op maken dat elektrische auto's gewoner worden. Door dit gebrek kan het bereik niet worden uitgebreid en maakt dit dat mensen die bereid zouden zijn wel deze investering doen te maken in andere soorten auto's. Het nieuws uit Zweden is dus een omslagmoment voor de milieuvriendelijke auto. In de buurt van de hoofdstad is net een weg aangelegd waar elektrische auto's zich kunnen opladen terwijl ze gewoon eroverheen rijden!

Weer een klein stapje vooruit.

foto: Erik Mårtensson/eRoadArlanda

In Zweden, dat vóór 2030 niet meer afhankelijk wil zijn van fossiele brandstoffen, gaat de eerste weg ter wereld open waar elektrische auto's worden opgeladen als zij eroverheen rijden. De weg verbindt het vliegveld Stockholm Arlanda met het logistiekterrein in de buurt, is 2 kilometer lang en werkt door middel van een systeem dat is geïnstalleerd onder de 'rail' dat elektriciteit overbrengt op de voertuigen die erboven rijden.

"Maar aan de bovenkant staat er geen stroom op" licht Hans Säll toe, de directeur van het bedrijf dat de werkzaamheden heeft uitgevoerd (eRoad Arlanda). "Ook wanneer het regent dan zou je rustig op blote voeten over deze sporen kunnen lopen zonder gevaar".

Het idee

foto: Erik Mårtensson/eRoadArlanda

"In Zweden heb je voor een totaal van ongeveer een half miljoen kilometer aan asfaltwegen. Daarvan zijn ongeveer 20.000 km snelwegen die doorgaans onderling niet verder dan 45 kilometer van elkaar verwijderd liggen: alleen al focussen op het elektrisch maken van snelwegen zou al voldoende zijn om aan de oplaadbehoefte te voldoen van alle elektrische autobezitters zodat zij deze afstanden af kunnen leggen" aldus Säll.

Advertisement

De kosten.

foto: Erik Mårtensson/eRoadArlanda

Op dit moment kost het elektrisch maken van één kilometer weg ongeveer een miljoen euro. Da's veel ja, maar dit kost vijftig keer minder dan wat een tramlijn van dezelfde lengte zou kosten.

Op dit moment bespreken Duitsland en Zweden de mogelijkheid om samen een netwerk van dit type aan te leggen om zo de overname van dit idee op Europees niveau aan te moedigen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt