12 kinderfilms waar je eigenlijk gewoon trauma's van krijgt

door Skip

18 April 2018

12 kinderfilms waar je eigenlijk gewoon trauma's van krijgt
Advertisement

Ieder van ons leeft met een tekenfilm in het hart waar hij mee is opgegroeid en waar hij vandaag nog stukjes van herinnert. Maar weten we nou zeker dat waar we naar mochten kijken op TV dat misschien onze favoriete (teken)film wel echt voor kinderen bedoeld is? Ondanks dat de meeste dingen op een ja lijken te wijzen (de sprookjesachtige vertelwijze, verzonnen personages, onwerkelijke situaties...), maar zouden we bij sommige dingen toch echt nee moeten invullen. Hier zijn een aantal kinderfilms met echt traumatiserende scenes.

Advertisement

E.T.

Het is onmogelijk niet op te schrikken wanneer de kleine hoofdrolspeler voor het eerst oog in oog staat met E.T.: dit gebeurt 's nachts in het pikkedonker als hij geen zaklamp bij zich had in het midden van een maisveld. Wie had durven denken dat E.T. helemaal glad kon zijn en twee joekels van ogen zou hebben?

Advertisement

Het oneindige verhaal

Atréjoe, de jonge held die de taak op zich neemt om het keizerrijk Fantàsië en de keizerin daarvan te redden, sterft als hij weer eens pech heeft, het paard waar hij heel erg gehecht aan was. Hengst Artax sterft in de Moerassen van de Droefheid wanneer deze langzaam wordt opgeslokt door drijfzand en zichzelf niet kan redden. De kwelling die Atréjoe krijgt de verduren als hij langzaam zijn vriend ziet verdwijnen maakte alle kinderen die deze film hebben gezien bodemloos verdrietig!

Jumanji

Terwijl het magische spel gespeeld wordt, krijgt Alan, een van de eerste spelers, een vloek over zich heen die de grond laat lijken op drijfzand. Hij begint erdoorheen te zakken en terwijl zijn vrienden in paniek raken, lukt het Judy die ook meedoet, om de grond weer normaal te laten worden door nog eens met de dobbelstenen te gooien: helaas blijft Alan door het snelle ingrijpen vastzitten met zijn gezicht. Hier moeten veel kinderen voor het eerst hebben ervaren wat het is om claustrofobisch te zijn!

The Grinch

Laten we eerlijk wezen: alles is gewoon eng aan deze film, om te beginnen de lach van de Grinch!

Sjakie en de Chocoladefabriek

Tijdens het bezoek aan de sprookjesachtige fabriek blijken kinderen die de gouden tickets hebben gewonnen niet netjes te zijn en niet te willen gehoorzamen behalve een: Sjakie. Zij krijgen ongebruikelijke straffen terwijl Willy Wonka, eigenaar van de fabriek, toe staat te kijken en te gniffelen.

Advertisement

Who Framed Roger Rabbit

Mensen die in de jaren '90 kinderen waren hebben deze film zo vaak gegeken tot ze er flauw van vielen, zich waarschijnlijk niet bewust van de ongekende gewelddadigheid in enkele scenes. Weet je nog hoe de verschrikkelijke rechter Morton aan zijn einde kwam? Hij werd geplet door een wals! Verschrikkelijke momenten en helemaal niet geschikt voor kleine kinderoogjes, vind je ook niet?

Toy Story

Sid, de buurjongen van Andy, vindt het leuk om speelgoed uit elkaar te halen puur vanwege het kunnen slopen. Om het maar niet te hebben over het angstaanjagende speelgoed dat hij heeft: een griezelig hoofd van een pop op mechanische poten!

Advertisement

De Leeuwenkoning

In het rijk van Mufasa zijn er twee slechte en dreigende wezens: Scar, de slechte broer van de koning, en de roedel hyena's die altijd klaarstaan om de kleine Simba aan te vallen.

De Wonderlijke Wereld van Oz

Vergeet het sprookje en de aimabele personages, want in het niet-officiële vervolg op de beroemde film De Tovenaar van Oz gebeuren er dingen die je echt doen huiveren, om te beginnen met de scene waarin de kleine Dorothy elektrische schoktherapie krijgt omdat haar oom en tante denken dat ze psychische problemen heeft. Dan heb je prinses Mombi, die haar hoofd kan verwisselen met een hoofd uit haar groteske verzameling en Jan Pompoen met zijn sinistere lachje.

Advertisement

Pinokkio

In Speelgoedland doen Pinokkio en andere kinderen alles wat niet mag en luisteren ze niet naar de waarschuwingen van de pratende krekel, die ontdekt dat de bezoekers van het land in lastdieren zouden veranderen. Toen hij weer terugkwam bij Pinokkio, ziet hij dat deze ondanks de ruzie die ze kort ervoor hebben gehad, al deels in een ezel is veranderd. Al even eng is de metamorfose van Lampenpit!

De Speurneuzen

Weet je de scene nog op de Big Ben? Professor Ratbout Rattatoei, in een driftige bui, staat tegenover Basil en valt van de toren naar beneden te pletter na een spannend gevecht. Wat een manier om aan je einde te komen!

Advertisement

Dombo - de vliegende olifant

In het onderbewuste van het collectief verschijnen de olifantjes wanneer je kijkt naar Dombo nadat deze samen met Timmie Muis dronken is geworden. Bang zijn ze en eng is het lied waar deze olifantjes op dansen.

Advertisement