Medici ontdekken een ontstekingsremmer die duidelijk de kans op een tweede hartinfarct vermindert - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Medici ontdekken een ontstekingsremmer…
Het Burn-outsyndroom, hoe herken je dit? Steeds meer werknemers worden hierdoor getroffen 6 giftige zinnen die nooit tegen kinderen mogen worden gezegd

Medici ontdekken een ontstekingsremmer die duidelijk de kans op een tweede hartinfarct vermindert

2.133
Advertisement

Volgens statistieken is de kans een op vijf dat iemand die een hartinfarct heeft gehad er nog eentje zal krijgen. Daarom zetten ze zich bij verenigingen als de Europese Vereniging voor Cardiologie ook in om tips en richtlijnen te verspreiden die gericht zijn op het voorkomen van een tweede infarct. In de branche van experimentele medicijnen is er tijdens een onderzoek ontdekt dat ontstekingsremmende medicijnen kunnen bijdragen aan een gezond hart door de kans op een tweede hartaanval te verkleinen.

via: nejm.org
foto: Pixabay.com

Deze studie is in een tijdsbestek van vier jaar uitgevoerd en werd geleid door de onderzoeksgroep CANTOS, dat erop gericht is te ontdekken hoe iedereen die cholesterolverlagende middelen slikt, die niet vrij zijn van bijwerkingen, kan worden geholpen en dan met name die mensen die al een hartaanval hebben gehad, waar er sprake was van een ontsteking.
Met steun van het Brigham and Women's Hospital in Boston hebben medici de resultaten van het bloedonderzoek geanalyseerd van meer dan tienduizend mensen. Tijdens de studie heeft een deel van de patiënten een driemaandelijkse injectie gekregen met de ontstekingsremmer canakinumab, doorgaans gebruikt bij enkele oogaandoeningen. Een ander deel van de patiënten kreeg een placebo-behandeling. Wat er werd waargenomen is dat bij de eerste groep de kans op hartinfarcten en beroertes met 15% afnam en de noodzaak tot een bypass-operatie in 30% van de gevallen afnam, hoewel het cholesterolniveau niet daalde. Maar er is meer: gedurende het onderzoek viel het de artsen ook op dat het gebruik cankinumab de progressie van alle tumorvormen tegenging, met name lungtumoren. Mensen die in die situatie werden behandeld met dit medicijn, zagen hun overlevingskansen met 75% toenemen.

foto: Depositphotos

Het voorkomen van hart- en vaatziekten blijft het startpunt voor mensen die niet het gevaar willen lopen om slachtoffer te worden van een hartaanval, maar op medicinaal vlak hebben we misschien te maken met de belangrijkste ontdekking sinds de ontwikkeling van cholesterolverlagende medicijnen.

Bronnen:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt