De zaadcellen van de vader "herinnert" zich de stress en geeft het door aan de kinderen: een studie heeft het ontdekt

Janine image
door Janine

06 December 2018

De zaadcellen van de vader "herinnert" zich de stress en geeft het door aan de kinderen: een studie heeft het ontdekt
Advertisement

De onderzoekers observeerden wat nog steeds een mysterieus fenomeen is van celcommunicatie; uit een experiment uitgevoerd op muizen bleek namelijk dat de stress die een mannelijk exemplaar ervaart veranderingen in de cellen van het lichaam veroorzaakt, die de informatie vervolgens direct naar de spermatozoa overbrachten. Dit veranderde de gezondheidsstatus van de hersenen van het nageslacht. Een studie die belangrijke implicaties heeft voor het huidige leven, gezien de hoge mate van stress bij veel mensen.

via scientificamerican.com

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Blijkbaar "herinnert" het sperma zich negatieve ervaringen in termen van stress ervaren door de vader; dit komt omdat er een systeem van communicatie tussen cellen is gebaseerd op het transport van informatie in "bollen" van eiwitten, lipiden en nucleïnezuren.

Het experiment, dat voor de eerste keer op een Neuroscience-conferentie in San Diego werd gepresenteerd, onderzocht laboratoriummuizen: sommige mannelijke exemplaren werden onderworpen aan stress, bijvoorbeeld in een tunnel zonder uitgang, vóór de paring met een niet-gestresst vrouwtje. Het bleek dat de nakomelingen van het gestresste mannetje op een heel andere manier op stress reageerden dan op de nakomelingen van niet-gestresste ouders, alsof de hersenen zich anders hadden ontwikkeld.

Advertisement
Fabrizio Verrecchia/Unsplash

Fabrizio Verrecchia/Unsplash

De mechanismen moeten nog grondig worden bestudeerd, ook al stelde een onderzoeker die deelnam aan de studie een zeer overtuigend systeem voor: "Het idee dat een cel zou kunnen reageren op omgevingsinvloeden was nogal overweldigend," zei Jennifer Chan, Promovendus in het laboratorium waar het experiment werd uitgevoerd.

De studie toonde ook aan hoe het vroeger gebeurde dat periodes van grote stress voor de bevolking hebben geleid tot veranderingen in de gezondheid van de volgende nakomelingen: oorlogen en periodes van hongersnood die Europa in het begin van de vorige eeuw troffen, lijken te hebben geresulteerd in een hoger cholesterolgehalte, een toename van het aantal gevallen van obesitas en gevallen van diabetes.

De resultaten zijn van buitengewoon belang, gezien de omstandigheden van hoge stress waaraan de mens tegenwoordig wordt blootgesteld: denk alleen maar aan de personen die geboren zijn uit mannen die in het leger hebben gezeten - een ervaring die over het algemeen een verhoging van stress veroorzaakt bij mannen - of de omstandigheden van veel werkomgevingen.

Concluderend opent de studie een nieuw te volgen weg dat de omgeving met de biologische respons verbindt; naast de kwestie van het "geheugen" van de spermatozoa, kunnen de resultaten ook nuttig zijn om de gezondheidstoestand te voorspellen van de kinderen door de ervaringen van de vader te analyseren.

Source:

 

Advertisement