9 symptomen die wijzen op glutensensitiviteit en die we allemaal zouden moeten leren herkennen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
9 symptomen die wijzen op glutensensitiviteit…
Vanaf nu kunnen Schotse artsen de natuur In de komende 50 jaar zullen er zoveel soorten uitsterven dat de aarde 3 miljoen jaar nodig heeft om er weer bovenop te komen

9 symptomen die wijzen op glutensensitiviteit en die we allemaal zouden moeten leren herkennen

2.477
Advertisement

Glutensensitiviteit houdt in dat je de voedingsstof gluten op negatieve manier verdraagt. Dit komt steeds meer voor tegenwoordig. Als dit niet onder controle wordt gehouden dan kan dit uitmonden in de ernstigere meer bekende allergische vorm coeliakie. Glutensensitiviteit kan echter niet als een aandoening worden gezien, want als je producten eet die geen gluten bevatten kan je voorkomen dat je darmen geïrriteerd raken. In dat kader is het belangrijk om de 9 belangrijkste symptomen van glutensensitiviteit te kennen om zo goed als dat gaat lichaam en gezondheid in stand te houden. 

1. Bloedarmoede door ijzergebrek

Door glutensensitiviteit wordt het opnemen van gluten moeilijker. Dit vindt plaats in de darmen. Dit treft ook je ijzer met als gevolg afname van bloedvolume, vermoeidheid, kortademigheid, bleek zien, hoofdpijn en soms ook gewrichtsontsteking. 

2. Problemen met het centrale zenuwstelsel

De gevoeligheid voor gluten in je darmen veroorzaakt klachten als slapeloosheid, concentratieproblemen, spanning, depressie en migraine.

Advertisement

3. Problemen met nagels en haarzakjes

Keratosis pilaris en dermatitis herpetiformis zijn allemaal klachten die kunnen worden veroorzaakt door glutensensitiviteit. Het is mogelijk dat je broze nagels, jeuk en huiduitslag over heel je lichaam kan hebben.

4. Onverklaarbare veranderingen in lichaamsgewicht

foto: pixabay

Voortdurende schommelingen met je gewicht kunnen de gevolgen zijn van ontstekingen op celniveau en van verstoring in de stofwisseling omdat gluten slecht worden opgenomen.

5. Aandachtsstoornis en hyperactiviteit

Dit wordt ADHD genoemd en uit zich bij volwassenen en kinderen als een gebrekkig vermogen tot concentreren, opletten en als moeite met zelfbeheersing.

Advertisement

6. Buikklachten

foto: pixabay

Diarree, misselijkheid, verstoppingen en een opgeblazen buik zijn allemaal symptomen die in verband kunnen worden gebracht met het prikkelbare darmsyndroom, waar glutensensitiviteit vaak mee wordt verward.

7. Gebitsproblemen

foto: maxpixel

Doordat gluten slecht wordt opgenomen is dit ook van invloed op de opname van calcium. Gebitsproblemen als gaatjes, gevoelige tanden en mondklachten komen vaak voor.

Advertisement

8. Verstoorde hormoonhuishouding

foto: pixabay

Puistjes, verandering van lichaamsgewicht en onregelmatig menstrueren zijn typische klachten voor glutensensitiviteit. Allemaal dingen dus die in een versterkte mate plaatsvinden tijdens de vrouwelijke pubertijd, zwangerschap en menopause.

9. Auto-immuunziekten

Mensen met een auto-immuunziekte hebben vaak ook coeliakie, dat dan ook als zodanig is geclassificeerd. Wie glutensensitiviteit heeft, loopt ook kans om ergere ziektes te krijgen zoals diabetes, schildklierontsteking vanwege auto-immuunziekte, multiple sclerose, de ziekte van Crohn, auto-immuunziekte van de lever en meer.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt