6 goede redenen die ervoor kunnen zorgen dat we thuis nooit schoenen dragen

door Skip

23 Mei 2018

6 goede redenen die ervoor kunnen zorgen dat we thuis nooit schoenen dragen
Advertisement

In veel landen is het verplicht om de schoenen die je voor buiten gebruikt, buiten te laten staan en dat je schone sloffen aantrekt of dat je op blote voeten loopt. Er zijn ook plekken waar het uitrekken van je schoenen wanneer je een huis binnengaat, zowel als je eigen als dat van een ander, geen gewoonte is. Wat misschien slechts een andere gewoonte lijkt te zijn, is eigenlijk een belangrijke hygiëne regel waar iedereen zich overal aan zou moeten houden. Waarom? Hier zijn een aantal redenen voor.

via Wifr

Depositphotos

Depositphotos

Bacteriën. Asfalt, openbare toiletten, uitwerpselen van dieren, viezigheid... de lijst waar je met je schoenen op staat is echt lang en smerig. Onderzoekers van de Universiteit van Arizona hebben geprobeerd een schatting te maken van hoeveel bacteriën er zitten op een enkele schoen na het belopen van een standaard weg. Er zijn wel 421.000 eenheden van bacteriën gevonden, die op verschillende niveaus in het lichaam infecties kunnen veroorzaken. Ook je schoenen aanhebben in huis betekent dat je deze bacteriën overal verspreidt, een situatie die je wilt vermijden, vooral met kleine kinderen. Veel beter is het om je schoenen uit te trekken bij de ingan, of zelfs voor de deur, en meteen je handen wassen na het contact met je schoenen om te voorkomen dat bacteriën overal op terechtkomen.

Schadelijke chemische stoffen. Een studie van de EPA, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science & Technology, heeft laten zien dat veel van de viezigheid die zich in huis bevindt, van buiten afkomstig is en deels uit schadelijke stoffen bestaat. Schoenen kunnen chemische stoffen met zich meenemen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid, met name onkruidverdelgers.

Vuil. Naast bacteriën en gifstoffen zorgen schoenen binnenshuis ook voor ophopingen van vuil op de vloeren. Ben je het zat om te zien dat de vloer meteen weer vies is nadat je hem net hebt schoongemaakt? De slechte gewoonte om je schoenen binnen en buiten te dragen zou hier de oorzaak van kunnen zijn.

Tapijten en gevoelige oppervlakken. Je schoenen uittrekken is ook een manier om te zorgen voor delicate vloeren, voor parket en tapijten. Laatstgenoemden worden echt een bacteriehaard als hier met vieze schoenen overheen worden gelopen en als ze zelden worden gereinigd.

Vervelende geluiden. Woon je in een appartementencomplex? Dan wordt je schoenen uittrekken ook een kwestie van gemanierdheid. Buitenschoenen kunnen zwaarder zijn en maken dus makkelijker geluid. Om goed samen te leven is het verstandig om geluiden te beperken: vooral die geluiden waar je heel goed zonder kunt.

Gemak. Tenslotte nog een aspect om niet te onderschatten: gemak. Je schoenen uittrekken zou een opluchting moeten zijn voor je lichaam en met name voor je voeten, die weer kunnen genieten van meer vrijheid. Blootsvoets lopen voorkomt pijn aan je rug en voorkomt platvoeten.

En jij, heb jij de gewoonte om in huis je schoenen uit te trekken? Denk je nu dat het belangrijk is om je aan deze goede hygiënenorm te houden?

Advertisement