15 etiquetteregels waardoor we een goede eerste indruk maken, maar die we steeds maar weer vergeten

door Skip

10 Juni 2018

15 etiquetteregels waardoor we een goede eerste indruk maken, maar die we steeds maar weer vergeten
Advertisement

Dat iemand de fatsoensnormen en etiquette op zijn duimpje kent, wil nog niet zeggen dat diegene netjes is en welopgevoed. Maar een aantal regels kennen die horen bij een goede opvoeding kan in verschillende situaties in het leven nog handig van pas komen. En dan vooral in situaties waar het maken van de eerste indruk heel belangrijk is. We kunnen het niet ontkennen: wat we zien van een persoon bij de eerste ontmoeting is van invloed op de manier hoe we diegene ook daarna zullen zien. Dus, om altijd een goede indruk te maken is dit de juiste gelegenheid om een paar etiquetteregels nog eens langs te lopen.

Advertisement

Groeten

Groeten

National Photo Collection/Flickr

Het eerste fysieke contact met iemand die je net leert kennen is het groeten, en daarom is de manier waarop je dat doet heel belangrijk. Zo zou je groeten moeten doen:

  • Je moet de hand vlug schudden zonder dat daarbij echter de rest van je lichaam gaat meebewegen, dus zonder teveel kracht. Daarnaast moet je iemands hand niet te lang vasthouden en ook niet naar je toe trekken.

  • Je moet maar een hand gebruiken bij het groeten, de hand waar je mee schudt. Je andere hand zou je niet moeten gebruiken om de schouder of de arm van de ander aan te raken, zelfs als je diegene al kent.

  • Wanneer je een vrouw groet wordt een lichte buiging door de man naar haar toe altijd gewaardeerd.

Advertisement

Kleding

Kleding

Abroe23/Wikimedia

  • Ook de manier waarop iemand zich kleedt zegt veel over iemands persoonlijkheid. Psychologen denken zelfs dat als je iets meer wilt weten over iemand bij de eerste ontmoeting, dat je dan naar de schoenen moet kijken.

  • Draag geen kleding met een verkeerde maat. Of het nou te wijd of te strak zit, de indruk die je krijgt is dat iemand weinig voor zichzelf zorgt en misschien ook wel niet zo goed voor de lichamelijke hygiëne.

  • Voor mannen moet de mouw van het jasje het overhemd eronder bedekken, maar mag de mouw niet tot aan het begin van de duim reiken.

  • Het colbertje van de man zou alleen met het eerste (bovenste) knoopje dicht mogen terwijl de andere open blijft.

  • Een slim-fit model accentueert de vormen van het lichaam terwijl een double breasted-jasje (met twee rijen knopen) geschikt is voor formelere ontmoetingen.
maxpixel.net

maxpixel.net

  • Voor vrouwen is een combinatie van een zwarte pantalon en een licht hemd, jasje of trui geschikt. Deze kleurcombinatie is ideaal om een hele neutrale aanwezigheid uit te stralen, vooral te dragen in situaties waar je geen hoofdrol speelt.
pixabay.com

pixabay.com

  • Ook in de accessoires geniet het de voorkeur om een bescheiden stijl aan te houden. Beter kan je zilver en goud vermijden en ga je voor kleine parels en diamanten die lichtpunten geven zonder het algemene voorkomen te verzwaren.

Houding

Houding

pixabay.com

  • Vooral voor vrouwen is het belangrijk om een correcte houding van het bovenlichaam en de benen aan te nemen, zowel als zij een broek dragen, maar ook als zij een jurk dragen.

  • Je benen over elkaar doen als je zit wordt afgeraden. Je zou je benen dicht tegen elkaar aan moeten doen, parallel en licht gebogen naar een zijkant. Een alternatief is om je benen ter hoogte van je kuiten over elkaar te kruisen.
Advertisement

Communicatie

Communicatie

pixabay.com

  • Op tijd komen moet. Om niet te laat te komen moet je van tevoren al in de buurt zijn van de afgesproken plaats zodat je perfect op tijd bent op de afgesproken plaats.

  • Complimentjes maken wordt op prijs gesteld: niet alleen neemt eventuele spanning zo af, maar laat je aan anderen merken dat je dingen ziet. Wees natuurlijk oprecht hierin.
pexels.com

pexels.com

  • Het is niet netjes dat een man aanbiedt om de tas van een vrouw te dragen. Haar tas is een heel persoonlijk iets, en wil ze misschien ook niet laten merken hoe zwaar deze is.
Advertisement

Aan tafel

Aan tafel

pixabay.com

  • Mocht je bij mensen aan tafel zitten die je niet kent, dan schrijft de etiquette voor dat je niet met hen praat totdat iemand jou aan hen heeft voorgesteld.

  • Zit je aan een tafel waar aan gegeten en gedronken wordt dan is het wenselijk om niet je armen op tafel te leggen, maar deze op schoot te houden. Het is niet netjes om andere dingen op tafel te leggen zoals handtasjes en smartphone.

Ten slotte, wil je een goede indruk maken in een restaurant dan is het nodig dat je de regels kent van hoe de tafel gedekt is en hoe je het bestek gebruikt. Dit nog even langslopen vooraf aan een ontmoeting wordt aanbevolen!

Advertisement