18 foto's die je helpen een idee te krijgen van hoe fascinerend de aarde en de ruimte daarbuiten is

door Skip

21 Juni 2018

18 foto's die je helpen een idee te krijgen van hoe fascinerend de aarde en de ruimte daarbuiten is
Advertisement

Het was 4 oktober 1957, op die dag stuurde de Sovjet-Unie de eerste kunstmatige satelliet de dampkring in, de Sputnik 1. Sindsdien hebben steeds meer landen satellieten de ruimte in gelanceerd en is dit aantal buitensporig toegenomen. Het resultaat is dat we zonder meer een diepgaande kennis hebben van het universum en kunnen we doorgaan met de ontdekking ervan dankzij de technologische vooruitgang van satellieten. En tenslotte ook genieten van adembenemende beelden. Zoals de beelden die hieronder volgen. 

Advertisement

1. Zeepbelnevel

1. Zeepbelnevel

NASA / ESA / Hubble Heritage Team / spacetelescope

Over de zeepbelnevel, die in 1787 door William Herschel is ontdekt, konden we pas gedetailleerde beelden hebben in 2016 dankzij ruimtetelescoop Hubble.

De zeepbelnevel bevindt zich in de Cassiopeia-constellatie op ongeveer 7100 lichtjaren van de aarde, en heeft een doorsnee van zeven lichtjaren -oftewel 1,5 keer de afstand tussen de Zon en Alpha Centauri, de daar dichtstbijzijnde ster; zijn massa is 45 keer die van de zon, en is hij ongeveer 4 miljoen jaar oud. Het is een extreem hete ster, en zal hij volgens wetenschappers over 10 à 20 miljoen jaar exploderen in een supernova.

Advertisement

2. Een selfie vanaf de top van de Everest

2. Een selfie vanaf de top van de Everest

amazed_spirit / reddit

Deze foto, die is gemaakt vanaf de top van de Mount Everest is het zoveelste bewijs - als dat überhaupt nog nodig was - van de ongeldigheid van de theorie dat de aarde plat is - ondanks dat in deze foto die met het fisheye-effect gemaakt is, de curve ook een effect kan zijn van de lens. Wat in ieder geval de aandacht trekt is de hoeveelheid afval die je ziet liggen op de Mount Everest, inclusief de vlaggen die zijn achtergelaten door klimmers die de top hebben behaald.

3. Aarde en Maan

3. Aarde en Maan

sirferrell / reddit

Dit beeld laat duidelijk de atmosfeer van de aarde zien tegenover deze natuurlijke satelliet.

4. Falcon 9 en de Hispasat 30W-6

4. Falcon 9 en de Hispasat 30W-6

© SpaceX / Dominio pubblico / flickr

Op 6 maart 2018 heeft het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Space X zijn vijftigste Falcon 9 gelanceerd om de geostationaire satelliet Hispasat 30W-6 in de ruimte te brengen. Deze laatste zal als signaalversterker werken voor het versturen van data en video op hoge snelheid tussen Amerika, Europa en Noord-Afrika.

5. De ontwikkeling van Pluto

5. De ontwikkeling van Pluto

photojournal.jpl.nasa.gov

Toen er een veronderstelling werd gedaan over zijn bestaan om de onregelmatigheden in de beweging van Uranus te verklaren, was Pluto eindelijk zichtbaar in 1930. Deze planeet werd in de eerste instantie ingedeeld als negende planeet in het zonnestelsel, maar in 2006 werd door de Internationale Astronomische Unie gedeclassificeerd tot een dwergplaneet zoals Eris en Ceres (zijn buurplaneten).

Advertisement

6. De uitbarsting van de Sarytsjev-vulkaan

6. De uitbarsting van de Sarytsjev-vulkaan

NASA/WIkimedia

De Sarytsjev bevindt zich op het eiland Matua op de Koerilen-eilanden in Rusland en is eigenlijk een actieve stratovulkaan die elf keer is uitgebarsten in de laatste 250 jaar, de laatste keer in 2009: de explosie was zo sterk dat het strand een halve kilometer langer werd.

7. Het Internationale Ruimtestation

7. Het Internationale Ruimtestation

johnkphotos / reddit

Zie je die hele kleine donkere vlek die zich afsteekt tegen de maan? Dat is het ISS (International Space Station) waarvan de bouw begonnen is in 1998 en dat zich op ongeveer 400 kilometer boven de aardbodem bevindt. Hij vliegt circa met 27.000 kilometer per uur in een baan om de aarde.

Advertisement

8. Een bult in het midden van de Melkweg

8. Een bult in het midden van de Melkweg

NASA / ESA / T. Brown / HubbleSite

Het hart van ons sterrenstelsel is het meest actieve gedeelte en bevindt zich op 27.000 lichtjaren van ons vandaan. Hierin zie je een verdikking, een hechte verzameling oude sterren, onder welke zich twee zwarte gaten bevinden. Een daarvan is 43 keer zo massief als de zon.

9. De selfie van Curiosity op Mars

9. De selfie van Curiosity op Mars

NASA / JPL-Caltech / MSSS

Curiosity is de kleine mobiele robot die door de NASA is gemaakt om Mars mee te onderzoeken, waar hij al sinds 2012 is. Curiosity heeft eindeloos veel informatie verzameld over de Rode Planeet. Bijvoorbeeld de enorme radioactieve lading, die maakt dat een mens maximaal 500 dagen op Mars kan doorbrengen.

Advertisement

10. Mars op 80 miljoen kilometer afstand van de aarde.

10. Mars op 80 miljoen kilometer afstand van de aarde.

NASA / ESA / Hubble Heritage / hubblesite

Dit is de afstand die in mei 2016 werd gemeten, en waardoor het ook mogelijk werd om met de Hubble-telescoop de kraters Cassini, Huygens en Schiaparelli waar te nemen en kon de hypothese worden gesteld dat deze ooit allemaal vol met water zaten.

11. Krabnevel

11. Krabnevel

NASA

De Krabnevel in het sterrenbeeld Stier is wat er overblijft van een supernova die Chinese en Arabische astronomen hebben gezien in 1054. De diameter is 20 tot 30 kilometer en de massa lijkt op die van de zon. In het midden heeft het een neutronenster, die voortkomt uit deze zelfde supernova.

Advertisement

12. De eerste foto op de maan

12. De eerste foto op de maan

NASA/Wikimedia

Het is de foto van de eerste man op de maan, de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong. Dit was op 21 juli 1969. De witte tas op de foto is trouwens een afvalzak.

13. Een protoster op 4,5 miljoen lichtjaren afstand van de Zwaanconstellatie

13. Een protoster op 4,5 miljoen lichtjaren afstand van de Zwaanconstellatie

NASA

Dit rupsachtige ding is een protoster die materie verzamelt door middel van het gas te gebruiken waarmee het is omringd zodat het een ster kan worden. Maar in dit geval zou dat echter niet kunnen gebeuren omdat eromheen zich sterren bevinden van het type 0.

Advertisement

14. De Helixnevel

14. De Helixnevel

NASA, ESA, and C.R. O'Dell (Vanderbilt University)/Wikimedia

Dit is een van de mooiste en ongebruikelijkste objecten in het zichtbare heelal en heeft de bijnaam "Oog van God". Deze nevel bevindt zich op circa 650 lichtjaren van de zon en is verschenen dankzij een ster die lijkt op de zon. Toen zijn levenscyclus ten einde kwam, veranderde hij in een witte dwergster. Dit zou hetzelfde lot - en uiterlijk - van de zon kunnen zijn over 6 miljard jaar.

15. De Sluiernevel

15. De Sluiernevel

NASA, ESA, Hubble Heritage Team

Deze nevel, die zich op ongeveer 1470 lichtjaren bevindt van de aarde, is het restant van een supernova. Het is zo groot dat wetenschappers verschillende namen hebben gegeven aan de verschillende delen ervan. De Hubbletelescoop heeft talloze beelden geleverd van de Sluiernevel.

Advertisement

16. Saturnus gezien vanaf de Cassini

16. Saturnus gezien vanaf de Cassini

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Dit is een van de laatste afbeeldingen van de planeet Saturnus die zijn geleverd door de Cassini-ruimtesonde, voordat deze disintegreerde in de atmosfeer op 15 september 2017. De sonde, dat een gezamenlijk project was van de NASA/ESA/ASI, werd gelanceerd in oktober 1997. Hij was de eerste die in de baan van Saturnus terechtkwam, waardoor er hele belangrijke informatie kon worden verkregen over de planeet.

17. De meest recente foto van Jupiter

17. De meest recente foto van Jupiter

NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gerald Eichstäd / Seán Doran

Deze foto is gemaakt vanaf de Juno-ruimtesonde. Dit is zo uitzonderlijk omdat de natuurlijke kleuren van de planeet zijn gevangen, dat van fundamenteel belang is voor de bestudering van de planeet. Wat je vooral ziet is de Red Spot, een gigantische storm die maar voort blijft razen.

18. De andere kant van de Maan.

18. De andere kant van de Maan.

NASA / NOAA

Deze foto laat een ongebruiikelijke kant zien van de maan, met op de achtergrond de aarde. De maan laat ons altijd dezelfde kant zien, aangezien de tijd die het kost om om de aarde heen te draaien, even lang is als de tijd die het de maan kost om zijn eigen as heen te draaien. Echter zien we de maan niet altijd op dezelfde manier. In de Noordpool bijvoorbeeld zien we de Zuidpool, terwijl we in de Zuidpool de Noordpool zien.

Advertisement