13 foto's die beroemd werden omdat ze zo spectaculair waren... maar die later fake bleken te zijn - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
13 foto's die beroemd werden omdat ze…
10 Japanse trends die zo maf zijn dat je nauwelijks gelooft dat ze bestaan 10 mensen die het grootste geluk ooit hebben gehad

13 foto's die beroemd werden omdat ze zo spectaculair waren... maar die later fake bleken te zijn

Door Skip Tromp de Haas
4.307
Advertisement

Vandaag als nooit te voren leven we in een maatschappij van show en wordt de waarheid opgeofferd ten gunste van ophef. Dit geldt vooral op internet, waar het heel gewoon is dat je mensen hebt die een beetje handig zijn met fotobewerkingsprogramma's, dei een foto bewerken en die online zetten in heel de wereld. Met een beetje mazzel gaat het beeld viraal en trappen duizenden, zo niet miljoenen mensen erin.

Hieronder volgen 13 foto's die viraal gingen omdat ze zo bijzonder waren, maar die eigenlijk gewoon fake zijn

1. Atoomfiets

"Geloof niet alles wat je op internet ziet", Albert Einstein, 1922. Belangrijke personages onjuiste citaties toeschrijven is een breed beoefende sport en Einstein is een van de meest geliefde doelwitten. De arme wetenschapper wordt echter ook betrokken bij talloze fotomontages. Eentje, de beroemde tong tegen het bord wordt tot in detail besproken door Roland Barthes in Mythes van Vandaag. In deze fotomontage hier, een beetje minder bekend, zou hij blij fietsen tijdens de nucleaire test in de Nevadawoestijn in 1962. Jammer dat de wetenschapper al zeven jaar dood was.

Bron: http://www.snopes.com/einstein-bicycle/

2. De zwarte leeuw

Sprookjesdieren hebben de geest van mensen altijd gestimuleerd. Deze zwarte leeuw ging het internet rond vanwege de gelijkenis met de slechte leeuw uit de Leeuwenkoning. Ondanks dat er in de geschiedenis en in de wetenschap zeer donkere, bijna zwarte leeuwen zijn opgetekend, is deze foto in het bijzonder er eigenlijk eentje van een witte leeuw.

Bron: https://pavoldvorsky.deviantart.com/art/Black-Melanistic-Lion-292088989

Advertisement

3. Skater Joker

Heath Ledger vermaakt zich met het skateboard door ermee over Christian Bale heen te springen? Natuurlijk niet, en het is verbazingwekkend dat veel fans hierin hebben geloofd. We hebben het hier over een beeld uit de beroemde scene waarin de Joker om een bewusteloze Batman heen huppelt. Maar zonder skateboard.

Bron: https://twitter.com/actortrivia/status/429444307708178432

4. Let op de haai

Een van de beroemdste fakes van het internet kon niet ontbreken, die er ook om bekendstaat hoe fake die is. De afbeelding is het resultaat van twee verschillende foto's die samen zijn versmolten, maar het succes van haaien in populaire cultuur is zo groot dat velen het als een bewijs hebben gezien van hun beroemdheid in films.

Bron: http://better-find.com/photoshop-or-not-can-you-guess/5/

5. De haai van National Geographic

We gaan nog even door over haaien. Deze foto ging het web over met de ondertitel "Foto van het Jaar van National Geographic." Het was echter een gewone fake en wilden ze graag het middelpunt van aandacht zijn. Ze wilden bij het tijdschrift niet alleen de boel ontkennen, maar ook met een indrukwekkende fotoreeks komen van haaien. Dit keer echte.

Bron: http://www.snopes.com/national-geographics-photograph-year/

Advertisement

6. Arme leeuw!

Sommige dachten echt dat de beroemde intro van Metro Goldwyn Mayer op deze manier was opgenomen, dat het arme beest vastgebonden lag op een bank en dat ze hem lieten brullen in een animatiefilmpje. Het is overduidelijk dat de foto nep is (waarom zouden we het logo van het bedrijf andersom moeten zien?) en zie je op de oorspronkelijke foto gewone onderzoeken die worden gedaan.

Bron: https://www.reddit.com/r/pics/comments/2zpcp6/a_lion_gets_a_cat_scan/

7. Grote beren

Op deze foto zouden we moeten zien welke ongemakken het met zich meebrengt om makers van dierendocumentaires te zijn. Dat zouden we allemaal denken toch? Maar hoe maken ze die opnames dan? Zijn ze niet bang? En dan heb je daar die beer die hen achtervolgt. Jammer dat dit in elkaar gezet is en dat kun je zien door een beetje proporties uit te rekenen van het dier en de omringende omgeving.

Bron: https://gizmodo.com/behind-the-scenes-of-behind-the-scenes-at-national-geo-1679697812

Advertisement

8. Kijk 'm is schoppen!

foto: flickr

Deze foto wil ons laten geloven dat een zwangere vrouw haar kindje voelde trappen en dat het haar vervolgens lukte om een foto te maken van de vorm van het voetje in de buik. Het is jammer dat dit anatomisch gezien onmogelijk kan, vanwege de dikte van de innerlijke buikwanden en het voetje dat veel te groot is voor een baby.

9. De domme president

Bush Junior was president van de V.S. toen internet 2.0 zijn intrede deed, toen fotobewerkingsprogramma's en de platforms om deze te delen zich begonnen te verspreiden. In die jaren ging er een foto rond waar je kon zien dat hij een boek verkeerd om hield tijdens een schoolbezoek. Jammer dat een grappenmaker-fotobewerker is geweest die het voor hem omdraaide.

Bron: http://www.freewoodpost.com/2013/04/30/bush-presidential-library-steals-childrens-books-from-local-schools/

Advertisement

10. Foto van voor de ramp

Ook in de periode van Bush, ging de beroemde foto van de toerist op de Twin Towers rond, gemaakt op een moment vlak voordat het vliegtuig de toren invloog. Los van het ongeloofwaardige scenario (waarom waarschuwde degene die de foto maakte zijn vriend niet? Hoe kan het fototoestel het hebben overleefd?) Het is bewezen van de foto dat dit een bewerking is geweest, en is zelfs de toerist herkend die enkele jaren daarvoor in New York is geweest.

Bron: http://www.snopes.com/rumors/photos/tourist.asp#examples

11. De blauwe watermeloen

Elke zomer komt deze mysterieuze foto van een blauwe watermeloen weer tevoorschijn, soms wel 'maanwatermeloen' genoemd, als genetische variant van de standaard watermeloen en dat hij hartstikke lekker is. Allemaal hartstikke niet waar natuurlijk, zoiets bestaat helemaal niet.

Bron: http://naturalchocolate.tumblr.com/post/5033021912

12. Het kasteel op de rots

foto: facebook

Een Iers kasteel gebouwd op een uiterst kleine rots, als ware het een schilderij, als ware het een schilderij van Magritte. Architectonish wonder? Nee, verschillende foto's samen versmolten.

13. Selfies op grote hoogte

Wauw, wat hebben die vliegtuigpiloten toch een lol! Ze hebben ook een bovenmenselijke kracht dat ze die selfiestick op zulke snelheden kunnen vasthouden en lachend een foto kunnen maken in plaats van in krap twee seconden uit de cockpit te worden gezogen!

Of misschien hebben ze gewoon geleerd om een beetje wolken te plakken op de plek van de landingsbaan.

Bron: https://www.quora.com/Could-this-pilot-selfie-be-real7

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt