17 hele beroemde logo's met een verborgen betekenis

door Skip

05 Juli 2018

17 hele beroemde logo's met een verborgen betekenis
Advertisement

De logo's van bekende multinationals zien we voortdurend en zijn ze bekend in heel de wereld. In elk deel van de wereld worden ze meteen herkend en in verband gebracht met een merk, en het werk van grafisch vormgevers zit hem nou juist daar in: een moeilijk te vergeten vorm creëren die je meteen kunt koppelen aan een bedrijf. Maar dat is nog niet alles, de logo's hebben ook een verhaal te vertellen, de geschiedenis van het merk, de kernwaarden en de doelstelling.

Soms wordt dit verhaal verteld met een klein detail, soms met een algemene vorm waar maar weinig mensen over na zullen denken. We hebben 17 logo's voor jou bij elkaar gezocht die een verhaal te vertellen hebben, maar niet iedereen op heeft zitten te letten.

Advertisement

1. Adidas

1. Adidas

Adidas

De naam Adidas is afgeleid van de oprichter Adolf Dassler. Het logo is veranderd in de loop der tijd maar heeft altijd die drie iconische strepen gehad. De huidige plaatsing doet denken aan de vorm van een berg, en symboliseert de inspanning die sporters moeten leveren om succes te behalen.

Advertisement

2. Amazon

2. Amazon

Amazon

Het logo van Amazon lijkt heel simpel, maar die oranje pijl is voldoende om hem herkenbaar te maken en twee boodschappen over te dragen: enerzijds is het een glimlach van tevredenheid en anderzijds verbindt het de A met de Z, eerste en laatste letter van het alfabet om mee aan te geven dat je alles op hun site kan vinden wat je maar kan voorstellen.

3. Toyota

3. Toyota

Toyota

Niet iedereen wist dat de bedrijven van Toyota textielmachines maakten en is het logo een herinnering aan dat verleden: een draad die door het oog van de naald gaat. Maar er is meer. Het is ontworpen met deelvormen waarmee elke letter van het woord Toyota kan worden gemaakt.

4. BMW

4. BMW

BMW

Er wordt vaak gezegd dat het logo van BMW doet denken aan vliegtuigpropellors, de markt waar BMW aanvankelijk in handelde. Wat zeker is, is dat de kleuren en de vlakken zijn overgenomen van de Beierse vlag, de Duiste regio waar het merk is ontstaan.

5. Toblerone

5. Toblerone

Toblerone

Het beroemde Zwitserse bedrijf zetelt in de stad Bern die soms als de 'berenstad' wordt aangeduid. Ze hebben een beer verborgen in de schaduw van de berg en je moet goed kijken om de beer te kunnen ontdekken.

Advertisement

6. Coca-Cola

6. Coca-Cola

Coca-cola

Het recentste logo van Coca-Cola met het inmiddels iconisch geworden schuinschrift, heeft een geheime betekenis die toevallig is ontstaan. De ruimte tussen de letter O en de L vormt een Deense vlag die wappert. Dit was niet opzettelijk zo bedoeld, maar het is wel gebruikt in de marketing gericht op dat land.

7. LG

7. LG

LG

Ja de letters van het LG-logo staan zo dat het eruit ziet als een gezichtje. De Zuid-Koreaanse multinational heeft gezegd dat het een symbool is voor de wens om een menselijke band met hun klant te willen onderhouden.

Advertisement

8. Apple

8. Apple

Apple

Rob Yanov, ontwikkelaar van het Apple-logo, vertelde hoe hij op het idee van de iconische appel kwam: hij kocht een paar appels en ging ze tekenen zodat hij op zoek kon gaan naar de simpelste en krachtigste vorm. Hij nam uit eentje een hap omdat hij honger had en besefte toen dat het logo een beet moest bevatten: beet, dat in het Engelse 'Bite' heet klinkt als 'bytes.' Natuurlijk doet de appel ook denken aan veel meer heilige en wereldlijke symbolen: in de Bijbel is het de zonde waardoor je echter wel het goede kan onderscheiden van het kwaad, en is het de verleiding van Sneeuwwitje in het beroemde sprookje. Zonder beet is de appel een verwijzing naar de ontdekking van de zwaartekracht door Newton.

9. Hyundai

9. Hyundai

Hyundai

Veel mensen denken dat de H van Hyundai gewoon een hele soepele H-vorm is. Dat is ook zo, maar het is ook een verwijzing naar twee mannen die elkaar de hand schudden, namelijk de klant en een vertegenwoordiger van het bedrijf.

Advertisement

10. Baskin-Robbins

10. Baskin-Robbins

Baskin Robbins

Baskin-Robbins is een Amerikaanse ijswinkelketen die werd opgericht in 1945, beroemd omdat ze 31 smaken verkopem. Als je goed kijkt zie je dat het getal 31 naar voren komt doordat de de initialen van het logo roze zijn gemaakt.

11. Pinterest

11. Pinterest

Pinterest

De naam van de beroemde site die foto's van internetters bundelt komt van het Engelse woord "pin" dat overeenkomt met de punaise waarmee we foto's op een kurken prikbord bevestigen, net als in het echt. De punaise is verwerkt in het onderste deel van de letter P.

Advertisement

12. Evernote

12. Evernote

Evernote

Olifanten staan bekend om hun ongelofelijke geheugen. Evernote is een notitie-applicatie en gebruikt terecht een olifant als logo voor het merk. Je kunt overigens ook zien dat er een vouw zit in het oor van de olifant, net zoals we een ezelsoor maken in de bladzijde om te onthouden waar we zijn gebleven van een boek.

13. Pepsi

13. Pepsi

PepsiCo/Wikipedia

Het huidige logo van Pepsi, dat doet denken aan het vorige logo, maar dat deze vorm al tien jaar heeft, daar wordt van gedacht dat het vol geheimen zit. Het lijkt erop dat er verwijzingen zijn naar de Gulden Snede, naar Feng Shui, de relativiteitstheorie, naar de Mona Lisa en het Pantheon. Het enige wat zeker is, is dat de drie kleuren de vlag van Amerika symboliseren.

Advertisement

14. Beats

14. Beats

Beats

Beats is een bedrijf dat muziekaccessoires maakt. De 'B' van het logo is een verwijzing naar een oordopje waarmee je naar muziek luistert.

Formule 1

Formule 1

Formula 1

Kijk goed naar de witte ruimte tussen de F en de rode snelheidslijnen. Ja, je ziet het getal 1 dat in het logo leek te ontbreken en dat de naam van het merk compleet maakt.

Advertisement

16. Sony Vaio

16. Sony Vaio

Sony Vaio

De eerste twee letters van het logo van Vaio, merk van Sony voor laptops, zijn een verwijzing naar een golf, het signaal dat overeenkomt met elektromagnetische golven. De laatste twee symbolen verwijzen naar het getal 1 en 0, dat zijn de twee binaire cijfers die aan de basis staan van computertechniek.

17. Continental

17. Continental

Continental

Continental is een bedrijf dat banden produceert voor voertuigen en staan de eerste twee letters voor het stuur in een auto.

Advertisement