Darwin noemde de enorme Kokoskrab een 'Monsterlijk' dier: Lees hier alle geheimen over dit dier - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Darwin noemde de enorme Kokoskrab een…
Nog nooit eerder heeft iemand zich met zoveel passie uitgesproken over het milieu Er is in Japan een enorme pot met 200.000 munten gevonden die eigendom waren van samoerai

Darwin noemde de enorme Kokoskrab een 'Monsterlijk' dier: Lees hier alle geheimen over dit dier

3.021
Advertisement

Hoewel het hier nu niet over spinnen gaat, zouden mensen die er bang voor zijn, kunnen schrikken omdat deze wezens even eng als groot zijn.

Ze worden "kokoskrabben" genoemd (technisch gezien heten ze Birgus latro) en zijn ze niet bepaald moeders mooiste. Deze aardige geleedpotigen hebben scharen zoo sterk zijn als een leeuwenbeet en wel een halve meter lang kunnen worden, hoewel er sommigen zijn die ook wel exemplaren gezien hebben die een meter lang werden.

Charles vond geen andere beschrijvende woorden als "monsterlijk" om ze te beschrijven.

Een van de eerste wetenschappers die ze bestudeerde was niemand minder dan Charles Darwin en was "monsterlijk" het enige bijvoegelijke naamwoord aan deze krab toen hij aan het beschrijven was hoe het een kokosnoot kon openbreken om hem op te eten, iets waarvan werd gedacht dat geen enkele geleedpotige dit kon.

Jarenlang vonden mensen de verhalen van Darwin overdreven, totdat in recentere tijden is gezien dat ze dit en meer deden.

Hun lievelingsprooien zijn onder meer ook vogels, die groter zijn.

Kokoskrabben zijn in wezen omnivoren en eten fruit, andere krabben, schildpadden en zelfs vogels. Grote vogels. Dat heeft bioloog Mark Laidre tenminste gezien, bioloog werkzaam bij het Darthmouth College, die nauwkeurig details beschreef hoe bijvoorbeeld een kreeft in zijn eentje een vogel van 70 centimeter lang kon aanvallen.

Vergeet 't niet hè, we hebben het gewoon nog altijd over een krab!

Advertisement

Dit zijn de grootste geleedpotigen ter wereld, maar zijn ze ook voor mensen gevaarlijk?

Het antwoord zit tussen een ja en een nee in.

Mensen die op de tropische eilanden wonen waar deze dieren voorkomen, die weten dat ze eerst goed kijken moeten welke kokosnoot ze willen pakken om zo te voorkomen dat ze zelf kunnen ondergaan hoe sterk de scharen zijn van de krab.

Aanvallen op mensen zijn echter nooit opgetekend, inclusief de vermeende aanval in een van de talloze legendes rondom het personage van Amelia Earhart, de beroemde Amerikaanse vliegenierster die verdween in de jaren dertig en in nevelen is gehuld.

Ze verdween spoorloos in de buurt van Gardner Island, een eiland dat door kokoskrabben wordt bewoond.

Men kreeg geen contact meer met het vliegtuig van Amelia op 2 juli 1937 en van daaruit is er een hele stortregen aan theorieën over wat er allemaal precies gebeurd is, inclusief de grootste complottheorieën, die stelden dat ze werd ontvoerd door de Japanners of dat ze anoniem verder ging door het leven voor de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Volgens een van de meest betrouwbare theorieën zou haar vliegtuig op Gardner Island dat tegenwoordig Nikumaroro heet en bij de Republiek Kiribati hoort, waar onlangs botten zijn gevonden die door krabben zijn gebroken.

Het zou dus maar zo kunnen zijn dat Amelia net even te dichtbij is gekomen bij een paar kokosnootkrabben.

In ieder geval lijkt het erop dat gezien enkele lokale tradities, de kokoskrab niet meer dan nodig wordt gevreesd want in zijn leefgebied is hij namelijk een delicatesse.

Doordat ze worden gegeten zijn ze uitgestorven op plekken waar ze eerst voorkwamen, terwijl er op andere eilanden beschermde natuurgebieden worden opgezet om uitsterving in het algemeen te bezweren.

Hoe onaardig en stom hij ook mag wezen, heeft dit dier nog altijd het recht om te worden behoed voor uitsterven!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt