Vijf gedragsvalkuilen waar sterke mensen nooit in vallen

door Skip

19 Augustus 2018

Vijf gedragsvalkuilen waar sterke mensen nooit in vallen
Advertisement

Onzekerheid is een van die facetten van de menselijke geest, dat net als de overige facetten, mits in beperkte mate aanwezig, niet louter iets is dat zich in je lichaam afspeelt, maar dat ook van pas kan komen. Dat vindt Alice Boyes, gezaghebbend psychotherapeute in haar laatste essay The Healthy Mind Toolkit: twijfelen over jezelf kan werken als een stimulans om meer te doen en het beter te doen, je open te stellen voor anderen en veranderingen te accepteren. Maar als je te onzeker bent kan het voor problematisch gedrag zorgen en je vermogen om te kunnen reageren en handelen in de wereld verzwakken. Boyes maakt om precies te zijn een onderscheid tussen "5 gedragsvalkuilen" waar mensen met een sterke persoonlijkheid nooit in zullen vallen en die desondanks niet 100% zelfverzekerd zijn.

Advertisement
pixabay

pixabay

  1. Zij halen hun eigen ideeën niet naar beneden. Mensen die nauwelijks in zichzelf geloven, zeggen vaak niet wat ze vinden, denken en houden ze hun vaardigheden en competenties verborgen. Sterke mensen echter, ook wanneer ze niet honderd procent achter hun idee staan, gooien ze het er toch uit en praten ze er met anderen over: vooral in teamverband kan door meerdere visies de beste oplossing worden gevonden.

  2. Zij verbergen hun voorkeuren niet. Waar je van houdt en wat je fijn vindt helpt je te definiëren wie je bent, en het feit dat je weet wat je prettig vindt en dit kan uiten, maakt je herkenbaar en ben je erdoor te onderscheiden, dit maakt je sterker en zekerder van jezelf. Mensen die echter diep onzeker zijn, draaien zich een slag in de rondte met denken voordat ze besluiten te zeggen wat ze nou prettig vinden en om iets vragen, vaak omdat ze bang zijn afgewezen te worden. Het is dus belangrijk om te rustig te leren accepteren dat je mogelijk niet zult krijgen wat je wilt, zonder dat dit hoeft uit te monden in een tragedie.
  3. Zij schuiven de verantwoordelijkheid om keuzes te maken niet door naar anderen. Extreme onzekerheid kan je ertoe bewegen om anderen (ook hele persoonlijke) beslissingen te laten nemen waar je meer van af weet dan anderen; zelfs wanneer je merkt dat anderen voor de verkeerde opties kiezen. Zij die worden gedreven door een grotere kracht en vastberadenheid weten, hoeveel risico ze ook lopen om te falen, dat belangrijke persoonlijke beslissingen delegeren naar anderen een nog grotere fout zou zijn.

Advertisement
vanes_hud/Flickr

vanes_hud/Flickr

4. Zij verwachten niet dat ze de reacties van anderen kunnen beheersen. Mensen die te onzeker zijn laten zich vaak alleen horen als ze weten dat ze zullen worden gewaardeerd; dit houdt in dat er aanzienlijk veel energie en tijd gaat zitten in iets wat niet van jou afhankelijk is - reacties van anderen dus - en loop je dus het gevaar dat je vastloopt en geen beslissingen meer neemt. Mensen met een sterkere persoonlijkheid verwachten dat ze het gedrag van anderen niet kunnen beheersen en sturen, iets dat te veel door andere externe en situatie-afhankelijke factoren wordt bepaald om volledig door hen te worden gestuurd. 

5. Ze laten niet toe dat hun verleden het heden bepaalt. Alle mensen maken fouten, en is dit de werkwijze van de wetenschappers: alleen door bepaalde stappen uit te sluiten kan je weten waar je je volgende stappen moet zetten om verder te komen. Een van de gedragsvalkuilen waar niet-sterke mensen in vallen is dat ze niet handelen omdat ze gekweld worden door een vroegere fout. In plaats van obsessief bezig te zijn met een fout die ooit gemaakt is, is het beter om uit te zoeken wat je het beste niet nog eens moet doen en daarna dan handelen.

Nu je de vijf valkuilen kent van gedrag dat je moet vermijden kan je met meer rust je korte momenten van onzekerheid doorkomen.

Advertisement